Međimurje Press
Vijesti

Dislociranje vatrogasaca

VATROGASNA DISLOKACIJA NA BRIJUNIMA

Svake se godine tijekom požarne sezone vatrogasci s kontinenta upućuju na dislokaciju na priobalje kako bi pomogli svojim kolegama. Prema zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, redovna dislokacija vatrogasnih snaga s kontinenta na priobalje i otoke ove je godine počela 25. lipnja. Smjene traju po 15 dana, do sredine mjeseca rujna, odnosno do kada će postojati povećana požarna opasnost. Ukupno su na ovoj redovnoj dislokaciji angažirana 62 vatrogasca sa 18 vozila.

Vatrogasci VZG Koprivnica na Brijunima

I ove su godine na najsjevernijoj dislokaciji na Jadranu, onoj na Brijunima, upućeni vatrogasci Koprivničko-križevačke županije. Trenutno se ovdje nalazi treća smjena dislokacije koju čine četiri djelatnika Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica, dok su za potrebe osiguranja otoka Mali Brijun i otoka Vanga angažirana četiri pripadnika DVD-a Jagnjedovec, Reka i Željezničar. Na Velikom Brijunu nalazi se auto cisterna u vlasništvu JVP Koprivnica sa spremnikom od 7000 litara vode dok je na Malom Brijunu vozilo sa spremnikom od 450 litara, pripadajućom opremom za gašenje požara te sustavom veze. Prema riječima Stipe Sušca, voditelja nadzora i zaštite u Nacionalnom parku Brijuni, po dva profesionalna vatrogasca nalaze se tijekom cijele godine u smjeni na otoku, ili jedan profesionalni i tri ispitana vatrogasca, no dolaskom ljetne sezone domicilne snage se pojačavaju. Tu su i čuvari prirode, njih je 10, i oni su svi ispitani vatrogasci koji brinu o sigurnosti akvatorija, životinja i općenito otočja. Situacija je naravno tijekom godine puno mirnija nego u sezoni. Bilo je nekoliko manjih požara koji su ugašeni u začetku, od požara na plovilima, posljedice udara groma, a dolazilo je i do požara u hotelskim kuhinjama. “Tu je PP zaštita, čuvari prirode, puno je elemenata koje treba povezati i o kojima se treba brinuti, stoga ovaj posao zahtijeva maksimalnu koncentraciju i prisutnost“, kaže Sušec i objašnjava kako imaju na raspolaganju 3 vatrogasna vozila, noviji IVECO iz 2012., ostalo su TAM-ovi starijeg godišta, ali su ispravni i rade.

Glavni je ovdje zadatak vatrogasaca prevencija, oni upozoravaju turiste na zabranu pušenja na otoku i bilo kakvog loženja vatre. Pomažu u održavanju otoka, hrane i daju vodu životinjama na safari parku te rade na osiguranju tijekom održavanja predstava Teatra Ulysses“, objašnjava Sušec. Služba za nadzor i zaštitu ima stalni videonadzor koji im pomaže u praćenju situacije na cijelom otoku stoga se i najmanji požar zamjećuje u samom svojem začetku te se na vrijeme gasi. Videonadzor se stalno nadograđuje i svake se godine radi na njegovu poboljšanju. Otok upravo zahvaljujući dobroj prevenciji i uigranom timu koji se brine za njegovu sigurnost ne bilježi većih požara. To nam potvrđuje i Igor Međimurec iz JVP Koprivnica koji ovdje dolazi već nekoliko godina za redom. “Požari su uglavnom uzrokovani posljedicom groma i slično, a vatrogasci odmah reagiraju“, kaže.

Suradnja s Koprivničko-križevačkom je odlična i nadam se da će se tako nastaviti. Manje više su to uvijek isti dečki koji već praktički znaju svaki kamen i to je jako bitno, neki odrade jednu smjenu, neki i po dvije. Zanimljivo je i da je današnji glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković ovdje dolazio na dislokaciju dok je radio u JVP Koprivnica“, rekao je Sušec.

Mali Brijun: preventiva na prvom mjestu

Na otoku Mali Brijun na dislokaciji se nalaze Kristijan Sminderovac i Veljko Podravac iz DVD-a Željezničar. I dok je Podravcu ovo prvi susret s ovim otokom, Sminderovcu je ova lokacija poznata s prijašnjih dislokacija: “Ovdje je dosta mirno. Naš je glavni zadatak usmjeren prema motrenju otoka, kako po pitanju toga da nitko na njega ne pristaje ili se sidri u blizini bez odobrenja, tako i po pitanju održavanja sigurnosti“. Dodaje kako najviše posla imaju dok se održavaju predstave Teatra Ulysses jer tada brinu da se gledatelji predstave pridržavaju svih mjera sigurnosti koje su na otoku propisane. “Kod većih predstava, ukoliko dolazi i veći broj gledatelja, u pomoć nam dolaze po dvojica kolege s velikog Brijuna. No, uglavnom smo kolega i ja sami na ovoj pomalo robinzonskoj dislokaciji“, zaključuje. Naime, njihov je smještaj skroman, a društvo im prave životinje koje su ovdje praktički udomaćene. A da je tome tako, potvrdili su i jeleni lopatari koji bez ikakvog straha prilaze rijetkim posjetiteljima otoka.

Otok Vanga

Otok Vanga je zatvoren za posjetitelje i pripada državnim nekretninama gdje je odmor omogućen visokim političkim dužnosnicima. Na njemu su smještena dvojica vatrogasaca, Ivica Petrovic iz DVD-a Jagnjedovac i Zdravko Lončarek iz DVD-a Reka. Ovaj otok, poznatiji kao Titova rezidencija kojeg još zovu i Krasnica zbog svoje ljepote, svakako je najtajnovitiji od svih otoka brijunskog arhipelaga. Kako kažu, otok ne bilježi veće požare, a puno se radi na prevenciji. Ima svoj hidrantski prsten koji se stalno provjera. Tijekom zime imaju referenta za protupožarnu zaštitu, a tijekom sezone dolazi dislokacija sa 2 vatrogasca. Otok ima 18 ha i 4,5 kilometra protupožarnih staza. Rezidencijalni dio otoka ima svoju hidrantsku mrežu sa 120 kubika vode i sa 6 pumpi, a 24 hidranta smještena su po cijelom otoku u dva prstena. Prvi su objekti tu izgrađeni 50-ih godina prošloga stoljeća, a nakon toga se krenulo dalje s uređivanjem otoka kojeg danas krasi prekrasna priroda, rezidencije i vinogradi.

Nacionalni park Brijuni predstavlja prirodni i kulturni biser koji je potrebno sačuvati za buduće generacije. Slanje dislokacija na ovakva područja uvelike pojačava sigurnost građana i spremnost lokalnih snaga da na svaki problem reagiraju u samom nastanku. Važnost ovakvog načina rada vidljiva je u činjenici da na otočju nisu zabilježeni veći požari, za što je zaslužan organizirani sustav te uigranost domaćih vatrogasaca i pomoći iz Koprivnice.

Anita Čolak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja