Međimurje Press
Gospodarstvo

Dame su u REDEA-i brojnije i omjer ‘snaga’ je 22:1

Prije nego se nad vinorodnim bregovima izdignuo vidikovac, kojeg je brzo zavoljelo i staro i mlado, i turisti i domaći, prije nego Riznica otkri blaga ljudstva međimurskog, protekle su godine golemog rada. Nevidljivog javnosti. Eho građevinskih radova daleko odjekuje, ali put od ideje do početka realizacije nema zvuk. U toj tišini, u Javnoj ustanovi za razvoj Međimurske županije REDEA-i, rađaju se vrijednosti za nova stoljeća. Tek kada vrijednost zasja, ljudima postaje jasno da je netko došao do novca za to. Put do novca je labirint, a otjelotvorenje projekta zamršen i dug proces.

Sve kreće od potrebe zajednice i iskre ideje za koju treba naći ‘nišu’ u natječajima, potom stvoriti priču koja se zove ‘dokumentacija’, i to toliko preciznu i dobru da prođe, nakon čega noći postaju besane jer slijede javne nabave, koordinacije građevinske vojske i partnera te bdijenje nad provedbom. Nakon vatrometa otvorenju u čast, u REDEA-i još pet godina prate i pišu izvještaje o ostvarenju ciljeva projekta. U te natuknice ravnateljica REDEA-e Sandra Polanec Marinović, dipl. inf., sažela je svjedočanstvo o poslu u kojem je u Međimurju bila pionirka.

REDEA će u prosincu obilježiti 20 godina djelovanja pod tim imenom, no povijest joj seže u 1998. godinu i početak rada tadašnjeg Međimurskog poduzetničkog centra. Danas, podrška obuhvaća cijelo društvo – od gospodarstva, obrazovanja, zdravstva i turizma do kulture. Prepoznatljivi su po EU projektima, no njihova uloga ključna je i u kreiranju razvojnih strategija, u čemu su Međimurskoj županiji desna ruka.

„Ljudi danas počinju REDEA-u prepoznavati u Riznici, vidikovcu, u novom izgledu Županijske bolnice, u Metalskoj jezgri i cijelom Centru znanja, mjestu gdje je starom vojnom kompleksu udahnut novi život, smisao i svrha. Gosti Međimurske županije često žele vidjeti primjer revitalizacije bivšeg vojnog kompleksa kojeg struka smatra oglednim primjerom. Taj proces još uvijek traje i pred nama je stvaranje novog života za četiri zgrade, uz Zelenu oazu koja će na poseban način zaokružiti ovu našu priču“, kaže ravnateljica Sandra Polanec Marinović, pojašnjavajući da niti jedan korak nije slučajan, ni stihijski, već dio dobro smišljene strategije oplemenjene kreativnošću.

Dame su u REDEA-i brojnije i omjer ‘snaga’ je 22:1. Među lovkinjama na projekte samo je jedan lovac,no žene REDEA-e odbijaju moju sugestiju da uspjeh ustanove leži u činjenici da su žene predanije u obavljanju profesionalnih zadaća od muškaraca. Ostaju pri stavu da je u pitanju prava osoba na pravom mjestu, bez obzira je li riječ o muškarcu ili ženi.

Ovaj tim je rastao s ustanovom. Ispočetka smo ulazili u manje projekte, učili iz vlastitih pogrešaka, ali i uspjeha. Našli smo se na jednom novom području koje je tek otkrivalo potencijale, što je bilo zahtjevno, ali i poučno“, kaže Sandra Polanec Marinović.

Snaga REDEA-e je u slozi našega tima, u atmosferi koju stvaramo i spremnosti da svi damo više“, dodaje zamjenica ravnateljice mr. sc. Ana Kralj, dipl. oec.

Zato ih niti razdoblje koronakrize nije usporilo. Računala su se usijavala u domovima djelatnika, ideje su frcale… i virus tu nije mogao ništa.

PROŠAO JE FEŠTETIĆ!

Usred našeg razgovora, poput nadnaravnog znaka, iznenada – stiže vijest: prošao je Feštetić! Otvara se još jedan dug, zahtjevan kolosijek prema očuvanju Feštetićeva kaštela u Pribislavcu i njegovoj pripremi za nova stoljeća života. Nigdje – osim u Međimurju – nećete susresti ljude koji se kolosalnom poslu toliko vesele.

ROĐENJE RIZNICE

Sandru je trenutak ushita zbog dobre vijesti podsjetio na Riznicu Međimurja, megaprojekt Muzeja Međimurja, Međimurske županije i REDEA-e koji je vodila. „Bio je to jedan od najvećih projekata i prvi iz područja kulturne baštine. Dokumentacija je premašila 1000 stranica. Sjećam se trenutka kada smo je odnijeli u poštanski ured i poslali, zajedno s nadom…“, priča Sandra. Uskoro su skele prekrile drevne zidine, a ostatak priče danas odjekuje Europom. Utvrda je graditeljima otkrila tri prostorije ispod tornja, za čije postojanje nitko iz našega doba nije znao. Otkrila je i staračke rane pa ju je trebalo osnažiti. I baš u trenucima kada je posao privođen kraju, dogodio se veliki potres na Banovini. Uznemirena zemlja prvu je misao lovkinja naprojekte usmjerila prema netom obnovljenoj fortifikaciji. Srećom,  staro zdanje izdržalo je udar.

Što je Sandri Riznica, to je njezinoj zamjenici mr. sc. Ani Kralj, dipl. oec., također nagrađeni projekt Med dvemi vodami. Vodila ga i izvela znanjem, ali on joj se uvukao u srce: „Sa srcem je lakše raditi. Daje snage, pomaže u izazovima i u premošćivanju barijera“, kaže Ana i dodaje:

Srž našeg rada je u inicijativama koje granamo u ideje, a ideje pretačemo u projekte sukladne potrebama zajednice. Primjerice, popularizacija znanosti, na kojoj intenzivno radimo, podrazumijevala je pripremu kroz više malih projekata i stvaranja potrebe za sadržajima, da bismo jednom zaokružili priču u kojoj našu Županiju profiliramo kao županiju znanja.“

REDEA je mreža za hvatanje dobrih prilika, a Županija je tu da zavrti proračunsku osovinu koja može izdržati takvo opterećenje. Misija im je ista – stvaranje vrijednosti trajnijih od jednog ljudskog života.

Autor: Željka Drljić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja