Međimurje Press
Urednik

Naši pokojnici nisu odsutni, samo su nama postali nevidljivi!

Slavimo danas svetkovinu Svih svetih kojom nam Crkva želi naznačiti kako svetost nije samo za izabrane, već je svetost za svakoga čovjeka. Kad je Bog pozivao ljude na život i kad im je davao konkretne zadaće i iznosio pred njih svoja očekivanja, onda je jasno htio da hode putem svetosti slijedeći primjer njegove svetosti. No time što je Bog stvorio ljude za svetost i pozvao ih da idu putem svetosti, on je ujedno i naznačio koji je to konkretni put, tako da nije čovjeka ostavio neupućena i u neznanju glede toga što je istinska svetost i kako je postići. U tom smislu nam i danas odjekuju riječi evanđeoskih blaženstava u kojima Isus iznosi put svetosti, ali ne samo za neku izabranu elitu, već za sve one koji njega doživljavaju kao Učitelja i slušaju njegov glas.

Razmišljamo što smo od naših pokojnika baštinili, čime su nas zadužili ili ne. Blagdan Svih svetih nije samo uspomena na dobre i plemenite ljude. Naš su život nečim obilježili, usmjerili, možemo ih smatrati svojim uzorima i zato im želimo iskazati poštovanje.

Nije to samo sjećanje. Pokupili smo od njih neke načine razmišljanja i obrasce ponašanja. Neki njihovi stavovi u nama još žive. Njihove vrijednosti su dio i naših vrijednosti. I oni su imali svoje mane, slabosti i nedostatke. Kome se trebalo oprostiti sve smo oprostili i idemo dalje.

Nema teških emocija, samo poštovanje i pomirenje. Nije fizički nestanak i njihov kraj. Naši pokojnici nisu odsutni, samo su nama postali nevidljivi.

Počivali u miru!

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja