Međimurje Press
EU

Borba protiv internetskog nasilja

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, koja će se od 8. do 11. svibnja održati u Strasbourgu, sudjelovat će zastupnica Sunčana Glavak.

Borba protiv internetskog nasilja nad mladima diljem EU-a

U srijedu će se raspravljati o borbi protiv internetskog nasilja nad mladima diljem EU-a. Klub EPP-a želi kriminalizirati internetsko zlostavljanje u cijeloj Uniji te je zatražio plenarnu raspravu kako bi istaknuo ovo ozbiljno pitanje.

Proširenje EU-a: Zastupnici ocjenjuju napredak Srbije i Kosova

U raspravi u utorak zastupnici će pozvati Srbiju da se uskladi sa sankcijama EU-a protiv Rusije te pozdraviti zahtjev Kosova za članstvo u EU-u. O dva izvješća u kojima se sažimaju stajališta Parlamenta zastupnici će glasati na plenarnoj sjednici u srijedu. Otvorit će se i teme stranih uplitanja i kampanja dezinformiranja koje dolaze iz Rusije i Kine, koje su posebno snažne u zemljama koje pregovaraju o pristupu EU-u.

Poljoprivrednici u zelenoj tranziciji i dodatna sredstva za voće, povrće i mlijeko u školama

Plenarna sjednica u srijedu će započeti raspravom o ulozi poljoprivrednika u zelenoj tranziciji te kako učinkovitije pomoći sektoru poljoprivrede. Tijekom rasprave s Komisijom i švedskim predsjedništvom, zastupnici će naglasiti potrebu da se poljoprivrednici u EU-u podrže u prilagodbi zelenijoj poljoprivrednoj praksi i da se osigura sigurnost hrane u Europi.

U raspravi u ponedjeljak i glasovanju u utorak, eurozastupnici će govoriti o nacrtu rezolucije kojom se traži više sredstava za školski program EU-a za voće, povrće i mlijeko te za distribuciju neprerađenih, organskih i lokalnih proizvoda. Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske krajem travnja usvojila je Odluku o donošenju Nacionalne strategije za provedbu Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda od školske godine 2023./2024. do školske godine 2028./2029. za što je ukupno osigurano 14,18 milijuna eura.

Nasilje nad ženama: Zastupnici pozivaju na ratifikaciju Istanbulske konvencije

Šest godina nakon što je EU potpisao Konvenciju – prvi pravno obvezujući međunarodni instrument za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama – i unatoč višestrukim pozivima Parlamenta u tu svrhu, EU još uvijek nije ratificiro zbog odbijanja nekoliko država članica. Međutim, u mišljenju Suda EU-a iz 2021. potvrđeno je da Europska unija može ratificirati Istanbulsku konvenciju čak i ako nisu suglasne sve države članice. Vijeće je sada zatražilo suglasnost Parlamenta za zaključenje postupka. Zastupnici će raspravljati o tom pitanju u utorak i glasati u srijedu. Podsjetimo, Hrvatska je ratificirala Istanbulsku konvenciju 2018. godine.

Nove mjere za potporu i povećanje proizvodnje streljiva u EU

Komisija će u ponedjeljak zastupnicima u Europskom parlamentu predstaviti svoj prijedlog pomoći europskoj industriji u povećanju kapaciteta proizvodnje streljiva i projektila. Prema prijedlogu Komisije, Zakon o potpori proizvodnji streljiva (ASAP) imat će proračun od 500 milijuna eura u trenutnim cijenama.

Obraćanja Scholza i de Souse, zaustavljanje manipulativnog zelenog marketinga, smanjenje emisija metana iz energetskog sektora i reforma financija EU-a

U utorak i srijedu zastupnicima će se obratiti njemački kancelar Olaf Scholz i portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa. Na dnevnom redu plenarne sjednice u ponedjeljak naći će se rasprava o stajalištu o novom zakonu o smanjenju emisija metana u energetskom sektoru. Metan je snažan staklenički plin i odgovoran je za otprilike trećinu trenutnog globalnog zatopljenja. U ponedjeljak će se raspravljati, a u utorak glasovati o rezoluciji o utjecaju povećanja troškova zaduživanja za oporavak na proračun EU-a za sljedeću godinu.

Cabinet of MEP Sunčana Glavak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja