Međimurje Press
Vijesti

U Varaždinu obilježen Dan ružičaste vrpce!

Subotnje je prijepodne u Varaždinu bilo u znaku ružičastih balona, a točno u podne stotine okupljenih građana napravile su živu ružičastu vrpcu koja je nad Franjevačkim trgom ovjekovječena zajedničkom fotografijom. U dvosatnom programu, kojim je obilježen Dan zdravih dojki, sudjelovalo je dvjestotinjak djevojčica i dječaka članova brojnih varaždinskih udruga i klubova, te je okupljenim građanima ali i svekolikoj javnosti poslana jasna poruka o važnosti prevencije i ranog otkrivanja ove opake bolesti. Svake godine u Hrvatskoj oboli oko 3 tisuće osoba, uglavnom žena, a prema podacima iz 2019. godine umrle su 752 žene. U Varaždinskoj županiji te iste godine od raka dojke oboljelo je ukupno 108 žena a podaci govore da je smrtnost od raka dojke na razini hrvatskog prosjeka, te da je od ove vrste raka 2019. godine umrlo 30 žena, a 2020. godine 27 žena – govore najnoviji podaci HZJZ.

Uvodno su pred okupljenima o prevenciji i ciljevima kampanje govorili voditeljica odjela za promicanje javnozdravstvene medicine HZJZ Varaždinske županije dr Irena Stipešević Rakamarić, predsjednica Udruge žena operiranih na dojku Marija Hrašćanec, potom dr Sandra Banek iz nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, županijska pročelnica za zdravstvo Ljubica Božić i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, koji su svi naglasili važnost ranog otkrivanja ove  bolesti, koja je u tom slučaju izlječiva.

Osnovni cilj projekta, organiziranog od strane Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, u suorganizaciji Lige za borbu protiv raka Varaždinske županije i Mammae kluba Varaždin te uz partnere na projektu županijski Dom zdravlja i Varaždinsku županiju, ukazuje na aktivno promicanje zdravih navika te na povećanje znanja i svijesti građana o važnosti prevencije kroničnih nezaraznih bolesti.

Aleksandar Grabarić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja