Međimurje Press
Gospodarstvo

DUĆAN HUMANE NOVE IMA NOVO RADNO VRIJEME

Najpoznatije hrvatsko društveno poduzeće Humana Nova nalazi se u Čakovcu, na adresi Ulica žrtava fašizma 3. U dvorištu s desne strane nalazi se second hand dućan koji od 1.2.2024. ima novo radno vrijeme.

Novo radno vrijeme second hand dućana Humana Nova je:

OD PONEDJELJKA DO PETKA:

od 8 do 17 sati

SUBOTOM:

Od 8 do 13 sati

Humana Nova je jedino poduzeće u Hrvatskoj koje u krugu od 150 kilometara ima potpuno zaokružen sustav gospodarenja tekstilnim otpadom. To znači da se na lokalnoj razini rješava pitanje tekstilnog otpada tako da on ne završava na odlagalištu, kao što je to inače slučaj, već se tekstilu daje nova vrijednost i produžuje vijek trajanja. Kako i što rade s tekstilom, pogledati možete ovdje.

Zbog spomenutog modela, kao i zbog zapošljavanja osoba s invaliditetom i ostalih ljudi koji teško pronalaze mjesto na tržištu rada, Humana Nova je prepoznata u Europi i svijetu.

SECOND-HAND JE IN

Tekstil je jedan od najveći zagađivača okoliša, a obilježja brze mode su nekvalitetni i štetni materijali, masovna proizvodnja, nehumani uvjeti rada u tekstilnoj industriji. Spora moda naglašava odgovornost koja je na svima, od dizajnera, proizvođača do potrošača te svatko za sebe mora preuzeti odgovornost oko toga koliko kupuje, što kupuje i zašto. Second hand je jedan od odgovora, a u dućanu Humane Nove može se pronaći očuvana i kvalitetna roba koja je prije pomno sortirana.

Inače, Humana Nova radi i redizajn proizvoda te šiva proizvode od recikliranih i novih, eko certificiranih materijala koje prodaje na webshopu, a dio se nalazi i u spomenutom dućanu.

JEDINI DUĆAN KOJI KORISTI DOMAĆE RESURSE

Humana Nova second-hand dućan je jedini dućan koji ne uvozi robu izvana već za cijelo svoje poslovanje koristi domaće resurse – od lokalnog sakupljanja na području sjeverozapadne Hrvatske, do svih procesa sortiranja, ponovne uporabe i recikliranja koji se odvijaju na lokalnoj razini.

ŠTO MOŽETE DONIJETI OD TEKSTILA?

Jedan od načina sakupljanja tekstila je direktno na njihovoj lokaciji, pa prilikom posjeta dućanu možete odnijeti višak tekstila. Primaju sve osim krzna, spužve, kože i obuće te je bitno da je tekstil suh i čist, ali ne mora biti u nosivom stanju.

Mirela Pintarić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja