Međimurje Press
Gospodarstvo

Mesna industrija Vajda nastavlja stipendirati buduće mesare

Zahvaljujući uspješnoj suradnji Vajde i strukovnih srednjih škola, mladi su odmah po završetku školovanja spremni preuzeti odlično plaćen posao u perspektivnoj, rastućoj industriji

Mjesečna stipendija u iznosu 135 eura, plaćen rad na praksi i troškovi prijevoza, besplatan topli obrok za vrijeme prakse, besplatni udžbenici, darivanje u povodu blagdana, mogućnost plaćenog rada tijekom školskih praznika i ono najvažnije – jamstvo trajnog zaposlenja u struci uz plaće iznad prosjeka u sektoru, pogodnosti su koje Mesna industrija Vajda nudi mladima koji odaberu strukovno zanimanje mesar.  Na taj način ova domaća mesoprerađivačka tvrtka u suradnji sa Srednjom školom Prelog i Srednjom strukovnom školom Varaždin već godinama aktivno radi na stvaranju vlastitog stručnog kadra, u situaciji kada je zanimanje mesar deficitarno na domaćem tržištu rada, ali i u većini europskih zemalja.

Ulaskom u sustav Grupe Pivac krajem 2015. godine Vajda je postala dio Grupe Pivac, jedne od vodećih mesnih industrija u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi. Uz ulaganja u samodostatnost, siguran izvor domaće sirovine, opremu, tehnologiju, infrastrukturu i logistiku, proteklih su nekoliko godina obilježila i ulaganja u zaposlenike, s naglaskom na radnike u proizvodnji. Tako su primjerice plaće mesara samo od 2020. do danas porasle za 22 posto. Početna plaća mesara s dodacima za topli obrok i trošak prijevoza iznosi blizu 1000 eura, a s obzirom na to da s iskustvom i stažem raste, prosječni ostvareni neto primitak u ovom trenutku premašuje 1500 eura.

 „Trenutačno imamo 302 zaposlena djelatnika, a uzimajući u obzir rast proizvodnje stalno smo u potrazi za stručnim kadrom. Kao i brojna druga strukovna zanimanja, mesari su deficitarni na tržištu. Istovremeno su upravo mesari ključan kadar u našoj djelatnosti pa poduzimamo sve što smo u mogućnosti kako bismo motivirali mlade da odaberu to zanimanje. Želja nam je zadržati ljude u našem kraju, kako siguran i dobro plaćen posao ne bi morali tražiti van Međimurja i Hrvatske. Stoga i u sljedećoj školskoj godini nastavljamo s provedbom programa stipendiranja. Sve mlade ljude koji ovih dana donose odluku o odabiru budućeg zanimanja i razmišljaju o strukovnom obrazovanju, pozivamo da razmisle o zanimanju mesar i pridruže se našem timu“, poručuje Vilim Simon, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda. 

Iskustvo za preporuku 

Vajda trenutačno stipendira trinaestero budućih mesara, a kroz program stipendiranja prošlo ih je dosad ukupno dvadesetak. Jedan od mladih mesara iza kojeg je iskustvo školovanja uz Vajdinu stipendiju je 18-godišnji Ivan Žužić. Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja i položenog majstorskog ispita, Ivan je u srpnju prošle godine potpisao ugovor o radu s Mesnom industrijom Vajda. Tijekom prakse iskustvo je stjecao u svim dijelovima proizvodnog pogona, a trenutačno radi u odjelu prerade mesa.

„Zadovoljan sam svojim odabirom zanimanja i poslom koji radim. Mesarski zanat odmalena mi je blizak jer dolazim iz obitelji koja se bavi uzgojem svinja. Trebalo je naučiti tehnološke procese proizvodnje i rad na strojevima, ali uz pomoć mentora i starijih kolega brzo sam se prilagodio. Put od praktikanta do radnika nije bio težak jer sam bilo kvalitetno pripremljen za samostalan rad, a radna okolina i kolege bili su mi otprije poznati. Stipendija koju sam primao tijekom školovanja puno mi je značila. Uz stipendiju i naknadu od rada na praksi, nisam ovisio ni o kome nego sam imao svoj novac za svakodnevne troškove, a dio sam i uštedio. Danas za svoj posao primam plaću kakvu zarađuje rijetko tko od mojih vršnjaka i za razliku od mnogih mladih, ne razmišljam o odlasku iz Hrvatske“, ispričao je mladi Vajdin mesar Ivan Žužić.

Primjer uspješne suradnje 

Srednja škola Prelog jedina u Međimurskoj županiji provodi obrazovanje za strukovno zanimanje mesar. Prema riječima ravnatelja Tomislava Gregura, suradnja ove škole i Mesne industrije Vajda svijetli je primjer partnerstva javnog i realnog sektora, čiji je rezultat bezbrižno školovanje mladih mesara koji su odmah po završetku srednje škole spremni preuzeti sve zadatake na svojim radnim mjestima.

„Dugogodišnja suradnja s Vajdom posebno je intenzivirana tijekom posljednje četiri godine i zahvaljujući tome uspjeli smo značajno povećati broj mladih koji se školuju za ovo deficitarno zanimanje. Naši nastavnici stručnih predmeta u stalnom su kontaktu s Vajdinim stručnjacima, kako bi škola što bolje pripremila učenike za tržište rada. Na taj način proizvodimo mlade radnike koji su već tijekom školovanja u cijelosti osposobljeni za posao koji im omogućuje sigurno i odlično plaćeno radno mjesto“, zaključuje Tomislav Gregur, ravnatelj Srednje škole Prelog.ž

Osim učenika koji upišu zanimanje mesar u Srednjoj školi Prelog, pravo na stipendiju mogu ostvariti i učenici Srednje strukovne škole Varaždin koji za obavljanje stručne prakse odaberu Mesnu industriju Vajda. 

Prava zaposlenika

U Upravi Vajde kao jednu od ključnih vrijednosti kompanije ističu brigu o zadovoljstvu zaposlenika. Kolektivnim ugovorom radnicima su zajamčene brojne pogodnosti iznad zakonom propisanih, kao što su nagrade za ostvarene radne rezultate, osiguran topli obrok, božićnica, slobodan dan za polazak djeteta u školu i druge, a jedan od prioriteta upravo je program stipendiranja čiji je cilj stvaranje novog stručnog kadra.

„Suština Vajde upravo su njeni zaposlenici, koji su zaslužni za sve što smo ostvarili u proteklih nekoliko godina. Po ostvarenim rezultatima nadrasli smo okvire Međimurja i postali jednim od vodećih mesoprerađivača u Hrvatskoj. Plan je i dalje podizati letvicu, a za to nam je nužan kvalitetan, stručni kadar. Svjesni smo da je ulaganje u ljudske resurse, uz ulaganje u proizvodnju, jedini ključ uspjeha. Toga ćemo se držati i dalje, zaključuju u Vajdi.

(i.i.)(rd)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja