12.2 C
Čakovec
29. rujna 2024
Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

SRPANJ U KEC-U MURAI: Kulturno osvježenje uz rekonstruirani barok Dua Musette i krznenu instalaciju Irene Boćkai

Vruće ljeto najbolje je rashladiti uz kulturu pa su u Kreativno-edukativnom centru Murai u Pleškovcu u srpnju na rasporedu dva programa.

U utorak, 2. srpnja u 19:00 koncert pod nazivom ‘Suvremeni kontrapunkt’ održat će Duo Musette u koji su se 2021. godine udružile Mia Grubišić i Dora Kuzmin Maković sa željom da se od zaborava izbave biseri barokne čelističke literature. Mia i Dora tako su spojile svoju ljubav prema baroku i violončelu, te krenule u potragu za zvukom talijanskih, francuskih, nizozemskih, ali i hrvatskih majstora baroka.

U KEC-u Murai će publika imati priliku čuti posebno osmišljen i pripremljen repertoar suvremenih hrvatskih skladatelja kao što su Juraj Marko Žerovnik i Ivan Josip Skender te austrijska skladateljica Alyssa Aska koja je baš za ovu priliku napisala nova djela za Duo Musette. Program preispituje odnos suvremenih skladatelja prema baroku, jer se glazba namijenjena baroknim instrumentima danas rijetko sklada. U ovom obliku rekontekstualizacije barokne glazbe, skladatelji kombiniraju elemente suvremene glazbe s baroknim instrumentima kako bi stvorili nove zvučne pejzaže, a inspiraciju pronalaze u baroknoj glazbi i koriste je kao temelj za svoje vlastite kompozicije, stvarajući most između prošlosti i sadašnjosti. Uz nove kompozicije suvremenih skladatelja, izvodit će se i barokne sonate za dva violončela.

U subotu, 6. srpnja u 19:00 u Murai stiže ‘Furscreen’, umjetničko istraživanje i produkcija izvedbene i interdisciplinarne umjetnice Irene Boćkai u suradnji s novomedijskim umjetnikom Krunom Joštom. Interdisciplinarna izvedba sastavljena je od performativnih dijelova, krznene instalacije i zvučne kompozicije koja se oslanja na istraživanja sinkroniciteta, neuralnih oscilacija i vibracija te izokronih tonova i binauralnih ritmova.

Polazište za performativne dijelove umjetnica nalazi u pojmu edipalnih životinja koje prema Delezeu i Guattariju predstavljaju naši kućni ljubimci. Performans je nadahnut trenutkom susreta filozofa Jacquesa Derride i njegovog krznenog mačka pred kojim se filozof našao ogoljenim. Između dekonstrukcije i ‘čistog blefiranja’ Furscreen se bavi psihologijom humora, odnosom ljudi i ne-ljudi, potisnutog ekološkog nesvjesnog i njegovim začudnim manifestacijama te performativnim i humoresknim potencijalima ovih koncepata.

Program ‘Furscreen’ se provodi u sklopu projekta ‘Murai 2.0’, cjeline MURAI Interfaze, sufinanciranog sredstvima Zaklade ‘Kultura nova’, kojim Platforma za Društveni centar Čakovec, u partnerstvu s Općinom Sveti Juraj na Bregu, uspostavlja cjelogodišnji program i nastavlja izgradnju i razvoj vizije kojom se otvaraju vrata suvremenoj kulturi i umjetnosti u Kreativno-edukativnom centru Murai u Pleškovcu. Program ‘Suvremeni kontrapunkt’ financiran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Međimurske županije i Općine Sveti Juraj na Bregu.

ULAZ NA SVA DOGAĐANJA JE SLOBODAN!

Bojana Španiček Kanoti, dipl. novinarka

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja