Međimurje Press
Policija

Izbor vijesti Pu međimurske za dane proteklog vikenda od 18. do 20. listopada 2024. godine

Četvorica rođaka osumnjičena za pokušaje teških ubojstava i nanošenje teških tjelesnih ozljeda

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/lisice.jpg

Osumnjičena četvorka uz podnijetu kaznenu nadležnom državnom odvjetništvu, predana su pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad 24-godišnjakom utvrđeno je kako je počinio kazneno djelo teškog ubojstva u pokušaju na štetu 38-godišnjaka, dok je dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad spomenutim 38-godišnjakom utvrđeno kako je počinio kazneno djelo teškog ubojstva u pokušaju na štetu starijeg maloljetnika. Ujedno, dovršenim kriminalističkim istraživanjem spomenutim starijim maloljetnikom i 42-godišnjakom utvrđeno je da su počinili kazneno djelo teške tjelesne ozljede u pokušaju na štetu prethodno spomenutog 38-godišnjaka.

U subotu, 19. listopada nešto poslije 23 sata u Kuršancu, Cvjetnoj ulici, najprije je osumnjičeni 38-godišnjak, fizički nasrnuo na rođaka, osumnjičenog starijeg maloljetnika. Sukob se potom nastavio oko 23:30 sati u Ulici Matije Gupca, kada je su osumnjičeni rođaci tijekom fizičkog sukoba koristili drvenu palicu i mačetu. Nakon toga u sukob su se uključili drugi bliži rođaci, osumnjičeni 42-godišnjak i 24-godišnjak kojom prilikom su fizički nasrnuli na osumnjičenog 38-godišnjaka, koristeći pritom drvenu palicu i nož.

U događaju 38-godišnjak i stariji maloljetnik zadobili su više tjelesnih ozljeda u vidu reznih i ubodnih rana te hematoma po tijelu koje su u Županijskoj bolnici Čakovec okvalificirane kao lake tjelesne ozljeda.

Osumnjičena četvorka pronašla novčanik s bankovnim karticama i PIN-om kojeg je zaboravio 56-godišnjak te mu potom “počistila” bankovni račun

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/euri 2.jpg

Protiv osumnjičenih zbog počinjenja više kaznenih djela računalnih prijevara, podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su dvije žene u dobi od 31 i 18 godina te dvojica muškaraca u dobi od 36 i 19 godina, počinila više kaznenih djela računalnih prijevara na štetu 56-godišnjaka.

Sredinom lipnja ove godine oštećeni 56-godišnjak u jednom od kafića na području Preloga, zaboravio je novčanik s bankovnim karticama te papirićem na kojem je bio ispisan PIN jedne od bankovnih kartica. Ujedno, u novčaniku se nalazio novac i razni osobni dokumenti. Osumnjičena četvorka pronašla je novčanik te pomoću PIN-a i bankovne kartice na raznim bankomatima na području Međimurske županije podigla gotovo 3 000 eura.

Protiv osumnjičenih zbog počinjenja više kaznenih djela računalnih prijevara, podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Policija3.jpg

Evidentirano je šest prometnih nesreća, od čega dvije nesreće s ozlijeđenim osobama (kvalifikacija ozljeda za dva sudionika bit će poznata naknadno) te četiri nesreće s nastalom materijalnom štetom

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama evidentirano je šest prometnih nesreća, od čega dvije nesreće s ozlijeđenim osobama (kvalifikacija ozljeda za dva sudionika bit će poznata naknadno) te četiri nesreće s nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:
– nepropisna i neprilagođena brzina, pet prometnih nesreća,
– nepoštivanje prednosti, jedna prometna nesreća,

Prisutnost alkohola kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog vikenda nije utvrđena.

Teške krađe i krađe tijekom proteklog vikenda

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/provale.jpg

Evidentirana je jedna teška krađa, dok krađe nisu evidentirane

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirana je jedna teška krađa, dok krađe nisu evidentirane.

U noći s četvrtka na petak, 17./18. listopada u Marofu, nepoznati počinitelj  provalio je u gospodarski objekt (skladište), odakle je ukrao razni ručni alat. Materijalna šteta prema izjavi oštećenog 65-godišnjaka procijenjena je na stotinjak eura.

Protiv počinitelja zbog počinjenja kaznenog djela teške krađe, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Tijekom akcije “Alkohol” utvrđeno ukupno 25 prometnih prekršaja

Slika /ILUSTRACIJE PU MEĐIMURSKA/IMG_8535.JPG

Najveća koncentracija alkohola od 1,65 g/kg utvrđena je u nedjelju, 20. listopada 20 minuta nakon ponoći u Pribislavcu, Ulici Braće Radić, kod 44-godišnjeg vozača bicikla

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec u noći sa subote na nedjelju, 19./20. listopada od 22 do 4 sata proveli su aktivnosti iz akcije “Alkohol”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 25 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:
– dva prekršaja upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol i to:
– od 0 do 0,5 g/kg – jedan prekršaj,
– iznad 1,50 g/kg kod vozača bicikla – jedan prekršaj,
– prekršaj odbijana testiranja na droge,
– pet prekršaja nepropisne brzine kretanja i to;
– tri prekršaja prekoračenja brzine u naselju 10-20 km/h veće od dopuštene,
– dva prekršaja prekoračenja brzine u naselju 20-30 km/h veće od dopuštene,
– prekršaj nepropisne uporabe svjetala u prometu,
– pet prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
–  11 ostalih prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola od 1,65 g/kg utvrđena je u nedjelju, 20. listopada 20 minuta nakon ponoći u Pribislavcu, Ulici Braće Radić, kod 44-godišnjeg vozača bicikla.

Na čakovečkom trgu obilježen Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima

  • Slika /2024/PPČK 18102024/1.jpeg

Trgovanje ljudima i dalje je jedan od najvećih međunarodnih problema i rastući fenomen, a trgovanje ženama i djecom u cilju njihovog seksualnog iskorištavanja doseglo je alarmantne razmjere te se procjenjuje da je godišnja dobit od trgovanja ženama zbog seksualnog iskorištavanja viša od 122 milijardi američkih dolara

Danas, 18. listopada, u Čakovcu, Trg Republike,  policijski službenici Policijske postaje Čakovec, u suradnji s Crvenim križem Čakovec, obilježili su  Europski dana suzbijanja trgovanja ljudima.

Preventivne aktivnosti provedene su s ciljem senzibilizacije javnosti o problemu trgovanja ljudima, zaštite ljudskih prava te poticanje građana na prijavljivanje trgovanja ljudima u slučaju sumnje na takve kriminalne aktivnosti.

Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima obilježava se svake godine 18. listopada, na prijedlog Europske komisije i Europskog parlamenta, a prvi put je obilježen 2007. godine s ciljem jačanja svijesti javnosti nadležnih tijela i unaprjeđenja prevencije i borbe protiv trgovanja ljudima.

Trgovanje ljudima i dalje je jedan od najvećih međunarodnih problema i rastući fenomen, a trgovanje ženama i djecom u cilju njihovog seksualnog iskorištavanja doseglo je alarmantne razmjere te se procjenjuje da je godišnja dobit od trgovanja ženama zbog seksualnog iskorištavanja viša od 122 milijardi američkih dolara.

Osim navedenog tisuće ljudi koristi se kao robovi za rad u tvornicama, hotelima, restoranima, barovima i domaćinstvima, sve uz prijetnju, silu, otmicu, prijevaru ili zlouporabe položaja ili ovlasti.

U provođenju preventivnih aktivnosti, policijski službenici koristili su  Informativne letke „Trgovanje ljudima“, „Informativni upitnik“ te letak „Prekinimo šutnju – Lily“.

Punktu su pristupili učenici  Gimnazije Josip Slavenski Čakovec, Ekonomsko trgovačke škole Čakovec te Gospodarske škole Čakovec, a na Zidu podrške izrađenim od strane djelatnika Crvenog križa, zalijepili su pisane poruke vezane uz temu suzbijanja trgovanja ljudima te na taj način dali podršku u osvještavanju i senzibilizaciji građana te poticanja na prijavljivanje sumnje na takve kriminalne aktivnosti.

Djelatnici Crvenog križa Čakovec i policijski službenici potaknuli su učenike na raspravu o pojmu trgovanja ljudima te ih informirali o tome što je to trgovanje ljudima, što se koristi kod trgovanja ljudima, zašto se trguje ljudima i u koju svrhu.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja