Međimurje Press
Policija

Posjetite 9. Sajam sigurnosti i prevencije u sportskoj dvorani Graditeljske škole Čakovec

Posjetite 9. Sajam sigurnosti i prevencije u sportskoj dvorani Graditeljske škole Čakovec

Pozivamo sve žitelje Međimurske županije, a i šire, da posjete Sajam sigurnosti i prevencije te svojim aktivnim sudjelovanjem prepoznaju značaj prevencije u suzbijanju svih oblika nedopuštenih ponašanja


I ove godine Policijska uprava međimurska u suradnji s Vijećima za prevenciju Grada Čakovca i Međimurske županije te uz potporu Ravnateljstva policije nastavlja s organizacijom Sajma sigurnosti i prevencije.

Jedinstvene i specifične sajmene aktivnosti održat će se u petak, 4. listopada od 10 do 16 sati. Zbog najave lošeg vremena (kiše) sajmene aktivnosti preselit će se u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec (Športska ulica 1). Kao i svih prethodnih godina ulaz za posjetitelje je besplatan.

Na ovogodišnjem sajmu izlagači koji se u svom radu bave sigurnošću i prevencijom predstavit će javnosti raznu opremu i tehnička pomagala koju koriste u svakodnevnom radu, uz prezentaciju mnogobrojnih preventivnih radionica. Veliki broj radionica posvećen je najmlađim članovima društvene zajednice, kao što su “Sigurnost djece na internetu”, “U boji tolerancije”, “Predškolci u cestovnom prometu”, “Čarobnjaci u akciji – mali forenzičari”, “Prevencija zlouporabe sredstava ovisnosti”, “Stop nasilju među djecom i mladima” i mnoge druge. Također, “MAK teatar” održat će predstavu za djecu predškolskog uzrasta “Prvi koraci u prometu”. Kroz igru, na veseo i razigran način djeca će naučiti kako pravilno sudjelovati u prometu u svojstvu pješaka.

Na pedesetak informativnih punktova posjetitelji će se moći upoznati s radom pripadnika civilne zaštite, crvenog križa, carine, vatrogasaca, policije, kao i mnogih drugih javnih institucija, civilnih udruga društva te privatnih tvrtki koje se u svome radu bave zaštitom osoba i imovine.

Osim policijskih službenika Policijske uprave međimurske, svoje preventivne aktivnosti predstavit će i policijski službenici iz Policijske uprave osječko-baranjske, Policijske uprave zagrebačke, Policijske uprave koprivničko-križevačke i Policijske uprave varaždinske. Međunarodni karakter Sajmu sigurnosti i prevencije pridodaje gostovanje policijskih službenika iz Mađarske i Republike Slovenije.

Najatraktivniji dio sajma, svakako su pokazne vježbe koje počinju u 13 sati u sportskoj dvorani Graditeljske škole te na platou ispred glavnog ukaza dvorane. Međimurski interventni policajci prikazat će tehnike rada s dugim i kratkim oružjem, kao i razne elemente borilačkih vještina. Ujedno, međimurski interventni policajci prikazat će vježbu potjere sa službenim vozilima za naoružanim počiniteljima teškog kaznenog djela te njihovo savladavanje nakon što su se zabarikadirali u zatvoreni prostor (vježba će se prikazati na dijelu kolnika Športske ulice sa sjeverne strane sportske dvorane).

U središnjem dijelu bit će prikazana vježba u kojoj će sudjelovati nekoliko službenih pasa iz Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa. Posjetiteljima će se predstaviti s nekoliko vrlo interesantnih vježbi. Detekcije zapaljivih tekućina, oružja, droge te vježbu legitimiranja s napadom i vježbe poslušnosti.

Za veliko finale predviđena pokazna vježba civilne zaštite Međimurske županije. Uslijed potresa dolazi do urušavanja dijela zgrade sportske dvorane Graditeljske škole te će združene snage civilne zaštite, hitnih službi, HGSS-a i crvenog križa evakuirati i potom zbrinjavati unesrećene učenike i zaposlenike.

Svakako, treba napomenuti da će na prostor kod sportske dvorane (istočna strana) sletjeti i službeni helikopter MUP-a kojeg svi posjetitelji mogu razgledati.

Svečana akademija povodom obilježavanja Dana policije počinje u 11:30 sati u velikoj dvorani Srednje škole u Čakovcu.

Pozivamo sve žitelje Međimurske županije, a i šire, da posjete Sajam sigurnosti i prevencije te svojim aktivnim sudjelovanjem prepoznaju značaj prevencije u suzbijanju svih oblika nedopuštenih ponašanja.

Ove godine Policijska uprava međimurska u sklopu obilježavanja Dan policije prema sljedećem programu:

PETAK, 4. listopada 2024. godine
– od 9 do 9:45 sati zgrada Policijske uprave međimurske u Čakovcu (Ulica Jakova Gotovca 7) – paljenje svijeća kod spomen obilježja te prijem za članove obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja kod načelnika Policijske uprave međimurske;
– od 10 do 16 sati Graditeljska škola Čakovec (Športska ulica 1) – 9. Sajam sigurnosti i prevencije;
– od 10 do 11 sati Župna crkva sv. Nikole u Čakovcu (Franjevački trg 1) – sveta Misa zadušnica za poginule i nestale hrvatske branitelje te povodom Dana policije i Dana kapelanije Sv. Franjo Asiški;
– od 11:30 do 12:30 sati velika dvorana Srednje škole u Čakovcu (Ulica Jakova Gotovca 2) – svečana akademija povodom Dana policije;
– 13 sati Graditeljska škola Čakovec – početak pokaznih vježbi u sklopu Sajma sigurnosti i prevencije.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja