Međimurje Press
Policija

Izbor vijesti Pu međimurske za četvrtak 17. listopada 2024. godine

Protiv 54-godišnjeg odvjetnika temeljem izvješća policije podignute optužnice

Slika /2023/Ilustracije nove Ford/Krupan kadar 10.JPG

Poradi zastupanja u različitim pravnim postupcima oštećeni su angažirali odvjetnika koji nije prikupio potrebnu dokumentaciju odnosno nije obavio radnje zbog kojih je bio angažiran

Tijekom proteklog tjedna pred općinskim sudom u Čakovcu, na temelju posebnih izvješća Policijske postaje Prelog, podignute su optužnice protiv 54-godišnjaka zbog kaznenih djela zlouporabe povjerenja na štetu 82-godišnjaka, 49-godišnjaka i 65-godišnjaka.

Naime, oštećeni su od 2022. do 2024. godine poradi zastupanja u različitim pravnim postupcima angažirali tog odvjetnika koji nije prikupio potrebnu dokumentaciju odnosno nije obavio radnje zbog kojih je bio angažiran, a čime je zlouporabio povjerenje dano mu putem punomoći i ošteti ih za novčani iznos od 4.637 eura naplatom raznih taksi i drugih troškova.

Sigurnost motociklista: Nije važan broj kotača, misli na pravila i vozača!

Slika /2024/Vizual za web 5. nacionalni dan 2024.png

Cilj je ovogodišnje kampanje educirati motocikliste, ali i druge vozače o važećim zakonskim propisima te senzibilizirati opću javnost o ranjivosti motociklista u prometu

Povodom obilježavanja 5. Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa Ministarstvo unutarnjih poslova u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, pokrenulo je javnu kampanju „Nije važan broj kotača, misli na pravila i vozača“.

Cilj je ovogodišnje kampanje educirati motocikliste, ali i druge vozače o važećim zakonskim propisima te senzibilizirati opću javnost o ranjivosti motociklista u prometu.

Naime, unatrag nekoliko godina izrazito se povećao broj smrtno stradalih motociklista (vozači i putnici), a trend se nastavio i u ovoj godini. Osim nepažnje, brzine i uobičajenih prometnih prekršaja povezanih s motociklistima, važno je istaknuti i nedovoljnu pažnju vozača drugih motornih vozila, onih na četiri i više kotača, prema puno ranjivijim sudionicima na dva kotača. Sve navedeno ukazuje na potrebu zaštite ove skupine sudionika u prometu kroz djelovanje prema njima, ali isto tako i prema ostalim sudionicima.

Zato je u sklopu kampanje definirano 12 pravila za vozače svih kotača koji podsjećaju i motocikliste i druge sudionike u prometu na važeće zakonske propise te posljedice njihovog nepridržavanja.

12 pravila za vozače svih kotača:

1. Poštuj prometna pravila jer spašavaju živote. Poštivanjem prometnih pravila čuvaju se životi motociklista, ali i svih drugih sudionika u prometu.

2. Brzinu prilagodi ograničenjima i uvjetima na cesti. Čak 43,1% smrtno stradalih osoba u protekloj godini stradalo je zbog vozača koji nisu poštivali ograničenja brzine i /ili vožnju prilagodili uvjetima na cesti.

3. Vozi na propisanoj udaljenosti. Održavajući propisanu udaljenost u vožnji, osigurava se dovoljno vremena i prostora za reagiranje u slučaju nepredviđenih okolnosti.

4. Poštuj „zebru“, propusti pješaka. Nailazak na pješački prijelaz zahtijeva posebnu pažnju i obazrivost vozača. Obvezno je zaustaviti se i propustiti pješake.

5. Slalom vožnju prepusti skijašima. Slalom vožnja, nepropisno pretjecanje, neoprezno prestrojavanje, mimoilaženje te obilaženje opasne su radnje vozilom koje ugrožavaju motocikliste i druge sudionike u prometu.

6. Ne vozi pod utjecajem alkohola. Više od petine prometnih nesreća sa smrtnim ishodom u protekloj godini prouzročili su vozači motornih vozila pod utjecajem alkohola.

7. Kacigu nosi na glavi, ne ispod sjedala. Protekle godine zabilježeno je gotovo 20% više prekršaja nekorištenja zaštitne kacige u odnosu na 2022. godinu.

8. Dok voziš, usredotoči se na vožnju. Telefoni, slušalice i drugi uređaji ometaju pažnju vozača. Oči je potrebno držati na cesti, a ruke na upravljaču. Pozivi i poruke mogu pričekati.

9. Vodi računa o svojoj vidljivosti u prometu. Svjetla na motociklu i mopedu trebaju biti upaljena danju i noću. Korištenje reflektirajućeg prsluka povećava vidljivost motociklista i mopedista drugim vozačima.

10. Koristi vozilo za koje posjeduješ važeću vozačku dozvolu. Vozač je osposobljen za upravljanje samo onim vozilom za koje posjeduje važeću vozačku dozvolu. U svim ostalim slučajevima on „precjenjuje“ svoje sposobnosti i dovodi u opasnost sebe i druge.

11. Ne skrivaj svoje registarske pločice. Skrivanjem registarske pločice čini se prekršaj, ali i preuzima uloga vozača koji ne planira voziti prema propisima.

12. Redovito održavaj svoje vozilo. Broj vozača sankcioniranih zbog upravljanja tehnički neispravnim motornim vozilom porastao je u 2023. za čak 46%.

Tijekom godina provedbe preventivnih i represivnih aktivnosti, suradnjom s drugim nadležnim subjektima, izmjenom zakonskih odredbi te drugim aktivnostima policije, postignuti su određeni rezultati i to prvenstveno u značajnom smanjenju smrtno stradalih u prometu. Međutim, povećanje broja registriranih motocikala, produljena sezona vožnje, ali i nepažnja drugih vozača dovode do sve većeg broja nesreća u kojima sudjeluju i stradavaju motociklisti. Stoga su poštivanje prometnih pravila, korištenje zaštitne opreme te pažnja i odgovornost svih sudionika na cesti ključni za smanjenje rizika i povećanje sigurnosti motociklista.

U ponedjeljak, 21. listopada 2024. godine od 9 do 11 sati  u Čakovcu, Trgu Republike će policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec u suradnji s policijskim službenicima Policijske postaje Čakovec, obilježiti 5. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa. Za provođenje preventivnih aktivnosti koristit će se vozilo Mobilnog preventivnog centra policije a iste će biti usmjerene na vozače motocikla i mopeda pod sloganom „Nije važan broj kotača, misli na pravila i vozača“. U provođenje aktivnosti uključit će se članovi moto kluba „Pikač“ Čakovec i „Orlovi“ iz Male Subotice te djeca predškolske skupine dječjeg vrtića „Cvrčak“ iz Čakovca.

Tog dana od 13 do 19 sati Postaja prometne policije Čakovec će u sklopu tih aktivnosti provesti i represivne mjere pojačanog nadzora vozača motocikala i mopeda, suzbijanje prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili droga,  prekoračenja dopuštene brzine kretanja u naseljenom mjestu i izvan naselja, suzbijanje grubog kršenja prometne discipline te ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice s najtežim posljedicama. Posebna pozornost posvetiti će se sudionicima u prometu mlađe životne dobi koji su i najčešći počinitelji navedenih prekršaja.

Provjerite znanje o pravilima kojih je potrebno pridržavati se prilikom vožnje motociklom u informativno-edukativnom KVIZU

(Nenad Risek)

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja