Međimurje Press
Grad PrelogNajave

U PRELOGU NA DAN DRŽAVNOSTI

Dan državnosti, Grad Prelog obilježit će, u utorak, 30. svibnja 2023. godine, polaganjem vijenaca na spomenik Domovinskom ratu u Prelogu i na spomenike hrvatskim braniteljima, Ivanu Sokaču u Oporovcu te Krešimiru Madiću u Čukovcu, kao i Misom za domovinu, 30. svibnja 2023. godine u crkvi sv. Jakoba u Prelogu u 7,00 sati.

7,00 Misa za Domovinu u crkvi sv. Jakoba u Prelogu
8,30 Polaganje vijenca na spomenik Krešimiru Madiću u Čukovcu
9,00 Polaganje vijenca na spomenik Ivanu Sokač u Oporovcu
9,30 Polaganje vijenca na spomenik Domovinskom ratu u Prelogu

Dana 30. svibnja 1990. godine utemeljen je prvi demokratski izabrani Hrvatski sabor. Konačno, poslije dugo vremena i raznolikih režima, koji su svojom prisilom ili duhovnom obmanom tjerali hrvatski narod na sam rub opstanka, Hrvati su stekli pravo da budu svoji na svome, da djeluju na crti vlastitih interesa, a ne unutar nametnutog zajedništva, nazivalo se ono Ugarskom, Austrijom, Austro-Ugarskom, kraljevskom ili socijalističkom Jugoslavijom.

Taj svibanjski dan počeo je povratkom stare tradicije. Uoči prvog zasjedanja Sabora brojni zastupnici i uglednici na čelu s Franjom Tuđmanom prisustvovali su svečanoj misi u zagrebačkoj prvostolnoj crkvi. Kardinal Franjo Kuharić u svojoj je propovijedi ocijenio pobjedu demokracije prekretnicom u narodnom životu i izrazio uvjerenje da će se u budućnosti ostvarivati duhovni, moralni, kulturni i ekonomski napredak hrvatskog naroda u skladu s njegovim neotuđivim suverenitetom, a za dobro i sigurnost svih građana kojima je Hrvatska lijepa domovina. U svečarskom tonu održano je i prvo zasjedanje demokratski izabranog Sabora. Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa.

Gradonačelnik Grada Preloga

Ljubomir Kolarek

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja