Međimurje Press
EkologijaZanimljivosti

Ivana Horvat iz Goričana ušla u svijet ginjola!

Za jesensku sezonu posjećivanja Centar  Med dvemi vodami u Križovcu pripremio je novog vodiča. Stigao je Laci! Predstavljen je prvi put vrtićarcima Dječjeg vrtića Kozarčeva iz Varaždina, grupi Sovice. Mališane je iznenadila i razveselila ginjol lutka nazvana Laci. Ovu ručnu lutku mališani su iskreno prigrlili i s pažnjom odslušali sve priče koje im je Laci ispripovijedao o međimurskim šumama i lovcima.

A tko je zapravo Laci?

Lugar Ladislav Husić zvan Laci (1861. – 1931.) povijesna je ličnost i jedan je od važnih značajki interpretacije povijesne i prirodne baštine u Centru Med dvemi vodami. Ladislav je bio omiljen u Orehovici i okolnim selima jer se brinuo za siromašne i pomagao im u prehranjivanju pribavljajući im divlje patke, zečeve, fazane i visoku divljač. Kako bi dječjoj dobi približili značaj lugara Ladislava Husića, rođena je ginjol lutka Laci. Vrtićarci Sovice imali su čast prvi upoznati ovu simpatičnu ručnu  lutku, a kroz postav Centra vodili su ih interpretatori prirodne baštine Karlo Šafarić i Sara Kočiš.

Lutku je izradila Ivana Horvat, stručna suradnica za opće poslove zaštite prirode, kreativna djelatnica Međimurske prirode. Dosad se već okušala u izradi kostima leptira plavca, rode, jelenka i šišmiša. Prvi put je osmišljavala kreaciju ručne lutke.

– Izrada ginjol lutke bio je izazov. Uživala sam u procesu izrade, jer sam skroz zaboravila na vrijeme. Početak je bio ponajviše izazovan, jer nisam poznavala konkretne korake i metodu, već sam se tijekom izrade snalazila. Krojačko iskustvo olakšalo mi je oblikovanje i stvaranje lutke. Nazvala sam je Laci. Model je povijesna osoba, Ladislav Husić, inspiracija iz stvarne priče koju interpretiramo u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami, ističe Ivana.

Za izradu ginjol lutke koristila je otpadne tekstilne materijale, i kako kaže, veseli se novim izazovima u kreiranju ručnih lutaka.

Tekst i foto: Roberta Radović

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja