Međimurje Press
Županija

Međimurska županija svečano obilježila Dan državnosti

Prije 34 godine, 30. svibnja 1990. godine konstituiran je demokratski, višestranački Hrvatski sabor, nagovijestivši doba suverenosti i samostalnostiOvaj datum označava početak procesa stvaranja samostalne i suverene Republike Hrvatske, koji je kulminirao proglašenjem neovisnosti 25. lipnja 1991. godine i međunarodnim priznanjem početkom 1992. godine. Proslava Dana državnosti prilika je da se prisjetimo hrabrosti i žrtve svih onih koji su se borili za neovisnost i slobodu tijekom Domovinskog rata, kao i važnosti zajedništva i solidarnosti u izgradnji moderne hrvatske države.

Obilježavanje Dana državnosti u Međimurskoj županiji započelo je svetom misom za Domovinu koju je u župnoj crkvi Svetog Nikole Biskupa u Čakovcu predvodio fra Željko Železnjak, nakon čega se povorka predvođena predstavnicima Počasnog zdruga Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Podružnica Međimurske županijeuputila prema Spomen obilježju poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih.

Zajednički vijenac položili su izaslanstvo Međimurske županije i Grada Čakovca, predvođeni županom Matijom Posavcom i gradonačelnicom Ljerkom Cividini, a svijeće podno spomenika položili su, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, načelnik Policijske uprave Međimurske Ivan Sokač, voditelj Područnog odsjeka za poslove obrane Ministarstva obrane RH Vlado Hranjec, predstavnici braniteljskih udruga s područja Međimurske županije,  obitelji poginulih branitelja te predstavnici mnogobrojnih udruga te građani.

Molitvu je kod Spomen obilježju poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata predvodio gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu, fra Filip Đurđević.

(mž)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja