Međimurje Press
Najave

VIII. Zrinski Art Festival

Zrinski art festival je manifestacija koja objedinjuje umjetnost i kulturu u medijima svih vrsta koje ostvaruju hrvatski umjetnici i međunarodni gosti.

Njihov izbor prošao je selekciju koja se rukovodila željom organizatora da ovogodišnja naslovna tema bude Trash Art – aktualan pokret na međunarodnoj umjetničkoj i kulturnoj sceni. Pokret Trash art na koji se oslanja VIII. Zrinski art festival zove umjetnike na buđenje savijesti društva. Trash art računa s brut-artom, humorom i zabavom, kao i borbenom ironijom kojom se suprotstavlja društvu koje nudi novi prostor cripto-artu i stvaranju virtualnog svijeta nematerijalnosti, robotizaciji i otuđenosti. Spašavajmo oceane, očistimo svoju okolinu od smeća – stvorimo od smeća umjetnost! Taj poziv umjetnicima na reciklažu, da od svega okolnog bačenog viška stvore art traje već posvuda u svijetu! Da papirima, plastici, krpama, nepovratnim bocama, metalu itd. daju novi smisao, novu vrijednost. Još od vremena Pop-arta šezdesetih godina 20. stoljeća umjetnici su osvještavali društvo i upozoravali na galopirajuće stanje pretjerane proizvodnje i bacanja nepopravljivih predmeta i goleme količine ambalaže.

Manifestacija Zrinski art festival se održava na više lokacija u gradu Čakovcu te ove godine gostuje i u Starigradu na Hvaru. Tradicionalno jedna od lokacija festivala je i Muzej Međimurja Čakovec.

U muzejsko-galerijskom prostoru izlaže 31 autor koji svojim radovima dotiču pitanje reciklaže, kičenosti ironije i humora. Pritom bez pretenzija da sugeriraju više od onog što publika sama uočava, ipak nastoje osnažiti kolektivnu svijest o tome da je Zemlja mjesto ugroženo nasiljem nad prirodom, smećem, pesticidima i manipulacijom ljudi koje odgaja u prekomjerne potrošače namećući im „globalizacijom“ oblike nekulture i neukusa te otuđenje od izvornih individualnih i nacionalnih vrijednosti. Umjetnici ništa ne nameću, tek nuđaju spoznaju druge realnosti.

mr. sc. Branka Hlevnjak, povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka i kustosica izložbe

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja