Međimurje Press
Najave

Predavanje Kristijana Petrovića “Večer s Drakulom – povijest najutjecajnije gotičke novele”

Pozivamo vas u utorak 8. listopada 2024. u 18 sati u Multimedijalnu dvoranu Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec na predavanje Kristijana Petrovića  “Večer s Drakulom – povijest najutjecajnije gotičke novele”

Te davne 1897. godine, 26. svibnja, u nekoliko se londonskih knjižara pojavila jedna knjiga, ispočetka gotovo neprimijećena. U to doba moderne žute korice s krvavo crvenim ispisanim naslovom polako su, ali sigurno, počele privlačiti interes tadašnje čitalačke javnosti, a uskoro se počelo i pričati o samoj radnji romana, koji je u kratkom periodu postao predmet kako kritika, tako i pohvala. Pa, ipak, u samom početku zanimanje za taj roman nije bilo dovoljno kako bi njegovom autoru donio ikakvu znatniju financijsku korist.

Abraham Bram Stoker, kada je napisao Drakulu, za što mu je trebalo sedam godina, nije ni znao kako će pokrenuti pravu lavinu ponovnog interesa naspram mračnog slavenskog folklora u kojem glavnu riječ imaju – vampiri.

Stoker nije znao kako će njegov zlikovac tijekom vremena doživjeti više od 300 ekranizacija te mnogih interpretacija kako u stripu tako i u animiranom filmu. Nije znao ni da je uspio napisati roman koji će postati jedan od najprevođenijih u povijesti književnosti, s bezbroj izdanja diljem svijeta. Nije znao kako će upravo zbog Drakule neki autori podosta godina kasnije postati najpoznatiji svjetski pisci horrora.

Ulaz je slobodan!

Ana Barić

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja