Međimurje Press
Najave

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 14.-21. kolovoza

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 17. I 18.8.2024., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI

  • Gru i Malci: Neustrašivi špijuni (Despicable Me 4)

Animirani; Uloge/Glasovi: Rene Bitorajac, Hana Hegedušić, Sara Carević, Aleksandar Cvjetković, Tena Tadić, Lola Beck, Frano Mašković, Lana Meniga, Robert Bošković, Fabijan Pavao Medvešek

Sada počinje novo poglavlje kad Gru i Lucy i njihove djevojčice – Margo, Edith i Agnes – pozdravljaju novog člana obitelji Gru, Grua Juniora, koji je usmjeren na mučenje svog oca. Gru se suočava s novim neprijateljem Maxime Le Malom i njegovom femme fatale djevojkom Valentinom, i obitelj je prisiljena krenuti u bijeg… U novom nastavku planetarno popularne franšize Gru je život zlikovca ostavio iza sebe, osnovao obitelj koja je svaki put sve veća i član je AVL lige koja se bori protiv zlikovaca. Naravno, u svemu tome mu pomažu Malci. Pomaganje možda nije prava riječ, ali u svakom slučaju, Malci su uvijek ovdje da oraspolože sve prisutne. I naljute Grua.

  • 17. I 18.8.2024., SUBOTA I NEDJELJA U 21 SAT

  • Priča završava s nama (Colleen Hoover’s It Ends with Us)

Drama, romantični, ljubavni; Uloge: Jenny Slate, Blake Lively, Justin Baldoni, Brandon Sklenar, Hasan Minhaj, Amy Morton

Priča završava s nama, filmska je adaptacija bestselera svjetski poznate autorice Colleen Hoover, koja na velike ekrane donosi život traumatizirane, ali odlučne Lily Bloom (Blake Lively) koja se seli u Boston kako bi ostvarila svoj životni san i započela vlastiti posao. Uskoro upoznaje šarmantnog neurokirurga Rylea Kincaida (Justin Baldoni) s kojim dijeli neodoljivu kemiju. No, tek nakon što se ludo zaljubi, Lily počinje otkrivati stranu Ryleove osobnosti koja je podsjeća na traumu iz djetinjstva. Da bi stvari bile još teže, u život joj se iznenadno vraća njena prva ljubav, Atlas Corrigan (Brandon Sklenar), a Lily će se morati uzdati u samu sebe kako bi donijela prave odluke za svoju budućnost…

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • IZLOŽBA „PRIČE S KLUPICE“ NA MARINI PRELOG

Izložba „Priče s klupice“ ističe važnost očuvanja kulturnog identiteta i nasljeđa Preloga kroz priče i sjećanja njegovih starijih stanovnika. Kroz razgovore s korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe Mesmar te članovima Udruge umirovljenika Prelog, izložba oživljava tradiciju, običaje i svakodnevicu donjeg Međimurja. Nekoć su se ove priče pričale na klupici ispred kuća, okupljajući cijelo susjedstvo i prenosile znanje s generacije na generaciju, što je i inspiracija za naziv izložbe. Kazivači: Članovi Udruge umirovljenika Prelog i korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Mesmar, Prelog; Agata Čemerika, Ana Bengez, Ana Pavčec, Anđela Koledić, Antonija Krleža, Đurđa Vargek, Đuro Kalšan, Franjo Novak, Greta Stančin, Jelena Novak, Katarina Balent, Katarina Novak, Magdalena Hegeduš, Marija Habula, Marija Pavlic, Nada Blažeković, Paula Rusak, Rudolf Stančin. Autorice izložbe: Iva Kožnjak i Tajana Štefok Izložba se može razgledati tijekom ljeta na samom početku šetnice. Uronite u bogatu baštinu našeg kraja i otkrijte priče koje oblikuju našu zajednicu.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

  • LJETNE PRIČAONICE UZ KUĆICE S KNJIGAMA

Konačno je došlo vrijeme za drugi dio ljetnih aktivnosti i radionica u preloškoj knjižnici! Već četvrtu godinu za redom Knjižnica i čitaonica Grada Preloga u suradnji s Društvom Naša djeca Prelog organizira pričaonice uz male slobodne knjižnice u svim naseljima Grada Preloga. U prilogu se nalazi raspored pričaonica uz kućice s knjigama povodom kojih čitamo neobične bajke prigodne za uzrast od 4+. Pričaonice su besplatne, nije potrebna najava sudjelovanja, a tu su i aktivnosti nakon priče uz zabavne listiće i igre. Ovaj simpatični pričopričateljski maraton organizira se u okviru nacionalne kampanje Čitaj mi i Mreže #Malih slobodnih knjižnica Hrvatske. Vidimo se uskoro!

    • 19.08. ponedjeljak – Prelog (park S. Radića)

    • 20.08. utorak – Cirkovljan (kraj vrtića)

    • 21.08. srijeda – Čehovec (centar)

    • 22.08. četvrtak – Hemuševec (park)

    • 23.08. petak – Draškovec (kod crkve)

    • 26.08. ponedjeljak – Oporovec (društveni dom)

    • 27.08. utorak – Otok (sportski park)

    • 28.08. srijeda – Čukovec (busna stanica)

    • 29.08. četvrtak – Čehovec (dječja kućica)

  • HUMANITARNA AKCIJA: LEO ZA ŠKOLARCE

Leo klub Zrinski Čakovec (humanitarna i volonterska organizacija) i ove godine krajem srpnja i tijekom kolovoza provodi humanitarnu akciju „;Leo za školarce“ – prikupljanja školskog pribora koji je namijenjen djeci iz obitelji slabijeg imovinskog statusa Međimurske županije. Akcija se održava od 29.07.2024. do 21.8.2024. a donacije je moguće predati na četiri lokacije:

    • Gradska knjižnica i čitaonica Mursko Središće

    • Dječji vrtić Cipelica Čakovec

    • Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec

    • Knjižnica i čitaonica Grada Preloga

Zahvaljujemo svima na pomoći i odazivu!

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA PRELOGA

  • 18.08.2024., NEDJELJA OD 14 DO 18 SATI, DRUŽENJE UZ SPORTOVE NA VODI

Turistička zajednica Grada Preloga i ove godine nastavlja sa provođenjem uspješnog projekta „Razvoj i unapređenje turističkih proizvoda: Sportovi na vodi Grada Preloga“. Turistička zajednica projekt provodi uz Udrugu sportske rekreacije „Croatian Outdoors“ te Grad Prelog. Provoditelj aktivnosti na vodi je upravo Udruga sportske rekreacije „Croatian Outdoors“ iz Oporovca. Kroz šest vrućih ljetnih nedjelja održat će se Dani otvorenih vrata sportova na vodi, a ovaj projekt Turističke zajednice Grada Preloga dijelom se financira iz Fonda za turistički nerazvijena područja i kontinent, odnosno Hrvatske turističke zajednice.

Cilj projekta je nastaviti uspješno razvijati i unaprijediti turistički proizvod „Sportovi na vodi Grada Preloga“, uključiti turistički proizvod u ponudu smještajnih objekata destinacije i turističkih agencija u obliku izleta ili turističkih aranžmana, povezati pružatelje aktivnosti i destinacijske menadžment organizacije te doprinijeti gospodarskom boljitku destinacije. Projekt se fokusira i na održivost destinacije, budući da je zahvat navedenih aktivnosti u okoliš minimalan. Uz Dane otvorenih vrata sportova na vodi u projekt je uključen i 3. „Dragon boat“ kup Grada Preloga – zanimljiva ekipna utrka u veslanju zmajskim čamcima koja će se održati u jesenskim mjesecima.

U sklopu Dana otvorenih vrata sportova na vodi, posljednje je druženje na rasporedu 18. kolovoza. Svi zainteresirani moći će i ovoga puta besplatno isprobati veslanje u kajaku, kanuu, rafting čamcu te na SUP-u. Brojne aktivnosti na jezeru Hidroelektrane Dubrava provodit će se uz budno oko educiranih skipera koji će se pobrinuti za sigurnost svih korisnika plovila. Nemojte nikako propustiti dio ljeta provesti na Marini Prelog, u dobrom društvu Turističke zajednice Grada Preloga i Udruge sportske rekreacije „Croatian Outdoors“ iz Oporovca.

DOGAĐANJA

  • 16.08.2024., PETAK, „ROKOVO U MEĐIMURJU“ U DRAŠKOVCU

Najvažniji godišnji događaj u svakom međimurskom mjestu oduvijek je mjesno proštenje. Mjesto Draškovec slavi tako 16. kolovoza, blagdan svog zaštitnika, svetog Roka. Sveti Rok zaštitnik je brojnih hrvatskih gradova i mjesta te su razne zanimljivosti vezane uz obilježavanje ovog blagdana. U Draškovcu, podnevnoj misi koja je glavni događaj dana, prethodi velika procesija u kojoj sudjeluju vatrogasci, lovci, psi, domaće životinje, bolesni i djeca čiji je sv. Rok zaštitnik.

U životopisu svetog Roka najčešće se navodi da je sv. Rok rođen 1295. godine u drevnom gradu Montepellieru u južnoj Francuskoj u bogatoj obitelji. U hrvatskoj tradiciji je da su Rokovi roditelji bili otac, grof Ivan i majka, grofica Liberija. Njegovi su se preci borili za oslobođenje Svete zemlje. Prema najstarijem Rokovu životopisu njegovi su roditelji dulje vremena bili bez poroda. Molili su i zavjetovali se i Bog im je dao sina kojemu su nadjenuli ime Rok. Na tijelu je imao mrlju u obliku križa. Stoga se smatralo da je predodređen za redovnički život. On je još prije nego je navršio dvadeset godina ostao bez roditelja. Rok je tada prodao sva svoja dobra, a novac podijelio siromasima, stupio u Treći red sv. Franje te se kao siromašan hodočasnik uputio prema Rimu. Na hodočašću u Rim, Rok se zaustavio u mjestu Aquapendente gdje se dao na pomaganje okuženih bolesnika u bolnici. Tada se u toj bolnici dogodilo nekoliko čudesnih ozdravljenja Daljnja postaja Rokova hodočašća bila je Cesena, a onda Rim. Ondje se zadržao oko tri godine te se na povratku u domovinu zaustavljao u Riminiju, Novari i Piacenzi. U svim tim mjestima pomagao je oboljelima od kuge. U Piacenzi se Rok razbolio od kuge. Sklonio se u šumu i ondje hranio biljem. Neki životopisci spominju da mu je tada svaki dan dolazio pas noseći mu komad kruha. Taj prizor ovjekovječili su mnogi slikari. Talijanski patricij Gottardo Pallastrelli, naišavši na bolesnog Roka u šumi, upustio se s njim u razgovor. Patricij nije bio vjernik, ali se pod utjecajem Roka obratio, prihvatio ga i njegovao, dok Rok nije ozdravio. Ozdravivši Rok se vratio u svoj zavičaj. Iscrpljen od teške bolesti, bio je posv izobličen tako da ga nisu mogli prepoznati. Uhitili su ga i doveli pred suca koji je bio njegov ujak. Budući da ga nije prepoznao niti povjerovao u njegovu priču sudac ga je utamničio. U zatvoru je proveo pet godina. Tada je ponovno obolio od kuge. Svećeniku, koji mu je podijelio svete sakramente, otkrio je tko je. Nakon pet godina tamnice Roka su našli mrtva u ćeliji koja je čudom bila preplavljena nebeskim svjetlom. Pokraj njega našli su zapis: „Svi koji obole od kuge i zaištu pomoć sv. Roka, sluge Božjega, bit će iscijeljeni“. Preminuvši 16. kolovoza 1327. odmah je proslavljen raznim čudesnim znakovima

Župa sv. Roka Draškovec osnovana je 1789. godine, a ove se godine u Župi sv. Roka slavi 264. godišnjica zavjeta svetom Roku, 245. godišnjica izgradnje župne crkve i 235. godišnjica osnutka Župe sv. Roka. Tradiciju hodočašća u zavjetnu crkvu sv. Roka i davanje vlastitog zavjeta sv. Roku i Bogu njeguju brojni stanovnici međimurskih župa, pa će tako i ove godine međimurske ceste 16. kolovoza pohoditi vjernici na putu prema Draškovcu.

Župa sv. Roka i Udruga „Prijatelji svetog Roka“ iz Draškovca, uz pokroviteljstvo Grada Preloga i Turističke zajednice Grada Preloga, kao organizatori „Rokova u Međimurju“ pripremili su za vjernike i posjetitelje zanimljiv vjersko-kulturni program.

Rokovo u Međimurju 2024.

Raspored događanja – Trodnevnica u čast sv. Roku

13. kolovoza, utorak

    • 19.00 Sveta misa (prije mise krunica sv. Roka i litanije sv. Roka), predslavi vlč. Damir Slamek, župnik iz Koprivničkog Ivanca

    • 20.00 Koncert: Martina Sabljak, Krunoslav Lajtman, Patrik Zamuda, „Ususret Rokovu“ u Sportskoj dvorani OŠ Draškovec

    • 18-21 h Izložbe u sportskoj dvorani Osnovne škole Draškovec

      • Franjo Mustač Medarov – izložba slika

      • Rudolf Stančin – umjetnička djela od drveta

      • Likovna udruga Donjeg Međimurja – izložba slika

 14. kolovoza, srijeda

    • 19.00 Sveta misa (prije mise krunica sv. Roka i litanije sv. Roka), predslavi vlč. Damir Slamek, župnik iz Koprivničkog Ivanca

    • 18-21 h Izložbe u Sportskoj dvorani Osnovne škole Draškovec

      • Franjo Mustač Medarov – izložba slika

      • Rudolf Stančin – umjetnička djela od drveta

      • Likovna udruga Donjeg Međimurja – izložba slika

15. kolovoza, četvrtak

    • 19.00 Sveta misa (prije mise krunica sv. Roka i litanije sv. Roka), predslavi vlč. Krunoslav Kefelja, župnik Župe sv. Roka Draškovec

    • 18.00 – 21.00 Izložbe u Sportskoj dvorani Osnovne škole Draškovec

      • Franjo Mustač Medarov – izložba slika

      • Rudolf Stančin – umjetnička djela od drveta

      • Likovna udruga Donjeg Međimurja – izložba slika

16. kolovoza, petak – Rokovo

    • 7.30 Sveta misa

    • 9.30 Sveta misa za bolesnike uz blagoslov bolesnika, predslavi vlč. Alojzije Pakrac, župnik iz Ivanovca

    • 10.30 Svečana hodočasnička procesija s kipom svetog Roka

    • 11.00 Hodočasnička Sveta misa, predslavi mons. Bože Radoš, varaždinski biskup

    • 14.00 Draškovski sejem – rukotvorine, cvijeće, suveniri, proizvodi OPG-ova

    • 17.00 Euharistijski blagoslov

    • 12.00 – 18.00 Izložbe u Sportskoj dvorani Osnovne škole Draškovec

      • Franjo Mustač Medarov – izložba slika

      • Rudolf Stančin – umjetnička djela od drveta

      • Likovna udruga Donjeg Međimurja – izložba slika

Pridružite se Župi sv. Roka i Udruzi „Prijatelji svetog Roka“ u proslavi blagdana svetog Roka i budite dijelom prelijepog vjersko-kulturnog događanja. “Sve je moguće onomu, koji vjeruje.” (Mk 9,23)

  • 17.08.2024., SUBOTA OD 17 SATI, RIBOLOVNO NATJECANJE U ČUKOVCU

Ekološka udruga Hrast iz Čukovca poziva, u subotu 17. kolovoza, od 17 sati, na prostor novouređene Sportsko rekreacijske zona Čukovec, gdje će se održati ribolovno natjecanje mjesnih udruga. Sudjelovat će tako Udruga žena „Žireki“, Dobrovoljno vatrogasno društvo Čukovec, Nogometni klub Čukovec 77 te Ekološka udruga Hrast Čukovec. Za sve natjecatelje i posjetitelje pripremljena je bogata ponuda jela i pića, a svojim dolaskom svi posjetitelji će prije svega podržati rad udruga iz Čukovca.

  • 18.08.2024., NEDJELJA, OBILJEŽAVANJE BLAGDANA SV. ROKA U ČEHOVCU

Uz Draškovec, blagdan sv. Roka, kao zaštitnika svog mjesta, obilježavaju i mještani Čehovca. Naselja Prelog, Otok i Cirkovljan dio su Župe sv. Jakoba ap.st. iz Preloga, naselja Draškovec, Čukovec, Hemuševec i Oporovec dio su Župe sv. Roka iz Draškovca, dok naselje Čehovec, odnosno njegovi vjernici, pripada Župi Sveti Juraj u Trnju. U Čehovcu se blagdan sv. Roka obilježava u nedjelju 18. kolovoza.

Čehovec, je 1789. potpao pod župu Sv. Juraj u Trnju, a povijesni zapisi spominju da se u Čehovcu 1822. gradi kapela koja još nije dovršena. Dvadeset godina kasnije spominje se da se u kapeli nalazi jedan oltar sv. Roka i da vjernici uzdržavaju kapelu. Kapela je bila obnovljena 1845./46. kada je bila pregrađena i povećana. Nepoznati slikar iz Varaždina tada je obojao oltar i naslikao dvije slike. Kupljeno je bilo šest svijećnjaka. Zvono je nabavljeno 1849., a novi ciborij 1860. godine Orgulje su popravljene 1860./61. godine Drugo zvono kupljeno je 1862. godine Novi svod (bolta) u kapeli podignut je 1870. jer je stari svod već bio ruševan. Sagradio ga je Mihael Steinklauber. Dva nova oltara sv. Roka i sv. Florijana podignuta su 1892., a propovjedaonica 1893. godine. Novi tarac s lijepim keramičkim pločica­ma bio je postavljen 1914. jer je stari tarac od pješčanog kamena bio već vrlo trošan. Novi prozori od obojenog stakla umetnuti su 1915., a posao je izveo majstor Škarda iz Brna u Češkoj. Prozor kraj glavnog oltara koji prikazuje sv. Roka kako liječi bolesnike „tako je lijepo izrađen da se malo takovih može na­ći, osobito glede prikazanog žarkog sunčanog svjetla” s ponosom je zabilježio kroničar.

Biti će ovo i prilika da se Čehovec oprosti sa dugogodišnjim župnikom Župe Sveti Juraj u Trnju Darkom Kelemenićem. Misna slavlja u Kapeli sv. Roka u Čehovcu biti će služene od 8,30 i 10,30 sati. U večernjim satima, na prostoru iza Društvenog doma u Čehovcu, na rukometnom igralištu, veselo druženje uz bogatu ugostiteljsku ponudu priprema Nogometni klub ČSK – a iz Čehovca. Za glazbeni ugođaj pobrinut će se glazbeni sastav Atomi Live Band, a sve počinje od 18 sati.

NAJAVE

  • 25.08.2024., NEDJELJA, ČETRNAESTI DIVLJI TRIATLON

I ove godine vas na Marini Prelog i Šudrani Cirkovljan očekuje Divlji triatlon! U nedjelju, 25. kolovoza od 8 do 13:30 sati, mnoštvo sportaša pokazat će svoje sportske vještine na 14. Divljem triatlonu. Start utrke je u 10 sati. Organizator događaja je Društvo športske rekreacije „Sportikus“ iz Preloga uz pokroviteljstvo Grada Preloga, Turističke zajednice Grada Preloga te Turističke zajednice Međimurske županije. Sama utrka koncipirana je kao supersprint triatlon, odnosno sastoji se od 375 m plivanja, 12 km vožnje biciklom te 2,5 km trčanja. O prijavi, kategorijama, startnini te pravilima natjecanja zainteresirani sportaši i rekreativnici mogu saznati na https://www.facebook.com/events/774848154590734/

Svi prijavljeni do 12. kolovoza 2024. imaju osigurani start paket!

PROGRAM DOGAĐANJA:

    • 8:00 – 9:30 PRIJAVE, PODIZANJE STARTNIH BROJEVA I ČIPOVA ZA UTRKU

    • 9:30 – 9:50 OTVARANJE ZONE TRANZICIJE

    • 9:50 – BRIEFING ZA UTRKU

    • 10:00 – START UTRKE

    • 11:15 – PREDVIĐENO VRIJEME ZAVRŠETKA UTRKE

    • 12:30 – OBJAVA PRIVREMENIH REZULTATA

    • 13:30 – CEREMONIJA PROGLAŠENJA POBJEDNIKA: nakon objave službenih rezultata.

  • 29.08. DO 01.09.2024., FESTIVAL BALONA NA VRUĆI ZRAK

Već tradicionalni posljednji vikend u kolovozu, onaj od 29.8. do 1.9., rezerviran je za najšareniji outdoor festival – Festival balona na vrući zrak u Prelogu! Škola još ne počinje, a ljeto je na vrhuncu, stoga predlažemo da planirate izlet u Međimurje, na obale Drave na najšareniji outodoor festival u regiji. Festival balona na vrući zrak po treći se put održava na jedinstvenoj Marini Prelog, omiljenom izletištu mnogih, a velebni baloni na vrući zrak okupirati će ove godine Prelog i okolicu na čak četiri dana. Ove godine sve posjetitelje očekuje i nekoliko novosti. Uz sam festival balona ove godine će Prelog ugostiti i Otvoreno prvenstvo Hrvatske u letenju balonima na vrući zrak. Festival balona Prelog tako će ugostiti preko 30 pilota i njihovih balona koji stižu iz Australije, SAD-a, Kanade, Indije, Saudijske Arabije, ali i Europe, pa su tu piloti i iz Belgije, Italije, Austrije, Makedonije, Slovenije i Njemačke, naravno uz naša tri domaća pilota Bojana Kuglera, Mariju Petrić Mikloušić i Igora Mikloušića.

    • 29.8., četvrtak: otvaranje Festivala i Croatia Cupa 2024. uz letove

    • 30.8., petak: jutarnji i popodnevni letovi; koncert; piknik na Dravi

    • 31.8., subota: jutarnji i popodnevni letovi; koncert; piknik na Dravi

    • 1.9., nedjelja: jutarnji i popodnevni letovi; koncert; piknik na Dravi; zatvaranje Festivala i proglašenje pobjednika!

Uz sve to očekuje nas i najveći Piknik na Dravi, radionice za djecu, veliki dječji park i najljepši ambijent u Hrvatskoj – onaj naše Drave i Marine u Prelogu! Na Festivalu balona očekuju nas i koncerti. Festival nedjeljnim koncertom zatvara grupa Silente, u petak nam pjeva Minea, a u subotu upravljanje plesnim podijem preuzima DJ Vedran Car. Organizacija Festivala balona na vrući zrak, financirana je sredstvima Hrvatske turističke zajednice, iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent te sredstvima Turističke zajednice Grada Preloga.

GRAD PRELOG

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja