Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Smilje i suhozidi – spomenak djetinjstva

Umirovljeni liječnik Branimir Vurušić iz Čakovca, dugogodišnji voditelj Nefrološkog odsjeka u Županijskoj bolnici Čakovec, ljubitelje pisane riječi obradovao je novom rukoveti stihova. Smilje i suhozidi su grafika jezika jer svaki stih ispisan je šarom latinice i šarom glagoljice pa kad pritvorimo vjeđe i zamagljen pogled usmjerimo stranicama, slova se preslože u kršku škrapu ili upornu liniju suhozida, pa zamirišu besmrtnim smiljem i rogačem. Tad možemo poći u šetnju kroz perivoj riječi, po zvizdanu il pod oblacima, autorovim, ali i vlastitim uspomenama.

Branimir Vurušić novu zbirku stihova posvećuje djetinjstvu, osvjetljavajući njegove fragmente iskustvom života. Stihovi su se rađali između 2020. i 2024. godine u Trogiru, Okruku Donjem, Pustinji Blaca, te u Čakovcu.

Doktor Vurušić rođen je u Trogiru i, kako sam kaže u ovoj zbirci, nakon lutanja skrasio se u Međimurju. Dosad je napisao zbirke poezije Nasumce, Iza ugla, Prstovet, Dovršenost te Smilje i suhozidi, zatim prozne minijature nazvane Letimični pogledi i knjigu priča Dvojnost, prevedenu na engleski jezik, u kojoj liječnik progovara glasom pacijenta.

U gotovo svakom novom djelu autor apostrofira duhovitu rečenicu da osobno poznaje svoje čitatelje, a tko god se – znan il neznan – nađe s druge strane korica, upoznat će Branimira Vurušića kao vladara minijature kojem mu je tek pogled dovoljan da ispiše život lika ili stoljetno nijemo trajanje forme, a da čitanje tih povijesti ne potraje dulje od pogleda samog. To se u pisanju zove – umijeće.

Željka Drljić

… i stih, dva… do susreta s knjigom:

„dubinom mora

napasti s leđa

 sudbinu

potrošeno je vrijeme.

Jednom tajnom

ljuštiti drugu

starenje je“

***

nametala je čvrsto

teška ruka

tvrdog dlana

kamenje po kamenju

kamenje uz kamenje

u namjeri između ostalog štititi smilje

njihove mirise zagurati u amigdalu

čuvati nujno za starost

od vjetra zvanog kožoder“

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja