Međimurje Press
Najave

NOVA LICA HRVATSKOG FILMA

Obilježavanje Dana Europe i centralnog događanja 15 godina uspjeha: MEDIA & Hrvatska

 Već 15 godina traje filmska ljubavna priča Potprograma MEDIA, Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA Hrvatske i hrvatskih kreativaca, filmskih i televizijskih profesionalaca te autora videoigara.

Time je Hrvatska započela svoj put uspjeha.

DAN EUROPE

Svake se godine 9. svibnja slavi Dan Europe ‒ obljetnica je to povijesne Schumanove deklaracije iz 1950. godine, ali i prvog službenog koraka u stvaranju Europske unije. Diljem Europe održavaju se brojna događanja koja u fokus stavljaju sadržaje što veličaju mnogostrukost i raznovrsnost Starog kontinenta, upoznajući tako javnost s radom svih relevantnih europskih institucija i organizacija kojima je cilj promidžba europskih vrijednosti.

Ove godine, 9. svibnja s početkom u 17 sati u fokusu centralnog događanja su nedavne hrvatske filmske uspješnice te će u razgovoru sudjelovati producentica Rea Rajčić (Eclectica) te redateljica i scenaristica Judita Gamulin predstavljajući debitantski igrani film ‘Ostavi vrata otvorena’, producentica, redateljica i scenaristica Karla Lulić (Dobar film) te glumica Judita Franković Brdar predstavljajući debitantski igrani film ‘Ogledalo za slavuja’ redatelj i scenarist Petar Orešković predstavljajući svoj debitantski igrani film za djecu „Mladi Tesla i kradljivci ideja“ te dokumentarni film ‘Mjerenje neba’. Razgovor će moderirati Martina Petrović, voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske.

Nakon razgovara organizirano je prikazivanje kratkometražnih filmova autorica i autora.

Filmovi koje ćemo gledati, besplatne projekcije

Cvijeće ( 18 i 30′), Judita Gamulin: https://vimeo.com/145507084

Dvije obitelji u posjetu su očevima koji dijele bolničku sobu. Jedna obitelj svađa se oko trivijalnih problema, a druga obitelj ima potpuno drugačiju perspektivu.

U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga (20′), Karla Lulić: https://youtu.be/pPso_V7XTA0

U selu kršćanskih fanatika svećenik Petar predan je svome pozivu. Jedne nedjelje nakon mise Petar poželi sladoled. Međutim, tome se protive slastičar i stanovnici sela, koji žele očuvati krepost svoga svećenika. On će pak učiniti sve za taj jednostavan užitak.

Ustaj Miro, brzo, brzo! ( 20′), Petar Orešković: https://youtu.be/BV1EQcpOGXY

Film pripovijeda o ispraznosti života glavnog lika – mladog poslovnog čovjeka čiji se život sastoji od ponavljanja svakodnevne dosadne rutine. Uz previše posla i trke za uspjehom i nametnutim standardima, Miro shvaća da je potpuno osamljen. U njemu se budi svijest o tome da nije sretan i on tone u maštanja, te odlučuje promijeniti svoj život.

Posjetitelje događanja, publiku filmova čeka i tombola s bogatim nagradama; čuvajte odreske besplatnih ulaznica koje ćete dobiti na ulazu! Nagrade je osigurao DKE – Ured MEDIA Hrvatske u suradnji s prijateljima.

U uvodnim pozdravnim riječima obratit će se predstavnici Ministarstva kulture i medija, Predstavništva Europske komisije, voditelj g. Ognian Zlatev te Hrvatskog audiovizualnog centra, ravnatelj Christopher P. Marcich.

Obilježavanje Dana Europe i centralnog događanja ’15 godina: MEDIA & Hrvatska’ održat će se u zagrebačkoj Uraniji – prostoru kreacije.

Za više informacija zapratite Facebook stranicu @CEDCroatiaMEDIA ili posjetite www.mediadesk.hr .

Tena Razumović Žmara

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja