Međimurje Press
Policija

Zbog neprilagođene brzine 22-godišnji vozač u zavoju izletio automobilom izvan kolnika

S obzirom na intenzivnu i naglu promjenu vremena, uz nagli pad temperatura i obilne kiše, upozoravamo sve sudionike u cestovnom prometu na potrebu prilagođavanja novo nastalim okolnostima

Jučer, 15. rujna oko 11:30 sati na dionice državne ceste broj 208, između Gornjeg Hrašćana i Nedelišća, 22-godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom, čakovečkih registarskih oznaka te pritom brzinu kretanja nije prilagodio osobinama i stanju ceste (zavoj, kolnik mokar) i atmosferskim prilikama (kiša). Uslijed opisane situacije, izlaskom iz desnog zavoja automobilom je izletio izvan kolnika, niz cestovnu kosinu na poljoprivrednu površinu, gdje se automobil prevrnuo.

Privatnim vozilom ozlijeđena 20-godišnja putnica iz osobnog automobila prevezena je u čakovečku bolnicu, gdje joj je pružena liječnička pomoć, dok će se težina ozljede naknadno okvalificirati.

S obzirom na intenzivnu i naglu promjenu vremena, uz nagli pad temperatura i obilne kiše, upozoravamo sve sudionike u cestovnom prometu na potrebu prilagođavanja novo nastalim okolnostima.

U takvim okolnostima kolnik može biti vlažan, blatnjav, posut lišćem te samim time izuzetno sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima. Ujedno, posebnu pažnju potrebno je obratiti na pojavu velikih i dubokih lokvi vode na kolniku, što povećava se opasnost od proklizavanja kotača, odnosno dovodi do pojave mnogima poznatije kao akvaplaning. Zbog spomenutih uvjeta posebno upozoravamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Najnovije vijesti iz Međimurja