Međimurje Press
Nekategorizirano

GRANIČNI PRIJELAZ U CENTRU GRADA BI DO KRAJA GODINE TREBAO NESTATI

GRANIČNI PRIJELAZ MURSKO SREDIŠĆE

Osamostaljenjem Republike Hrvatske 1991. godine gotovo u centru grada uspostavljeni je granični prijelaz. U početku su to bila dva kontejnera za carinsku policiju te makadamski parking. Godine 1996. postavljeni je granični prijelaz koji do danas stoji u centru grada. Obzirom što se od ulaska Hrvatske u Europsku uniju od 2013. godine tu više nisu vršile granične kontrole, a po ulasku Hrvatske u Schengenski prostor s 01.01.2023. godine njih više nema uopće ni na slovenskoj strani, nema nikakve potrebe i svrhe da postojeći granični prijelaz i dalje mijenja vizuru grada.

Postojeći resursi stari su 27 godina te bi ih ionako trebalo obnavljati to jest cijeli krov pjeskariti i farbati što pak je sve samo ne jeftino. Uz to, 2021. godine Gradu je darovana stara sportska dvorana čiju je obnovu Grad prijavio u mjeru 7.4.1. te je ona i odobrena i uskoro kreće obnova, a postojeći kontejneri smetaju za radove.

Stoga je gradonačelnik Dražen Srpak prije nekog vremena pokrenuo inicijativu za izmicanje kompletnog graničnog prijelaza. Nakon obavljene procedure u Ministarstvu financija realizacija izmicanja i kontejnera i krova će uskoro započeti. U prvoj fazi će se izmjestiti kontejneri i središnja kućica za vršenje graničnih kontrola, a u drugoj fazi, nakon provedene javne nabave, do kraja godine trebao bi se izmjestiti i krov. U tu svrhu danas je na graničnom prijelazu održan sastanak na kojem je bio gradonačelnik sa suradnicima, predstavnici PU Međimurske, g. Ante Kapulica iz Ministarstva financija te predstavnik Hrvatskih cesta g. Habunek.

Objekti su pregledani te su utvrđene mogućnosti i potrebite radnje za početak izmicanja kontejnera, a što bi uskoro trebalo započeti. Predstavnik Hrvatskih cesta bio je pozvan kako bi se usuglasio način prometovanja kad se sve izmjesti te je u planu da na izlazu iz grada prema Lendavi promet teče po dvije trake kao i do sada, a na ulasku po jednoj traci. Razdjelni otoci će ostati kao usporivači prometa. Bivši carinski terminal će se i dalje moći koristiti kao parkiralište ili za potrebe prometne inspekcije, a kontejneri bivših špedicija Odlukom Ministarstva su već prije dati na upotrebu Kajak-kanu klubu te to tako i ostaje. Izmicanjem graničnog prijelaza nestati će i posljednja relikvija onog što su ljudi koji tu žive teško podnosili obzirom na gotovo svakodnevno prometovanje prema Lendavi. Na sve to će se nadovezati i rekonstrukcija centra grada s postavljanjem semafora te kompletna sanacija cestovnog mosta.

(GMS)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja