Međimurje Press
Zdravlje

30 godina Programa promicanja dojenja u RH

Promicanje dojenja i podrška dojenju u najboljem su interesu i za zdravlje djeteta i za zdravlje majke, pa dojenje mora biti javnozdravstveni prioritet Hrvatske. Zaključak je to međunarodne konferencije „30 godina promicanja dojenja u Hrvatskoj” u organizaciji Ministarstva zdravstva i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Majčino mlijeko prirodna je, sigurna i najzdravija prehrana za dojenčad. Za uspješno uspostavljanje i nastavak dojenja važna je podrška educiranog zdravstvenog osoblja u bolnicama te pedijatara, liječnika obiteljske medicine i patronažnih sestara u primarnoj zdravstvenoj skrbi. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se dijete tijekom prvih šest mjeseci života isključivo doji, a nakon toga da se nastavi s dojenjem do druge godine, ili dulje ako dijete i majka to žele, uz odgovarajuću dohranu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je 1993. godine bilo dojeno 30 % dojenčadi u dobi od 3 mjeseca do 5 mjeseci, a prema posljednjim podacima taj je broj porastao na 75 %. Tome je uvelike pridonijela i inicijativa Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a „Rodilišta prijatelji djece” te razne inicijative podrške majkama u prevladavanju izazova kod dojenja nakon izlaska iz rodilišta.

U neka od najvažnijih ostvarenja u promicanju dojenja u posljednjih 30 godina ubraja se sljedeće:

  • Do 2016. godine sva su hrvatska javna rodilišta (njih 31) stekla naziv „rodilište prijatelj djece”, što Hrvatsku svrstava u vodeće zemlje svijeta. Kroz ulaganja je omogućen zajednički boravak majke i djeteta u svim rodilištima.
  • Godine 2019. osnovana je Banka humanog mlijeka kao rezultat suradnje Ministarstva zdravstva i UNICEF-a, a na inicijativu Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja. Banka humanog mlijeka osigurava najviši standard zdravstvene njege za prijevremeno rođene i teško bolesne djevojčice i dječake kojima nije dostupno majčino mlijeko.
  • Realizirana su brojna ulaganja u obrazovanje zdravstvenih djelatnika u rodilištima i primarnoj zdravstvenoj skrbi o dobrobitima dojenja.
  • Povećana je razina skrbi i omogućeno je dojenje za prijevremeno rođenu djecu kroz ulaganja u odjele neonatalne intenzivne skrbi.
  • UNICEF je podržao osnivanje grupa za podršku dojenju, kojih danas u Hrvatskoj ima više od 200, okupljenih u Hrvatsku udrugu grupa za podršku dojenja.
  • Brojne udruge, poput Udruge RODA – Roditelji u akciji, kroz svoje aktivnosti kontinuirano pružaju podršku majkama u uspješnom dojenju.
  • Savjetovališta za djecu prijatelji dojenja te gradovi, općine i županije prijatelji dojenja postali su važni akteri u podršci majkama i dojenju.

„Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se dijete tijekom prvih šest mjeseci života isključivo doji, a nakon toga da se nastavi s dojenjem do druge godine ili dulje, koliko to dijete i majka žele, uz odgovarajuću dohranu. Dojenje donosi mnogobrojne koristi i dobrobiti za djecu, ali isto tako i za majke, te nas zato veseli značajan porast dojene djece u Hrvatskoj u proteklih trideset godina provedbe programa ‘Rodilište prijatelj djece‘. Dojenje nastavlja biti javnozdravstveni prioritet, čemu će svakako doprinijeti Nacionalni program za zaštitu i promicanje dojenja za razdoblje od 2023. do 2026. godine”, izjavila je Željka Josić, dr. med., državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

 „Dojenje je uvijek bilo javnozdravstveni prioritet Republike Hrvatske, a tako će biti i u budućnosti. Kroz Nacionalni program poticanja dojenja u zdravstvenom sustavu, s naglaskom programa za zaštitu i promicanje dojenja, odredili smo nekoliko prioriteta kojima ćemo posvetiti osobitu pažnju. Riječ je o radu na održivosti programa ‘Rodilišta prijatelji djece‘ i rad Banke humanog mlijeka, uvođenju Međunarodnog pravilnika o reklamiranju nadomjestaka za majčino mlijeko u pravnu regulativu Republike Hrvatske te nastavku osnaživanja programa poticanja dojenja i podrške majkama koje doje u zajednici“, rekla je prim. dr. sc. Marija Bubaš, dr. med. spec., državna tajnica u Ministarstvu zdravstva.

„Dobrobiti dojenja dugotrajne su i nemjerljive. Dojenje je i hrana i lijek, jer podržava tjelesni, emocionalni, senzorički i kognitivni razvoj djeteta te pomaže zaštiti od brojnih bolesti, osobito kod prijevremeno rođene djece. Dojenje pozitivno utječe i na zdravlje majke smanjujući rizik od karcinoma dojke i jajnika. Zato je važno uvijek promovirati dojenje kao najbolji izbor, pružiti majkama potrebnu podršku kod izazova koji se mogu pojaviti i osigurati im informacije o dugoročnim zdravstvenim dobrobitima koje dojenje donosi njima i njihovoj djeci. Pokretanje programa ‘Rodilište prijatelj djece‘ u Hrvatskoj prije 30 godina označilo je početak zajedničkog puta prema stvaranju boljeg okruženja za majke i novorođenčad. Vjerujemo da će Ministarstvo zdravstva,  Povjerenstvo za zaštitu i promicanje dojenja i drugi dionici nastaviti putem koji smo zajedno stvarali posljednjih 30 godina i da će dojenje ostati javnozdravstveni prioritet na dobrobit i djece i majki”, kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

„U trideset godina provedbe Programa za promicanje dojenja u Hrvatskoj svi zajedno zalagali smo se za dojenje – taj dar prirode za zdravije sutra djece i majki, svjesni da svaka kap majčina mlijeka donosi zdravlje i ljubav. Provodili smo niz aktivnosti, stvarali društvo u kojemu je kultura dojenja danas uvelike zaživjela, i vjerujem da ćemo svi zajedno nastaviti tim putem”, izjavila je prof. prim. dr. sc. Anita Pavičić Bošnjak, predsjednica Povjerenstva za zaštitu i promicanje dojenja Ministarstva zdravstva.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojoj su sva javna rodilišta stekla status „rodilište prijatelj djece”, no održivost programa i održavanje standarda ostaju izazovi na kojima treba nastaviti raditi. Potrebno je dodatno podržati osnivanje grupa za podršku dojenju, podržati kontinuirano educiranje zdravstvenog osoblja u rodilištima i u primarnoj zdravstvenoj skrbi te osigurati podršku cijele zajednice majkama koje doje.

Dora Crnčević

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja