Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Promocija Hrvatskoga kajkavskog kolendara 2024.

U petak, 24. studenoga, u Restoranu „Kristal“ održano je predstavljanje novoga broja godišnjaka Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, Hrvatskoga kajkavskog kolendara, za 2024. godinu. Ovaj časopis, koji je time doživio svoju 32 godinu izlaženja, najdugovječnije je glasilo čakovečkog Ogranka te jedan od njegovih zaštitnih i najprepoznatljivijih simbola.

 

Ove godine Hrvatski kajkavski kolendar posvećen je čuvanju spomena na preminulog akademika Dragutina Feletara i gospodarstvenika Đuru Horvata, a na četiristotinjak stranica okupio je sedamdeset i jednog autora.

Novi broj Kolendara pred okupljenim autorima i suradnicima predstavili su predsjednik Ogranka Matice hrvatske Zoran Turk, glavna urednica Anita Novak te pomoćnik urednice i voditelj Matičinog ureda Saša Vuković.

Pozvavši okupljene da minutom šutnje odaju počast Feletaru i Horvatu, predsjednik Turk istaknuo je već tradicionalno mjesto Hrvatskog kajkavskog kolendara u godišnjem planu aktivnosti Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, zahvalivši pritom svima koji su kroz tri desetljeća sudjelovali u njegovom nastajanju, nastavljajući ga u neprekinutom kontinuitetu do današnjeg dana.

Glavna urednica Anita Novak potom je okupljenima ukratko predstavila ovogodišnju koncepciju Kolendara, posebno ističući niz okruglih obljetnica važnih za međimursku i hrvatsku prošlost koje obilježavamo ove i iduće godine. Također, najavljene su i neke koncepcijske promjene u idućim brojevima. Naposljetku, pomoćnik urednice Saša Vuković zahvalio je svim sponzorima na dugogodišnjoj potpori, istaknuvši kako su ove godine postignuti iznimni rezultati u dogovoru otkupa Kolendara.

Umjetničkim nastupom promociju su uljepšali prof. Nikola Mutvar i Tara Vidović, učenica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, koja je izvela dvije tradicionalne međimurske popijevke, te Dejan Buvač recitacijom odabranih stihova akademika Dragutina Feletara.

Saša Vuković

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja