Međimurje Press
Županija

Predstavljen projekt izgradnje Centra za starije osobe Međimurske županije

Hvalevrijedan projekt za osobe treče dobi danas su u Maloj vijećnici Međimurske županije novinarima predstavili župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač te načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak.

Partnerstvo Međimurske županije i Općine Nedelišće omogućilo je prijavu projekta na natječaj za izgradnju Centra za starije osobe, a koji bi se trebao graditi na području Nedelišća. Općina Nedelišće ponudila je besplatno zemljište u ulici Vrhovskog, jugoistočno od crkve Svetog Trojstva od 6000 kvadratnih metara. U Hrvatskoj će se naime graditi 8 takvih domova. Nedelišćanski će imati poseban prostor za oboljele od Alzheimera, ordinacije opće i dentalne medicine, fitness, prostor za terapiju, dnevni boravak i niz drugih  usluga. Inovacija u ovom Centru pomoći će i onima u obitelji koji trebaju 24-satnu njegu pa će zbog odmora ukućana ti pacijenti moći provesti određeno vrijeme u novom Centru. Prema planu, do 2027. godine, Zakon predviđa da Obiteljski domovi više neće postojati u sadašnjem obliku. U Međimurju za sada imamo 23 doma sa 1106 korisnika koji  se moraju transformitati u ustanove. Prošle godine zatvorena su dva Obiteljska doma i imamo sve manje kapaciteta.

Realizirana je sva potrebna dokumentacija, idejno rješenje objekta, ali i ishođena građevinska dozvola. Radi se o Centru za 122 korisnika za institucionalno (cjelodnevni i poludnevni boravak) i izvaninstitucionalno (psihološka -savjetodavana pomoć, razne terapeutske pomoći i pomoć u kući), koje bi obuhvatile preko 300 korisnika u promišljanju paramaetara socijalne politike i programa. Moguće je dobiti 6 milijuna eura, mada je investicija nešto veća, ali Međimurju je to važan projekt s obzirom na kapacitete koji su trenutno dostupni u Domovina za starije osobe.

Dio troškova korisnika kako je rečeno, snositi će država, dio oni sami.

(R.Dobošić)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja