Međimurje Press
Gospodarstvo

Razvijen kalkulator vrijednosti

MENEA I REDEA s partnerima razvile kalkulator vrijednosti za lakše planiranje energetskih obnova

 Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA i Međimurska energetska agencija d.o.o., MENEA, u sklopu projekta RURES – Promicanje održive upotrebe obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u ruralnim područjima, sudjelovale su u razvoju kalkulatora vrijednosti, kao korisnog alata za lakše planiranje energetskih obnova za sve građane. Kalkulator je osmislilo Tehničko sveučilište iz Ostrave, uz veliki doprinos svih partnera. Također, MENEA je zajedno s vanjskim stručnjacima izradila i Akcijski plan za prijenos pilot aktivnosti.

Kako se uskoro najavljuje otvaranje čak četiri javna poziva vezana uz povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama (obiteljske kuće, višestambene zgrade, javne zgrade i proizvodne industrije), kalkulator vrijednosti daje odličnu osnovu za planiranje energetskih obnova te je dostupan svima na:

Izrađeni online kalkulator vrijednosti nastoji pomoći javnom sektoru ili bilo kojem drugom korisniku koji planira implementirati određeni projekt. Nakon unosa podataka i informacija o projektu, pomoću kalkulatora vrijednosti dobivate opis projekta i koliko je isplativo da se isti implementira na tom području“, istaknula je Maja Bratko, voditeljica projekta RURES za MENEA-u.

Pilot aktivnosti koje su se provele u sklopu implementacije projekta RURES odnose se na ugradnju tehnologija i sustava koji povećavaju energetsku učinkovitost ili koriste obnovljive izvore energije. Sve pilot aktivnosti u projektu služe kao primjeri dobre prakse u regijama u kojima su implementirane. Tako je i upravna zgrada kompleksa bivše vojarne u Čakovcu postala primjer energetski visoko učinkovite zgrade. Potencijal prijenosa pilota identificiran je kao bitan rezultat projekta, odnosno kao jedan od glavnih ciljeva istoga pa su i pilot aktivnosti birane na način da zadovolje potrebe pojedine regije, ali da istovremeno budu lako prenosive na druge, slične ruralne regije u Europi i šire.

Projekt RURES provodi se u razdoblju od 36 mjeseci (započeo u srpnju 2017. i traje do lipnja 2020. godine), u sklopu programa transnacionalne suradnje Interreg Središnja Europa. Međimurska energetska agencija d.o.o. sudjeluje kao projektni partner, a partner u projektu je i Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA. Vodeći partner projekta je Aufbauwerk Region iz Leipziga (Njemačka), dok su ostali partneri institucije iz Poljske, Slovenije, Mađarske, Češke i Hrvatske. Glavni cilj projekta bio je iskoristiti potencijale obnovljivih izvora energije i povećati energetsku učinkovitost u ruralnim regijama pošto one imaju veliki potencijal za postizanje energetske autonomije. Ukupna vrijednost projekta je 2.169.295,25 €, a budžet hrvatskih partnera iznosi 369.105,00 €.

BENJAMIN BAUER

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja