27.2 C
Čakovec
27. rujna 2024
Međimurje Press
Grad Čakovec

Krajobrazno uređenje parka kod Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu

U Čakovcu, u Ulici Matice hrvatske, u tijeku je realizacija značajnog  projekta u suradnji Grada Čakovca i Međimurske županije, koji će pridonijeti stvaranju zelenijeg, ljepšeg i ugodnijeg okruženja za sve građane. Riječ je o projektu „Krajobrazno uređenje parka“ koji obuhvaća rekonstrukciju i unapređenje parka smještenog pored Doma za starije i nemoćne osobe.

Cilj ovog projekta je očuvanje i unapređenje zelenog identiteta grada, stvarajući prostor koji ne samo da će biti vizualno privlačan, već i funkcionalan za sve njegove posjetitelje. Park je mjesto okupljanja, odmaralište i prostor za rekreaciju, koji podiže kvalitetu života građana. U današnje vrijeme, kada se suočavamo s brojnim ekološkim izazovima, ovakvi projekti postaju ključni za očuvanje zdravog okoliša i smanjenje klimatskih promjena.

Ovaj projekt ne fokusira se samo na estetiku, već i na ekološku održivost. Uređenje parka podrazumijeva stvaranje novih zelenih, ali i površina za pješake i bicikliste, čime se potiče aktivan način života. U prostoru parka tako će biti postavljena nova urbana oprema uključujući klupe s naslonom i bez naslona, te stalci za bicikle kako bi se građanima omogućio što dulji boravak u vanjskom zelenom prostoru parka.

Uklanja se šest stabala, ali i sadi tridesetak novih, uz stotinjak ukrasnih grmova

Projekt predviđa i rušenje 6 starih, dotrajalih stabala, ali također uključuje sadnju više od 30 novih stabala i stotinjak sadnica ukrasnog grmlja, čime se dodatno obogaćuje zeleni prostor i povećava bioraznolikost. Ova ravnoteža između uklanjanja i sadnje drveća ključna je za održavanje zdravog ekosustava unutar urbanog okruženja

Odabrane su tri autohtone vrste stabala i dvije vrste autohtonog grmlja koje će se uklopiti u postojeću vegetaciju i stvoriti nove zelene površine. Manjim brojem različitih biljnih vrsta stvorit će se ujednačenost cjeline okolnih parcela, te će se novim drvoredom i grmljem vizualno i zvučno odvojiti parkiralište od prostora parka.

Također, planira se uvođenje sustava navodnjavanja kap po kap, koji će omogućiti učinkovito zalijevanje mladih stabala  koja zahtijevaju više pažnje. Ovako se čuvaju vodeni resursi, te osiguravaju optimalni uvjeti za rast i razvoj biljaka. Uređeni park bit će otvoren za sve, od starijih osoba do obitelji s djecom, kao mjesto za opuštanje, igru i aktivno sudjelovanje u životu zajednice. Ono što je također važno spomenuti je to da  je postojeća vegetacija održavana, ali njena raznovrsnost na postojećim i okolnim parcelama dijeli cijeli prostor i otežava stvaranje osjećaja zajedničke cjeline, a nedostatak urbane opreme (koševa za smeće i klupa za sjedenje) dodatno ograničava broj korisnika parka.

U parku je bilo potrebno srušiti nekoliko stabala kako bi se osposobio požarni put za vatrogasce te omogućio pristup vozilima saniteta i hitne pomoći Domu za starije i nemoćne osobe. Ova odluka donesena je s ciljem povećanja sigurnosti i brzine u slučaju potrebe za intervencijom. Iako su stabla doprinosila prirodnoj ljepoti parka, prioritet je bio osigurati da pomoć može brzo stići do onih kojima je najpotrebnija. Uz stručnu procjenu i planiranje, očekuje se kako će novi interventni put značajno poboljšati odgovor hitnih službi i zaštitu svih korisnika Doma za starije i nemoćne osobe.

Svi ovi koraci imaju za cilj unaprijediti kvalitetu života. Postavljanjem standarda za zelene otvorene prostore, teži se  unapređenju mreže zelenih površina i postizanju veće ekološke ravnoteže, čime će se  očuvati društvene, okolišne i gospodarske funkcije  grada.

(gč)

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja