Međimurje Press
EU

Europski parlament o azilu i migracijama, jačanju otpornosti na vanjsko upletanje te sastanku na vrhu EU-a i Ukrajine

U Europskom parlamentu u Bruxellesu u srijedu i četvrtak održat će se plenarna sjednica na kojoj će sudjelovati zastupnica Sunčana Glavak.

Azil i migracije

Sjednica će u srijedu započeti raspravom o održivim rješenjima u području migracija i azila, uoči izvanrednog sastanka Europskog vijeća koji će se održati 9. i 10. veljače. Raspravljat će se o napretku zakonskih prijedloga koji su dio Pakta o azilu i migracijama, kao i o nedavno predloženoj strategiji za olakšavanje povratka migranata i tražitelja azila bez prava na ostanak u EU-u.

Nova pravila za političko oglašavanje

Zastupnici će u srijedu raspravljati, a u četvrtak glasovati o novim pravilima političkog oglašavanja kako bi europski izbori bili transparentniji i otporniji na vanjsko upletanje. Zastupnici traže da više informacija bude dostupno građanima, vlastima i novinarima, da se pružateljima internetskih oglasa zabrani provođenje mikrotargetiranja te da se za kršenja uvedu dodatne sankcije.

Sastanak na vrhu EU-a i Ukrajine

U raspravi s Europskom komisijom i Vijećem u četvrtak ujutro zastupnici će iznijeti svoje zahtjeve i očekivanja oko sastanka na vrhu između EU-a i Ukrajine koji će se održati 3. veljače. Europarlamentarci već su pozvali da EU nastavi podupirati Ukrajinu, kao i da se uspostavi posebni sud za kažnjavanje ruskih zločina.

Radnici na digitalnim platformama, sprječavanje pranja novca, situacija u Afganistanu

U srijedu će se raspravljati o odluci da se Demokratska Republika Kongo, Gibraltar, Mozambik, Tanzanija i Ujedinjeni Arapski Emirati dodaju na popis visokorizičnih trećih zemalja kada je riječ o mjerama sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma. Isti će dan, u raspravi s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku Josepom Borrellom, zastupnici razmotriti situaciju u Afganistanu pri čemu će se posebno usredotočiti na životne uvjete žena. U četvrtak će se u Europskom parlamentu odlučiti o pregovaračkom stajalištu o novim pravilima za poboljšanje uvjeta za radnike na digitalnim radnim platformama.

Cabinet of MEP Sunčana Glavak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja