14.8 C
Čakovec
30. rujna 2024
Međimurje Press
Turizam

Održivi turizam pokretač je gospodarskog napretka europskih makroregija

Pod motom „Snažnija suradnja za bolju budućnost“ u slovenskoj Izoli sastali su se predstavnici ministarstava, europskih institucija i međunarodnih organizacija kako bi raspravljali o budućnosti međuregionalne suradnje. Međunarodni Tjedan mediteranske obale i europskih makroregionalnih strategija okupio je više od 200 sudionika iz cijele Europe, a održao se od 16. do 20. rujna. Hrvatski su predstavnici imali ključnu ulogu u raspravama o održivom turizmu, ali i inovacijama, digitalizaciji, kružnom gospodarstvu, Strategiji pametne socijalizacije i drugim temama u okviru nove Kohezijske politike Europske unije, koja nakon 2027. teži sve jačoj međuregionalnoj suradnji.

Među njima bili su i predstavnici hrvatskog Ministarstva turizma i sporta, koji su aktivno sudjelovali u vrijednim raspravama i radionicama s naglaskom na održivi turizam.

Makroregionalne strategije ključna su platforma za suradnju i razvoj među regijama koje prelaze nacionalne granice, s ciljem rješavanja zajedničkih izazova i jačanja međuregionalnih veza. Trenutno postoje četiri makroregionalne strategije, a Hrvatska aktivno sudjeluje u dvjema; Dunavskoj i Jadransko-jonskoj. Inače, strategije uključuju 19 država članica EU-a i osam zemalja koje nisu članice EU-a te predstavljaju više od 340 milijuna ljudi.

Na ovogodišnjem susretu turizam, a posebno njegovi održivi oblici, prepoznati su kao jedni od ključnih pokretača gospodarskog razvoja europskih makroregija. Suradnja među makroregijama na ovom polju ima za cilj poticanje prijenosa znanja, iskustava i primjera dobre prakse kako bi se osigurao održivi razvoj regija.

„Tjedan mediteranske obale i europskih makro-regionalnih strategija još je jednom dokazao da je zajednička suradnja ključna za napredak. Uz inovativne pristupe i međuregionalnu solidarnost, europske regije mogu osigurati bolju kvalitetu života i održivi razvoj za buduće generacije“, izjavila je Lidija Pansegrau Hadrović, nacionalni koordinator za EUSAIR i EUSDR, iz Službe za makroregionalnu suradnju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Predsjedanje Jadransko-jonskom makroregionalnom strategijom (EUSAIR) ove je godine od Hrvatske preuzela Grčka, a predstavnici Ministarstva turizma i sporta RH nastavljaju koordinaciju 4. stupa Strategije Održivi turizam, u suradnji s Albanijom.

Ines Madunić

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja