Međimurje Press
Županija

Završeni radovi na aglomeracijama Mursko Središće i Donja Dubrava

„Unatoč svim izazovima sa kojima smo se susreli, iznimno smo zadovoljni da su projekti sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracija Mursko Središće i Donja Dubrava uspješno dovršeni. Projekti su financirani sredstvima Europske unije i nacionalnim sredstvima, aglomeracija Donja Dubrava vrijedna je nešto više od 33 milijuna eura, a aglomeracija Mursko Središće nešto više od 32 milijuna eura“, rekla je direktorica Međimurskih voda, Sunčana Glavina.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za aglomeraciju Mursko Središće sklopljen je u listopadu 2017., dok su sekundarni ugovori sklapani tijekom 2019. (oprema i izgradnja sustava) te 2020. izgradnja UPOV-a Mursko Središce. U sklopu projekta izgrađeno je 74 km gravitacijskih i tlačnih cjevovoda, 37 crpnih stanica, 10 kišnih preljeva, 2 retencijska bazena i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda kapaciteta 12.000 ES (ekvivalent stanovnika). Projekt je kroz 6 komponenti ugovora o bespovratnim sredstvima omogućio izgradnju sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području grada Mursko Središće (Mursko Središće, Peklenica i Hlapičina), općine Sveti Martin na Muri (Žabnik, Marof, Vrhovljan, Sveti Martin na Muri, Brezovec, Jurovec, Lapšina i Čestijanec), općine Selnica (dio Selnice) te općine Vratišinec (Vratišinec i Gornji Kraljevec).U sklopu izgradnje sustava odvodnje svim korisnicima koji su ugovorili uslugu javne  odvodnje s pročišćavanjem omogućen je besplatni priključak na sustav odvodnje. Sveukupno je priključeno više od 2.800 korisnika. Također, tamo gdje nije izgrađen sustav odvodnje, Međimurske vode svim korisnicima s područja aglomeracije Mursko Središće u sklopu javne usluge nude uslugu pražnjenja septičkih i sabirnih jama. Usluga pražnjenja uključena je u mjesečnu cijenu javne odvodnje te se dodatno ne naplaćuje – uz uvjet da je korisnik sklopio ugovor za pražnjenje i odvoz komunalnih otpadnih voda s Međimurskim vodama.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za aglomeraciju Donja Dubrava sklopljen je u lipnju 2018., a sekundarni ugovori sklapani su tijekom 2019. godine (oprema i izgradnja sustava) te 2021. izgradnja UPOV-a Donja Dubrava.

Projekt je kroz 6 komponenti ugovora o bespovratnim sredstvima omogućio izgradnju sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec) te općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), općine Donji Vidovec, općine Donja Dubrava i općine Kotoriba. Sveukupno je izgrađeno više od 61 km gravitacijskih cjevovoda, više od 16 km tlačnih cjevovoda, 34 precrpne stanice i kišno-retencijski bazen volumena 400m3, kao i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda kapaciteta 13.000 ES. U sklopu izgradnje sustava odvodnje svim korisnicima koji su ugovorili uslugu javne odvodnje s pročišćavanjem omogućen je besplatni priključak na sustav odvodnje. Sveukupno je priključeno više od 3.400 korisnika.

Nataša Sulić

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja