Međimurje Press
Vijesti

Obilježeno 160 godina DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu

Dobrovoljno vatrogasno društvo Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu je u petak 14. lipnja 2024. godine obilježio 160. obljetnicu rada u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, Vatrogasnom zajednicom grada Varaždina i Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Varaždina.

Obilježavanje je počelo posjetom predsjednik RH Zorana Milanovića varaždinskim dobrovoljnim vatrogascima. Predsjedniku je prijavak podnio zapovjednik DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Jurica Buden, a potom je Predsjednik izvršio smotru postrojenih vatrogasaca. Ovom prilikom Predsjedniku RH je uručena povelja počasnog člana Društva, monografija i spomen medalja povodom 160. obljetnice rada.

Mimohod i vatrogasna vježba

Potom je održan svečani mimohod vatrogasnih snaga na kojem je sudjelovalo više stotina vatrogasaca iz svih županijskih vatrogasnih zajednica u Republici Hrvatskoj. Prigodi su uz predsjednika RH Zorana Milanovića nazočili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, saborski zastupnik Miroslav Marković, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu“ Radovan Martinec, predsjednik VZŽ Varaždinske Nedeljko Vukalović, predsjednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Svečani mimohod kojim je zapovjedao Ivica Labaš, zapovjednik JVP Grada Varaždina,  predvodila je Vatrogasna zajednica Varaždinske županije. Uz vatrogasce iz županijskih vatrogasnih zajednica, u mimohodu su sudjelovali pripadnici MORH-a, pripadnici intervencijskih vatrogasnih postrojbi HVZ-a te vatrogasnih postrojbi u gospodarstvu. Također je u mimohodu sudjelovao ešalon zastava, ali i povijesna vatrogasna vozila te moderna vozila za gašenje požara. Vježbu je uveličao i prelet protupožarnog zrakoplova Canadair CL 415 i helikoptera Mi 171 Sh Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, nakon čega je održan drugi dio vježbe SIGURNOST 24. Vježba je održana u sklopu svečanosti obilježavanja 160. godina hrvatskog dobrovoljnog vatrogastva i osnivanja DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu.

U prvom segmentu pokazne vježbe prikazano je saniranje akcidenta s opasnim tvarima u prometu, nastalog nakon sudara osobnog vozila i vozila za prijevoz opasnih tvari. Vatrogasci su izvukli unesrećene iz vozila, proveli dekontaminaciju osoba i osiguranje šireg područja.

U drugom segmentu vježbe prikazano je postupanje vatrogasaca nakon eksplozije plina zbog koje je došlo do urušavanja i požara visokog objekta.  Vatrogasci su pristupili gašenju požara u unutrašnjosti višekatnog objekta, te spašavanju osoba s visine raznim tehnikama. Provedeno je i zbrinjavanje većeg broja ozlijeđenih osoba. U vježbi su sudjelovali pripadnici JVP Grada Varaždina, JVP Grada Zagreba, Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu te pripadnici DVD-a Kučan Gornji kao markiranti.

“Vatrogastvo je od svojih početaka bilo sastavni dio modernog političkog života Hrvatske, čak i u vremenu kada je većina stanovništva bila bez standardiziranog jezika i formalnog obrazovanja. Unatoč skromnim sredstvima i osnovnim alatima, vatrogasci su uvijek bili spremni riskirati svoje živote za sigurnost svoje zajednice“, kazao je u obraćanju okupljenima predsjednik Republike Zoran Milanović.

Predsjednik DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Martinec kazao je kako je dan osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu zapisan u analima hrvatskog i svjetskog vatrogastva.

Glavni vatrogasni zapovjednik je pozdravio sve visoke uzvanike, sudionike mimohoda i građane koji su pratili događaj.

“Ono što činimo svi skupa je za dobrobit naših građana. Nastavimo tako i budimo još jači i veći i imajmo ponosno i veliko vatrogasno srce. Zamolio bih pljesak za sve naše vatrogasce, a posebno za one na području Trogira koji gase i sada požar na otvorenom prostoru.“ izjavio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Nakon završetka mimohoda, visoki uzvanici su se uputili u Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu u kojem je održana svečana sjednica Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu. Na sjednici je prikazan film o radu Društva, a prigoda je iskorištena za dodjelu visokih vatrogasnih priznanja zaslužnim članovima i uzvanicima.

Željko Cebin

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja