17.2 C
Čakovec
27. rujna 2024
Međimurje Press
Županija

Međimurka županija uspješno poslovala u prvih 6 mjeseci ove godine

Kometirajući Dnevni red današnje sjednice Skpštine Međimurske županije, župan Matija Posavec dao je komentar na istu

Što se tiče izvršenja Proračuna za prvih šest mjeseci kao izvršna vlast možemo biti zadovoljni s obzirom na rezultat poslovanja koji je u prvih 6 mj. bio pozitivan. On je 14,50% od ostvarenog plana što smo i planirali sukladno rješenju prvog rebalansa Proračuna u prvoj polovini godine koji se sa 91.804 milijuna eura se popeo za 5.267 milijuna eura i iznosi 97.000 milijuna eura. Ako tome pribrojimo pozitivan rezultat u 6 mj. prije toga za 1.189 milijuna eura, ukupni pozitivni rezultat iznosi oko 2,5 milijuna eura. Ukupni prihodi za prvih 6 mj. ove godine bili 46.769 milijuna eura, a rashodi 45.366 milijuna eura. Rezultat je ostvaren zbog prihoda od projekata. U nekim razdobljima smo morali predfinancirati projekte čekajući dok  nam se ne vrate EU sredstva. Sve to pokazuje da mi Proračun ne promišljamo iz godine u godinu, već je to potreba za strategije završetaka svih projekata koji su naslonjeni na županijski Proračun. Neke institucije kao Zavod za medicinu poslovale su negativno, ali s obzirom na pozitivan rezultat županije, mi smo te minuse pokrili.

U prvih 6 mjeseci osigurano je 126 organiziranih manifestacija od strane Međimurske županije i izdano 437 obavijesti, priopćenja o aktivnosti izvršne vlasti županije. Sve to pokazuje jedan iscrpljujući tempo i dinamiku onog što radimo.

Naš upravni Odjel za Prostorno planiranje i gradnju zaprimio je 1.750 predmeta u prvih 6. mj. i rješio 1.670.

Nema područja, segmenta u životu Međimurske županije gdje nismo uključeni.

U području gospodarstva također su rezultati pozitivni s obzirom na ukupnu gospodarsku atmosferu u Hrvatskoj. Imamo rast po svim parametrima, od povećanje prihoda, poduzetnika, dobiti, prometa, rasta zaposlenih. Izvoz nam je mrvicu manji u odnosu na prošlu godinu, ali je manji uvoz. Udvostručili smo izvoz od preko milijun eura, a uvezeno je roba i usluga u visini 547 milijuna eura. Povećan je izvoz po glavi stanovnika koji 10.072 eura, dok je hrvatski prosjek 8.600 eura. Uvoz po glavi stanovnika u Međimurju 5.192 eura, a u Hrvatskoj 7.695 eura. Rezultati međimurskog gospodarstva su bolji od hrvatskog prosjeka.

Na sastanku Županijske uprave za ceste s Hrvatskim vodama uspješno smo dogovoriti saufinaciranje od 50%  za dva klizišta u Gornjem Međimurju (Željezna Gora i Vugrišinec), otvaramo nove investicije na području Cirkovljana, Čukovca, Gornje Dubrave. Također završava se veliki projekt proširenja ceste od Železne Gore prema Toplicama Sveti Martin. Neka financiranja su Donjem Kraljevcu i Selnici, završava se pješačko-biciklistička staza od Murskog Središća do Hlapičine.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja