Međimurje Press
Grad Čakovec

Vjera u prvom planu

Drugi dan čakovečkog proštenja obilježila je vjera i slavlje Gospe od Anđela. Nakon trodnevnice, svečanost Porcijunkule okrunjena je svečanom procesijom kroz grad i euharistijskim slavljem koje je predvodio mons. Bože Radoš. Uz to, održane su i mise na slovenskom i mađarskom jeziku, omogućujući vjernicima iz susjednih država da sudjeluju u ovoj važnoj proslavi.

Program posvećen tradiciji bio je također bogat. Svečanoj povorci pridružila su se različita kulturno-umjetnička društva te udruge koje cijene tradiciju i kulturnu baštinu, spajajući vjeru, tradiciju i veselje u jedno – ne samo crkveno već i kulturno slavlje. Tradicionalni motivi krasili su i ostatak dana s nastupima slovenskih folklornih skupina.

Jedan od posebnih trenutaka bile su viteške igre održane u jezeru Starog grada, koje je ove godine prvi put pretvoreno u “Doba Zrinskih”. Ovdje se posjetitelji mogu upoznati s načinom života naših predaka. Različiti izlagači, ulični svirači, žongleri i umjetnički performeri stvorili su pravi povijesni vremeplov, koji u simbiozi s kulisom dvorca dopušta uvid u jedan sasvim novi svijet, koji se slično odvijao na istom mjestu prije nekoliko stoljeća.

Drugi dan Porcijunkulova bio je prepun događanja, spajajući duhovnost, zabavu i kulturu. Čakovec je još jednom pokazao svoju gostoljubivost i bogatstvo programa, a mi se veselimo svemu što nam donose naredni dani!

Foto: Međimurje Press

Tekst: TZG Čakovca

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Najnovije vijesti iz Međimurja