Međimurje Press
Policija

Izbora policijskih vijesti za dane proteklog vikenda od 19. do 21. srpnja 2024. godine

Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Evidentirano je osam prometnih nesreća, od čega jedna nesreća s ozlijeđenim osobama (dvije osobe lakše su ozlijeđene) i sedam nesreća s nastalom materijalnom štetom

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama evidentirano je ukupno osam prometnih nesreća, od čega jedna nesreća s ozlijeđenim osobama (dvije osobe lakše su ozlijeđene) i sedam nesreća s nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:
– nepoštivanje prednosti, dvije prometne nesreće,
– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, dvije prometne nesreće,
– nepropisno mimoilaženje, jedna prometna nesreća,
– ostale greške, tri prometne nesreće,

Prisutnost alkohola kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog vikenda utvrđena je kod jednog vozača, i to kod 29-godišnjeg vozača osobnog automobila u koncentraciji od 0,57 g/kg.

Spomenuti vozač skrivio je prometnu nesreću s nastalom materijalnom štetom, a koja se dogodila u nedjelju, 21. srpnja oko 23:30 sati u Svetom Križu, na prostoru benzinske postaje u Čakovečkoj ulici. Vožnjom unatrag, a da se prethodno se nije uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili imovinu, stražnjim bočnim dijelom automobila, čakovečkih registarskih oznaka, udario je u prednji bočni dio osobnog automobila, čakovečke registarske oznake, koji je bio parkiran na pristupnoj cesti parkiralištu. Zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama 29-godišnji vozač prekršajno je sankcioniran.

Teške krađe i krađe tijekom proteklog vikenda

Miran vikend, evidentirane samo dvije krađe, od čega jedna u pokušaju, dok teške krađe nisu evidentirane

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirane su dvije krađe, od čega jedna u pokušaju, dok teške krađe nisu evidentirane. Izdvajamo pokušaj krađe osobnog automobila u Brezju.

U noći sa subote na nedjelju (20./21. srpnja) na livadi, neposredno do stražnjeg dijela dvorišta obiteljske kuće u Brezju, nepoznati počinitelj pokušao je ukrasti parkirani osobni automobil, čakovečkih registarskih oznaka. Počinitelj je pokušao pokrenuti motor automobila, ali u tome nije uspio. Ujedno, tijekom krađe počinitelj je oštetio automobil, vlasništvo 75-godišnjakinje. Točan iznos materijalne štete utvrdit će se naknadno.

Protiv počinitelja zbog počinjenja kaznenog djela krađe i oštećenja tuđe stvari, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

“Foresland 2024.” – rezime javnog okupljanja

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Grb MUP jakna.jpg

Pojačanim aktivnostima u cilju suzbijanja zlouporabe droga policijski službenici Policijske uprave međimurske utvrdili su ukupno 28 prekršaja neovlaštenog posjedovanja droge

Proteklog vikenda (od 19. do 21. srpnja) u Brezju je održan festivala elektronske glazbe “Forestland 2024.”. Tijekom održavanja javnog okupljanja nisu evidentirana kaznena djela, odnosno protupravna ponašanja kojima bi se ugrožavala sigurnost posjetitelja te se može ocijeniti kako je stanje sigurnosti bilo na visokoj razini.

Svakog dana održavanja javnog okupljanja policijski službenici svih ustrojstvenih jedinica Policijske uprave međimurske obavljali su poslove iz različitih segmenta, od održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, suzbijanja zlouporabe droga, nadzora i kontrole prometa, kako na prostoru održavanja javno okupljanja, tako i u njegovoj široj zoni.

Tijekom javnog okupljanja ostvarena je kvalitetna i koordinirana suradnja s predstavnicima organizatora, kao i s pripadnicima ostalih žurnih službi koja je rezultirala time da su se svi posjetitelji festivala osjećali sigurno.

Prilikom provođenja pojačanih aktivnosti suzbijanja zlouporabe droga policijski službenici Policijske uprave međimurske utvrdili su ukupno 28 prekršaja neovlaštenog posjedovanja droge te su pritom pronašli i oduzeli razne vrste droga, kao što su marihuana, MDMA (ecstasy), amfetamin (speed) i kokain.

Ukupno je u neovlaštenom posjedovanju droge pronađeno 28 osoba u dobi od starijeg maloljetnika do 44-godišnjaka. Svi prekršitelji prekršajno sankcionirani sukladno odredbama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

U Udruzi slijepih Međimurske županije održano predavanje na temu sigurnosti na internetu

  • Slika /2024/PREDAVANJE UDRUGA SLIJEPIH 19072024/IMG_7936.JPG
  • Preventivke iz Ureda načelnika Policijske uprave međimurske tijekom predavanja prisutnima su na raznim primjerima iz prakse ukazale je na dobre, ali i opasne strane interneta te kako mogu prepoznati prijevare na internetu, uz savjete kako se od takvih stvari i zaštititi

    Udruga slijepih Međimurske županije provodi program “Kvalitetniji život slijepih osoba u Međimurskoj županiji”, koji sufinanciraju Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Međimurska županija i Grad Čakovec. Jedna od aktivnosti u sklopu programa su i razna predavanja i radionice za njihove članove.

  • Tako je temeljem zamolbe gđe Marine Krištofić, tajnice Udruge slijepih Međimurske županije, ujedno i voditeljice programa i projekata, za članove Udruge organizirano je predavanje o sigurnom korištenju mobitela i interneta.

    Prošlog petka (19. srpnja), preventivke iz Ureda načelnika Policijske uprave međimurske odazvale su se pozivu te u prostorijama Udruge u Čakovcu, Strossmayerovoj ulici, održala edukativno predavanje na temu prevencije i sigurnog korištenja mobitela, računala, interneta te različitih društvenih mreža.

    Prisutnim članovima predstavljen je nacionalni preventivni projekt pod nazivom “Web heroj, a koji se provodi pod geslom “Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba”. Projekt je usmjeren prevenciji kažnjivih ponašanja putem interneta s naglaskom na tzv. direktorske prijevare, prijevare s računima, vishing-krađu identiteta pozivom, phishing-mrežnu krađu identiteta lažnim porukama e-pošte, smishing-krađu identiteta SMS-om, krivotvorene lažne stranice banaka, romantične prijevare, krađe osobnih podataka te investicijske prijevare i prijevare u online kupovini. Na raznim primjerima iz prakse ukazano je na dobre, ali i opasne strane interneta te kako prepoznati prijevare na internetu uz savjete kako se od takvih stvari i zaštititi.

    Tema predavanja izazvala je veliki interes kod članove Udruge te su uslijedila brojna pitanja. Također, prisutni su iznijeli i vlastite primjere sumnjivih objava, odnosno pokušaja prijevara putem interneta.

    Na kraju predavanja sudionicima su podijeljeni promotivno-preventivni materijali nastali u sklopu projekta “Web heroj”, kao i razni promotivni materijali Policijske uprave međimurske.

Radovan Gačal

Glasnogovornik

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja