Međimurje Press
Gospodarstvo

SOBOČAN – Posadi, dom sagradi

U Knezovcu u Međimurskoj županiji danas je svečano obilježen početak velike akcije pošumljavanja i sadnje više od 8000 novih stabala koju je pokrenula tvrtka Sobočan. Time, u mjesecu travnju kada se obilježava i Dan planeta Zemlje, zaokružuju svoju veliku društveno odgovornu kampanju pod nazivom Posadi, dom sagradi koja ukazuje na važnost očuvanja šuma i dragocjenih prirodnih resursa.

Prigodnoj sadnji u Knezovcu, predstavnicima tvrtke Sobočan pridružili su se i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića državni tajnik Tugomir Majdak, zatim državni tajnik Ministarstva gospodarstava i održivog razvoja RH Mile Horvat, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, gradonačelnik Grada Murskog Središća Dražen Srpak te predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga.

„Šume nisu samo naša pluća već i prirodno stanište brojnih životinjskih vrsta, a nama u industriji proizvodnje namještaja i opreme vrijedan resurs koji smo dužni i vraćati. Sobočan je do danas opremio više od 8000 trgovina i raznih poslovnih prostora diljem svijeta. Zato smo ovom akcijom odlučili baš u našoj županiji, za svaku od opremljenih trgovina u svijetu posaditi jedno novo stablo te time vratiti resurs tamo gdje pripada, a to su naše šume“, istaknuo je Franjo Sobočan, direktor tvrtke Sobočan.

Kampanja pošumljavanja proizlazi iz zelene strategije poslovanja Sobočana. Naime, još 2016. godine započeli su zelenu tranziciju svoga poslovanja, uz uspješno korištenje EU sredstava.  Ciklus ulaganja započeli su tada izgradnjom postrojenja za spaljivanje drvnog otpada na temperaturama višim od 900 stupnjeva,  nastavili s postrojenjem za proizvodnju dušika koji se koristi u procesima laserskog rezanja te na ovaj način dodatno smanjili emisiju CO2 u zraku, kao i izgradnjom vlastite solarne elektrane i punionice za električna vozila tijekom 2022. godine. Sada, na novoj proizvodnoj hali koja će uskoro biti dovršena, planiraju postaviti još jednu solarnu elektranu snage 500 kWh. Tako će ukupni investicijski ciklus tvrtke doseći gotovo 55 milijuna kuna u osmogodišnjem razdoblju.

„Kao lideri u zelenom poslovanju želimo biti primjer i poticaj svima da prate zelene trendove i ulažu u obnovljive izvore energije. Time čuvamo okoliš, vraćamo prirodi njezine resurse, a istovremeno i štedimo vlastite. Ta ulaganja višestruko se vraćaju. Misliti zeleno danas je imperativ i konkurentska prednost“, zaključio je Franjo Sobočan.

Martina Prenkaj

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja