Međimurje Press
SvijetZdravlje

Svjetski dan tuberkuloze – 24. ožujka

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se svake godine 24. ožujka, na dan kada je 1882. godine Robert Koch svijetu obznanio svoje otkriće uzročnika tuberkuloze, bakterije Mycobacterium tuberculosis, za koje je dobio i Nobelovu nagradu za medicinu.

Obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze – 24. ožujka 2023. godine Svjetska zdravstvena organizacija nas želi podsjetiti na zdravstvene, socijalne i ekonomske posljedice koje nastaju zbog tuberkuloze kao zarazne bolesti proširene u cijelom svijetu. Ovogodišnjim sloganom „Da! Mi možemo zaustaviti tuberkulozu“ u središtu pozornosti je poticanje na ubrzana djelovanja i napredak u borbi protiv ove drevne zarazne bolesti, kako bi se postigla univerzalna zdravstvena skrb za sve oboljele. Nekoliko je osobito važnih područja koja treba ojačati poput većih ulaganja u istraživanja i preventivu, pristup novim dijagnostičkim metodama i cijepljenju, što je dodatno važno u kontekstu pandemije COVID-19 koja je usporila napredak u zaustavljanju tuberkuloze. Istodobno se želi pružiti veća podrška kolektivnim naporima kroz multisektorsku suradnju, posebno uključivanjem civilnog društva u zajednicama gdje ima tuberkuloze.

Plućna tuberkuloza je zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem u bliskom kontaktu s oboljelom osobom kroz duže vrijeme. Uzročnici tuberkuloze dolaze u vanjsku sredinu kapljicama sline od oboljele osobe prilikom kašljanja, kihanja ili govora i ukoliko se mi pri tome nalazimo na udaljenosti do metar od oboljele osobe velika je vjerojatnost da udahnemo klice, tj. da se inficiramo. Tuberkuloza se manifestira općim smetnjama kao što su opća slabost, umor, iscrpljenost, dugotrajno lagano povišena temperatura, gubitak apetita, mršavljenje i noćno znojenje. Važno je napomenuti da uzimanje terapije u liječenju tuberkuloze mora biti svakodnevno kroz vrijeme od 6-12 mjeseci prema preporuci liječnika.

https://www.hck.hr/

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja