Međimurje Press
Nekategorizirano

Izgrađen sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Mursko Središće

U sklopu velikog projekta kojim je izgrađen sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Mursko Središće, na području sportsko-rekreacijskog centra Zalešće postavljen je uređaj za pročistač koji je danas pušten u probni, šestomjesečni rad.  Uređaj kapaciteta 12.000 ES (ekvivalent stanovnika) pročišćavat će sanitarne vode na području triju jedinica lokalne samouprave, odnosno u naseljima Mursko Središće, Peklenica, Hlapičina, te Žabnik, Marof, Vrhovljan, Sveti Martin na Muri, Brezovec, Jurovec, Lapšina i Čestijanec, zatim u dijelu Selnice te Vratišincu i Gornjem Kraljevcu.

Navedeni projekt, vrijedan više od 32 milijuna eura (od čega je oko 23 milijuna eura bespovratnih sredstava iz EU fonda, nešto više 8 milijuna kuna iz državnog proračuna i Hrvatskih voda, te ostatak iz proračuna jedinica lokalne samouprave), započet je 2019. godine, a pridonijet će očuvanju okoliša, rijeke Mure i kvaliteti života ljudi.

Župan Međimurske županija Matija Posavec rekao je kako je Županiji zaštita okoliša izuzetno važna, te da se ovim sustavom direktno štite podzemne vode „Ovo je projekt koji podiže standard života i  kvalitetnim korištenjem europskih fondova pozicionira nas kao primjer dobre prakse u državi po pitanju izgrađenosti vodoopskrbnog sustava te zelene tranzicije kojoj Međimurje, Hrvatska i cijela Europa teže,“ kazao je župan te podsjetio kako je u Međimurju  predviđeno sedam aglomeracija s više od 400 kilometara kanalizacijske mreže te 100-tinjak precrpnih stanica. „Vjerujemo da će Aglomeracija Donja Dubrava koja je u tijeku biti završena do kraja godine, te da ćemo prebaciti u petu brzinu kada je riječ o preostalom poslu na vodnoj infrastrukturi.“  

Partneri Međimurski vodama u projektu bili su Grad Mursko Središće i općine Sveti Martin na Muri, Selnica i Vratišinec.

Okoliš smo posudili od naše djece i unuka, a tu je i važnost zaštite granične rijeke Mure što ovaj projekt, kakav se radi jednom u stotinu godina, čini iznimno važnim. Ostalo nam je riješiti odvodnju u Križovcu i Štrukovcu što ćemo svakako učiniti bez obzira na visinu troškova“, rekao je gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.

Direktorica Međimurskih voda mr. sc. Sunčana Glavina također je naglasila veličinu izazova i važnost projekta „Ovo je značajan događaj za cijelo Međimurje, provedbu projekta pratili su brojni izazovi, no današnje puštanjem pročistača u probni rad dokaz je da smo izazove uspješno prebrodili“ rekla je direktorica te istaknula kako je postavljeno više od 71. 943 metara cijevi do 2.734 priključaka, te da su u tijeku završni radovi, sanacija uočenih nedostataka, dovršetak crpnih stanica te sanacija i vraćanje prometnica u prvobitno stanje.

Od sedam predviđenih aglomeracija u Međimurju, dovršeni su projekti u Čakovcu, Murskom Središću i Novom Selu na Dravi, a u Donjoj Dubravi se gradi. Sustavi odvodnje i pročišćavanja u Podturnu, Podbrestu i Donjem Kraljevcu također su djelomično izgrađeni te se do 2026. planira njihova dogradnja i rekonstrukcija.

„Međimurje ima razvijeno gospodarstvo što gradnji infrastrukture povećava značaj. Ovim velikim poslom podići ćemo postotak priključenosti na sustav na 85%, a najveća vrijednost leži u činjenici da će 8.500 stanovnika imati priključak na kanalizaciju. Iskoristili ste šansu da dođete od ovakvog sustava, čija vrijednost nadmašuje 45 milijuna eura“, rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

(mž)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja