Međimurje Press
Najave

DOGAĐANJA U GRADU PRELOGU DO 30. LISTOPADA

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 25.10.2024., PETAK, OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA AV BAŠTINE

Zbog važnosti očuvanja audiovizualne baštine za sljedeće naraštaje, u suradnji s Kino mrežom i Hrvatskim državnim arhivom, održavamo program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine koji se diljem svijeta tradicionalno obilježava od 2005. godine, kada ga je utemeljio UNESCO. Na programu u Prelogu naći se, od 17 sati, u petak 25. listopada, dječji film „Tajna starog tavana“, a od 19 sati na rasporedu je film „Za sreću je potrebno troje“.

PETAK, 25.10.2024. U 17 SATI

Tajna starog tavana, 1984., ZF, avantura, komedija

Uloge: Mario Mirković, Nina Petrović, Rene Bitorajac

Režija: Vladimir Tadej

Dječji film Tajna starog tavana iz 1984. koji prati dva dječaka radio-amatera, Miru iz Zagreba i Pepeka iz Praga, za vrijeme školskih praznika na Hvaru. Oni otkrivaju zaboravljeni izum čudnovatog antigravitacijskoga topa, djelo pokojnog Mirina pradjeda još iz vremena Prvog svjetskog rata. Za izum se zainteresiraju međunarodni špijuni.

PETAK, 25.10.2024. U 19 SATI

Za sreću je potrebno troje, 1985., melodrama

Uloge: Predrag Miki Manojlović, Mira Furlan, Bogdan Diklić, Vanja Drach, Dubravka Ostojić, Ksenija Pajić

Režija: Rajko Grlić

Po povratku iz zatvora, Drago započinje ljubavnu vezu sa skromnom radnicom Zdenkom, čija je najbolja prijateljica kolegica s posla Jagoda. Potonja upozorava Zdenku da ne smije naivno vjerovati muškarcima, što se ubrzo i potvrdi. Drago, naime, još pati za bivšom suprugom Ninom, koja je ljubavnica imućnog Ivana, a za Zdenkom pati tvornički portir Jozo… Uz mlade, ali već ugledne glumce Mikija Manojlovića. Miru Furlan i Bogdana Diklića prvi put na filmu pojavljuju se Ksenija Pajić i Dubravka Ostojić. Autori glazbe su članovi rock grupe Leb i sol Vlatko Stefanovski i Bodan Arsovski. Na pulskom filmskom festivalu film je dobio Zlatnu arenu za scenografiju (Dinka Jeričević).

  • 26. I 27.10.2024., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI

  • Divlji robot (The Wild Robot)

Animirani, avantura; Uloge/Glasovi: Vanda Winter, Filip Riđički, Lovro Juraga, Sara Carević, Darko Janeš, Ana Magud, Goran Malus, Ivana Bakarić, Domagoj Janković, Daniel Dizdar, Ana Ćapalija, Boris Barberić

Epska pustolovina prati putovanje robota – ROZZUM 7134, skraćeno “Roz” – koji doživi brodolom na pustom otoku i mora naučiti prilagoditi se okolišu. Snažna priča o samootkrivanju, uzbudljivo istraživanje mosta između tehnologije i prirode i dirljivo istraživanje o tome što znači biti živ i povezan sa svim živim bićima, scenarij je napisao i režirao trostruki nominirani za Oscara Chris Sanders—scenarist i redatelj DreamWorks Animation Kako izdresirati zmaja, The Krusty i Disney Lila and the Beast—a producirao Jeff Hermann (DreamWorks Animation Little Boss 2: Family Business i koproducent franšize Kung Fu Panda) U animiranoj avanturi oskarovka Lupita Nyong’o (franšiza Black Panther) posuđuje glas robotu Roz, nominiran za Emmy i Zlatni globus Pedro Pascal (The Last of Us, The Mandalorian) je lisica Fink, dobitnik Emmyja Catherine O’Hara (Schitt’s Creek, Best in Show) je oposum Pinktail, Bill Nighy nominiran za Oscara (Living, Love Actually) kao Longneck Goose, Kit Connor (Heartstopper, Rocketman) kao Brightbill Goose i Stephanie Hsu nominirana za Oscara ( Everything Everywhere at Once, ovoljetni hit Stuntman) kao robot Vontra koji će se ispreplesti s Rozinim životom na otoku. Također su svoje glasove u filmu posudili ikona pop kulture dobitnik Emmyja Mark Hamill (franšiza Ratovi zvijezda, Dječak i čaplja), Matt Berry (Što radimo u sjeni, franšiza filma Spužva Bob) te dobitnik Zlatnog globusa i nominacija za Emmy Ving Rhames (Misija: Nemoguće filmove, Šund). Prvi put objavljena 2016., ilustrirana knjiga Petera Browna za osnovnoškolce Divlji robot postala je fenomen, popevši se na prvo mjesto na listi bestselera New York Timesa. Knjiga je od tada inspirirala trilogiju koja sada uključuje Divlji robot bježi i Divlji robot štiti. Brownov rad na serijalu Divlji roboti i njegovim drugim bestselerima donio mu je brojne nagrade i priznanja.

  • 26. I 27.10.2024., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI

  • Venom 3: Posljednji ples (Venom 3: The Last Dance)

Akcija, avantura; Uloge: Tom Hardy, Chiwetel Ejiofor, Juno Temple, Rhys Ifans, Peggy Lu, Alanna Ubach, Stephen Graham

U finalnom nastavku trilogije, Venom 3: Posljednji ples, Tom Hardy vraća se kao Venom, jedan od najvećih i najkompleksnijih likova. Eddie i Venom su u bijegu. Progonjeni od oba njihova svijeta, dvojac je prisiljen donijeti razornu odluku koja će spustiti zavjese na Venomov i Eddiejev posljednji ples. U filmu Venom 3: Posljednji ples glume Tom Hardy, Chiwetel Ejiofor, Juno Temple, Rhys Ifans, Peggy Lu, Alanna Ubach i Stephen Graham. Film je režirala Kelly Marcel prema scenariju koji je napisala prema priči Hardyja i Marcel. Producenti filma su Avi Arad, Matt Tolmach, Amy Pascal, Kelly Marcel, Tom Hardy i Hutch Parker.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

  • 25.10.2024., PETAK U 18 SATI, OBILJEŽAVANJE DANA EUROPSKE BAŠTINE

Povodom Dana europske baštine 2024. i u okviru projekta E-ROUTES, pod temom „Baština koja povezuje – kulturne rute i mreže“, u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga bit će otvorena izložba „Filigran Drave“. Izlošci će se nalaziti na otvorenom prostoru u haustoru kraj zgrade knjižnice i muzeja u Prelogu, te će biti dostupni za razgled do kraja godine. Izložbu će svečano otvoriti predsjednica ICARUS Hrvatska Vlatka Lemić i umjetnica u petak 25.10.2024. u 18:00 sati. Tada će javnosti biti predstavljena i komplementarna publikacija koja tvori svojevrsni katalog zanimljivih tekstova o Dravi kraj Preloga. U slučaju lošeg vremena, program će se odvijati u prostoru Knjižnice. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

O izložbi:

Izložba, koju je osmislila interdisciplinarna umjetnica Kristina Pongrac, koristi tehniku foto-kolaža i povijesne karte kako bi prikazala bogatu povijest rijeke Drave i promjene koje su oblikovale živote ljudi uz njene obale.

O umjetnici:

Kristina Pongrac, koja dolazi iz zaštitne zone rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, kroz svoj rad istražuje suodnos čovjeka i prirode, te u ovoj izložbi oživljava zaboravljene priče o rijeci Dravi. Njezin rad prepoznat je i objavljivan u brojnim publikacijama, a izložba poziva publiku na promišljanje o povezanosti prirode i kulture te važnosti očuvanja Drave za buduće generacije. U slučaju lošeg vremena, program će se odvijati u prostoru Knjižnice. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • DO 31. LISTOPADA, IZLOŽBA HRVATSKOG DRUŠTVA KARIKATURISTA

Muzej Croata insulanus Grada Preloga ugošćuje članove Hrvatskog društva karikaturista (HDK). Hrvatsko društvo karikaturista osnovano je 27. lipnja 1985. godine. Od samog početka djelovanja, HDK je sudjelovalo u radu međunarodnog udruženja karikaturista FECO (Federation of Cartoonists Organisations), a uz belgijske, nizozemske i britanske kolege, suosnivači tog međunarodnog udruženja bili su i hrvatski karikaturisti. Osim što se redovito organizira zajedničko slanje radova na festivale karikatura diljem svijeta, na kojima su naši članovi do sada osvojili više od 600 nagrada, Hrvatsko društvo karikaturista od 1995. godine organizira Međunarodnu izložbu karikatura. Ta izložba je u posljednjih 30-ak godina ušla u rang najcjenjenijih i najdugovječnijih svjetskih festivala, uz sudjelovanje više tisuća autora iz svih dijelova svijeta.

Društvo svake godine organizira i Godišnju izložbu karikatura, na kojoj članovi imaju priliku predstaviti najvažnije radove koje su nacrtali tijekom tekuće godine. U sklopu ceremonije otvorenja dodjeljuje se priznanje “Oskarika” najuspješnijem članu na međunarodnim festivalima karikatura.

Osim te dvije izložbe, tijekom godine se organiziraju izložbena gostovanja u gradovima i mjestima izvan Zagreba, a Društvo je aktivno i na međunarodnom planu, organizirajući gostovanja i predstavljajući naše Društvo, hrvatsku karikaturu, kulturu i domovinu u mnogobrojnim stranim državama.

Na izložbi u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga sudjeluju: Slobodan Butir, Fran Cabalo, Miroslav Gerenčer, Ana Gezi, Hule Hanušić, Tin Horvat, Roko Idžojtić, Dragutin Kovačević, Krešimir Kveštek, Milan Lekić, Ratko Maričić, Joško Marušić, Mojimir Mihatov, Živko Nimac, Damir Novak, Marijan Pavečić, Petar Pismestrović, Zdenko Puhin, Srećko Puntarić, Predrag Raičević, Mario Rosanda, Ivan Sabolić, Nik Titanik i Davorin Trgovčević.

Članovi HDK će prilikom otvorenja izložbe posjetiteljima, po želji, izraditi portretne karikature. Izložba u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga ostaje otvorena do 31. listopada 2024. godine.

DOGAĐANJA

  • 25.10.2024., PETAK U 16 SATI, OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA HOSPICIJA I PALIJATIVNE SKRBI

Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije, Povjerenstvo za palijativnu skrb, u suradnji sa kampanjom “Zaustavimo bol” obilježavaju Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi. U prostoru Multimedijalne dvorane Muzeja Croata insulanus tako će se, u petak 25. listopada, s početkom u 16 sati održati tribina pod nazivom “Relief Management: Izazovi i rješenja u palijativnoj skrbi”. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 1990. godine proglasila je drugu subotu u listopadu Svjetskim danom hospicija i palijativne skrbi. Cilj je podizanje svijesti opće javnosti o dostojanstvu svih onih koji boluju od teških i neizlječivih bolesti. Palijativna skrb je sveobuhvatna – zdravstvena, psihološka, socijalna i duhovna s ciljem pružanja potrebne njege bolesnicima s neizlječivom bolešću. Nastoji se ublažiti bol i podići kvaliteta života bolesnika neizlječivih ili složenih bolesti. Nužan je multidisciplinarni pristup skrbi za bolesnika što podrazumijeva razne stručnjake koji međuovisno i zajednički razvijaju programe i ciljeve liječenja, a obuhvaća tri područja – smirivanje neugodnih simptoma, psihosocijalna potpora bolesniku i njegovoj obitelji te etički problemi vezani uz kraj života. Dođite u petak, 25. listopada, u prostor Muzeja Croata insulanus Grada Preloga i saznajte sve o ovoj zanimljivoj temi.

  • 26.10.2024., SUBOTA, OBILJEŽAVANJE DANA MJESTA ČEHOVEC

Sada već tradicionalno, Dan mjesta Čehovec, obilježit će se i ove godine 26. listopada. U Čehovcu se od 2017. godine, 26. listopada, odlukom Mjesnog odbora obilježava Dan mjesta. 26. listopada 2017. godine, u Čehovcu je održana svečanost kojom je tada obilježen završetak brojnih radova na području Čehovca, kojima je Čehovec postao jedno od najljepše uređenih mjesta u Međimurskoj županiji.

Ove godine, u organizaciji Mjesnog odbora Čehovec, Dan mjesta Čehovec obilježit će se u poslijepodnevnim subotnjim satima, 26. listopada. U Sportskom parku, na igralištu Nogometnog kluba ČSK – a iz Čehovca, odigrat će se nogometna utakmica 10. kola Druge međimurske nogometne lige između vodeće ekipe lige, ČSK – e iz Čehovca i gostiju iz Donjeg Vidovca. Od 16,30 sati, ispred Doma kulture slijedi primopredaja i blagoslov novog navalnog vozila Dobrovoljnog vatrogasnog društva Čehovec, gdje će se predstaviti i članovi DVD – a Čehovec. Nakon toga slijedi i druženje uz pečene kestene i Tamburaški sastav Doremu, za sve mještane Čehovca i njihove goste, u prostoru Doma kulture u Čehovcu.

Kao nastavak obilježavanja Dana mjesta Čehovec, u srijedu 30. listopada, u Domu kulture u Čehovcu, sve će zabaviti svojim sjajnim nastupom stand-up komičar Vlatko Štampar. Ulaznice se mogu kupiti preko sustava entrio.hr ili na adresi: Glavna 98, Čehovec (Potepuh). Više informacija također se može dobiti u Gradskoj kavani Čehovec ili na https://www.facebook.com/events/897036231855944. Broj mjesta je ograničen, stoga požurite.

  • 29.10.2024., UTORAK U 12 SATI, PREDAVANJE O DOMOVINSKOM RATU

U utorak, 29. listopada, u Domu kulture Grada Preloga, predavanje o Domovinskom ratu, „Činjenice o Domovinskom ratu“, održat će povjesničar, hrvatski branitelj i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr. sc. Ante Nazor. Predavanje će započeti od 12 sati, a organizator je Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Prelog (HVIDR-a Prelog).

Aktivni sudionik Domovinskog rata, doc.dr.sc. Ante Nazor diplomirao je Povijest i Arheologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je magistrirao i doktorirao nacionalnu povijest. Predavao je povijesne kolegije na Visokoj dočasničkoj školi u Jastrebarskom, na Hrvatskim studijima i Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Vanjski je suradnik HAZU-a, Leksikografskog zavoda i Vlade RH na znanstveno-istraživačkim projektima. Autor je i koautor nekoliko knjiga te tekstova za kataloge izložbi s temama iz Domovinskog rata. Napisao je i nekoliko monografija, autor je brojnih znanstvenih radova – većinom s problematikom iz hrvatske vojne povijesti te više od 30 stručnih i publicističkih radova koji su objavljeni u prigodnim zbornicima ili stručnim časopisima. Sudjelovao je na više znanstvenih skupova u zemlji i inozemstvu. Vodio je sekciju za vojnu povijest na II. kongresu hrvatskih povjesničara i organizirao više stručnih predavanja i okruglih stolova o temama iz Domovinskog rata. Urednik je više knjiga, autor izložbe o početcima suvremene hrvatske države te autor scenarija za dokumentarni film “Vukovar 1991.”

(ŽS)

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja