Međimurje Press
Nekategorizirano

ZA SVA PITANJA OKO PRIKLJUČENJA NA SUSTAV AGLOMERACIJE TREBA SE JAVITI MEĐIMURSKIM VODAMA

Na sjednici Gradskog vijeća održanoj dana 08.05.2023. godine bili su pozvani predstavnici Međimurskih voda kako bi se razjasnile neke nedoumice oko priključenja stanovništva na novi sustav aglomeracije.

Na aktualnom satu vijećnica Marijana Breglec postavila je pitanje gradonačelniku oko te tematike međutim on je zamolio predstavnika Međimurskih voda da na pitanje da jasne i precizne odgovore obzirom što je aglomeracija projekt Međimurskih voda koje su bile prijavitelj i čije su stručne službe surađivale s projektantima oko projektiranja.

Na samom početku projektiranja Međimurske vode tražile su da se postojeća gradska kanalizacija snimi što je Grad morao platiti oko 200 tisuća kuna. Rezultatima snimanja projektanti su zatim zaključili da su dijelovi kanalizacije u dobrom stanju te da te ulice neće biti obuhvaćene novim projektom, a Gradu je tada bilo rečeno da u tim dijelovima naselja sve ostaje po starom. Obzirom što su građani dobili nedugo dva pisma Međimurskih voda oko uvjeta i obveze priključenja, predstavnik Međimurskih voda Dario Ban na pitanje vijećnice odgovorio je:

Predstavnici Međimurskih voda već su počeli obilaziti dijelove naselja koji nisu bili obuhvaćeni aglomeracijom te s vlasnicima nekretnina dogovarati mogućnosti i uvjete priključenja. Potrebno je zaobići septičku jamu te fekalne vode spojiti preko revizijskog okna direktno u postojeći sustav, a jedina razlika je prema novom sustavu što u dijelovima naselja koja nisu bila u novom obuhvatu aglomeracije nije priznat trošak revizijskog okna, a trošak spajanja do revizijskog okna i u prvom i drugom slučaju je od vlasnika nekretnine. Svi koji imaju preko septičkih jama spojenu oborinsku odvodnju u djelu naselja u kojem je postojeći sustav, mogu to i dalje imati. Za sva pitanja i bilo koje druge potrebe građani se moraju javiti Međimurskim vodama, a ne Gradu, jer Grad nema nikakve ingerencije nad sustavom aglomeracije  i to na broj telefona 040 373 710.  Svi ostali korisnici sustava aglomeracije koji pak su u obuhvatu aglomeracije tj. u dijelovima naselja u kojima se postavljala nova fekalna kanalizacija će u vrlo kratkom roku također biti kontaktirani od strane Međimurskih voda s informacijom kada će koji dio naselja ići u funkciju tj. kada se građani mogu priključiti na novi sustav.

PONOVO KREĆE VLAK ZA LENDAVU

Prijavljuje se tržnica, Etno kuća, Suzbijanje komaraca i vatrogasna oprema u Interreg EU fondove

Na 13. sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće vijećnica Marijana Breglec uputila je gradonačelniku sljedeće pitanje: „Obzirom što je otvoreni javni poziv Interreg Hrvatska – Slovenija zanima me priprema li Grad Mursko Središće kakve prijave i što se planira prijaviti?“. Gradonačelnik Dražen Srpak odgovorio je kako se priprema nekoliko prijava na Interreg-ove. Planira se prijaviti ono što smo već i prije pokušavali, a to je gradska tržnica te će se tako u suradnji i partnerstvu s Občinom Lendava te s Gradom s kojim smo pobratimljeni, a to je Ozalj i Občinom Metlika u Sloveniji prijaviti taj projekt. Drugi projekt koji se planira prijaviti je vezani uz komarce „Stop komarci“ te to zajedno prijavljujemo s Redeom, Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije, Občinom Beltinci i slovenskim Nacionalni laboratorij te bi se kroz taj projekt sufinancirale mjere oko suzbijanja komaraca. Također se planira prijaviti projekt gdje je tema voda – rijeka Mura te bi se vezano uz to prijavila Etno kuća i organiziranje radionica izrade nekadašnjih autohtonih murskih čamaca, a na navedenom projektu partneri bi bili Etnografski muzej iz Slovenije, Občina Škocjan i Grad Karlovac. U četvrtom projektu surađuje se kao podrška DVD-u Mursko Središće gdje će se nabavljati oprema koja im je potrebna, a ići će u projekt s Gradom Čakovcem, Občinom Lendava i Javnom vatrogasnom postrojbom, a isti se odnosi na zajedničku zaštitu od požara.

Vijećnik Kristijan Antolović postavio je gradonačelniku sljedeće pitanje – „Od 2014. do pandemije je ponovno vozio vlak za Lendavu dok je početkom pandemije došlo do prekida te linije, a zbog ulaska Hrvatske u Schengen sigurno bi sad bio veliki interes za tom linijom. Pitam može li se to riješiti?“ Gradonačelnik je odgovorio kako smatra da je ta pružna veza veoma važna pogotovo za Lendavu. Također je naveo kako je Gradu Lenti iz Mađarske predložio spajanje pruga da bude jedna objedinjena linija između triju zemalja. Istaknuo je također da je vezano uz ponovno uvođenje linije Čakovec – Mursko Središće – Lendava bio nekoliko puta na sastanku u Hrvatskim željeznicama te kako je isto urodilo plodom te se tako vlak odnosno navedena linija ponovno uvodi i to s 10. prosincem ove godine.

Dragutin Stojko postavio je gradonačelniku sljedeće pitanje: „Projekt PRŠI je u provedbi no obzirom što ima dosta upita građana oko uvjeta i mogućnosti spajanja smatram da bi trebalo razjasniti i dati građanima informaciju o načinu spajanja, s time da znamo temeljem objava u medijima da je Hrvatski telekom kontakt za sva pitanja.“

Gradonačelnik je odgovorio kako su unutar projekta PRŠI postojale adrese koje su bile prihvatljive. Grad Mursko Središće je prijavio projekt i jednostavno su prema javnom pozivu i pravilima EU neke adrese neprihvatljive konkretno je to i sam centar grada gdje su ljudi spojeni i imaju brzinu od 30mb i to jednostavno nije bilo prihvatljivo. Informacija iz Hrvatskog telekoma je da kad se sve završi da će svojim komercijalnim linijama pokušati sve te ljude spojiti. Kako bi se sve te neke nedoumice razjasnile u petak će se održati sastanak na koji su pozvani predstavnici Hrvatskog telekoma te svi načelnici općina koje su u obuhvatu projekta PRŠI na kojem će se Hrvatskom telekomu postaviti konkretna i jasna pitanja te će se isto objaviti u medijima kako bi građani bili upoznati s navedenim. Dragutin Stojko se je zahvalio mještanima naselja Hlapičina na strpljenju kojeg su imali u vremenu trajanja projekta aglomeracije te također gradonačelniku i pročelniku Upravnog odjela za gospodarstvu na podršci i trudu.

Vijećnica Željka Blagus upitala je gradonačelnika „Svojevremeno je bila inicijativa za otvorenje pedijatrijske i ginekološke ambulante u Murskom Središću. Što je s tim?“

Gradonačelnik je odgovorio kako se je prije sad već dosta godina pokušavalo s time i da se sve dogovorilo međutim što se tiče ginekološke ambulante nije bilo dovoljnog broja upisanih pacijentica, a uvjet za otvaranje ginekološke ambulante je taj broj upisanih pacijentica koji mora biti te obzirom što se nije došlo do traženog broja priča je morala stati. Što se tiče pedijatrije Grad čak ima i prostor kraj Hitne koji bi se mogao u tu svrhu upotrijebiti međutim u ono vrijeme nije bilo doktora. Da bi se otvorila pedijatrijska ambulanta potrebno je imati puni tim, a to je doktor pedijatar na osam sati i medicinska sestra, a ono što je najzanimljivije nema doktora ni danas. Nema ni ginekologa ni pedijatra. Istaknuo je kako je neki dan razgovarao s novom ravnateljicom Doma zdravlja Čakovec te će idući tjedan doći na sastanak vezan uz ovu temu kako bi se razmotrili svi aspekti i kako bi se ponovno pokrenule potrebne radnje oko otvaranja ambulanti. Također, doktori opće prakse imaju svoje pacijente i djecu odnosno neki roditelji su izabrali pedijatra, a neki doktora opće prakse, a ako se otvori pedijatrija onda to znači popriličan gubitak pacijenata za doktore opće prakse. To je sve dosta komplicirana priča no da se ne govori u prazno još jednom je istaknuo kako doktora pedijatra i ginekologa koji su raspoloživi trenutno nema.

Stara i nova sportska dvorana u Murskom Središću su potrebite obnove. Što se čini po tom pitanju? – uputio je pitanje za gradonačelnika vijećnik Marko Strojko.

Gradonačelnik je odgovorio kako se za staru sportsku dvoranu dobila odluka o financiranju u iznosu od oko 450 tisuća eura te se ovih dana priprema jednostavna nabava za nabavu, a to je korak koji je potrebno napraviti kako bi se mogli pokrenuti sami radovi. Mora se odabrati netko tko će voditi javnu nabavu, provedbu projekta, vidljivost i tako dalje, vremenski rok za to je nekih mjesec dana te bi onda imali odabranog konzultanta za objavu javne nabave te bi radovi na rekonstrukciji stare sportske dvorane mogli započeti iza godišnjih odmora otprilike.. Uz to će se maknuti kontejneri s granice, a vrlo vjerojatno i cijela krovna konstrukcija i to se dogovara s Ministarstvom financija i čini mu se da sve ide u jako dobrom smjeru. Za novu sportsku dvoranu mjesecima se priprema dokumentacija, a vrijednost procijenjenih radova je otprilike milijun eura te bi se navedeni projekt prijavio u mjeru Energetska učinkovitost. Pročelnik Upravnoj odjela za gospodarstvo i voditeljica EU projekata iznijeli su kako je projektiranje pri kraju, glavni projekt se završava te će se obnova nove sportske dvorane prijaviti idući tjedan na javni poziv raspisan od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Vijećnica Darija Dunjko Manhard postavila je gradonačelnik u sljedeće pitanje: „Ono što zanima neke građane je to da pošto smo čuli da će ipak biti nekih troškova vezanih uz kanalizaciju hoće li Grad sudjelovati u tome jer se građani osjećaju kao da su građani drugog reda obzirom što su neki besplatno dobili priključke, a neki bi morali platiti.“

Gradonačelnik je odgovorio kako su prijavitelj projekta aglomeracije Mursko Središće Međimurske vode kao i to da su oni vlasnik aglomeracije i  da oni također vrše naplatu vode i odvodnje te stoga Međimurske vode imaju prihod iz tog izvora, a ne Grad. Naveo je kako mu je žao što u svim ulicama nije bila postavljena fekalna cijev, da je bila onda bi svi dobili šahtove i spajali bi se na novi sustav međutim prvi trošak koji je nastao za Grad je bio oko 200 tisuća kuna troška snimanja kanalizacije, a što je bilo u svrhu da se utvrdi je li u nekim dijelovima naselja stara kanalizacija ispravna te se gdje je tako bilo nije postavljala nova i ti dijelovi nisu bili u obuhvatu aglomeracije, a samim time nisu bili unutar projekta predviđeni šahtovi za ta domaćinstva. Jedini novi trošak je za takva domaćinstva isključivo šaht, a spajanje onih koji imaju šahtove i onih koji nemaju šahtove je isto – metar od ograde do šahta u svom trošku. Kod domaćinstava kod kojih je zbog nekih specifičnosti spajanje jako veliki trošak će se razmotriti da Grad pomogne u troškovima spajanja.

Vijećnica Darija Dunjko Manhard također je pitala gradonačelnika „Sad nedavno je bilo kod g.Vinka da su psi lutalice ubili neke životinje, pa su bili neki napadi u školskoj ulici, pa me sad zanima to su sve kao ničiji psi, prema zakonu RH svi psi bi trebali biti čipirani pa me zanima kakvo je stanje na području grada vezano uz mikročipiranje pasa.“ Gradonačelnik je odgovorio kako je to sve bilo odrađeno prije par godina što je bio jedan vrlo opsežan posao. Trenutno kad se negdje prijavi da je pas lutalica onda komunalna služba reagira na način da se zove Bioinstitut ili azil, ako je pas čipirani onda se utvrdi čiji je, a ako nije čipirani onda Grad snosi sve troškove za zbrinjavanje psa. Gradonačelnik je ponovno uputio poziv za sve koji imaju pse neka se brinu za njih – mikročipiranje, cijepljenje, kastracija…a sve to prema Pravilniku Grada Mursko Središće o držanju kućnih ljubimaca.

(GMS)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja