Međimurje Press
Kolumne

ČAČKALICA: HDZ i komarcima napada Međimurje!

Piše. Ivica JURGEC

MINISTAR DARKO HORVAT U PRELOGU SJEO NA PAMETNU KLUPU: SADA SE OČEKUJU POZITIVNI REZULTATI !

Radimir Čačić, šef reformista i nositelj njihove liste u Trećoj izbornoj jedinici na predstojećim parlamentarnim izborima, najveći je “frajer” među političarima. Taj je sklopio sporazum sa svima s kojima se dalo, pa na listama ima i članova Bandićeve stranke, umirovljenike, bivše HNS-ovce, seljake, bivše SDP-ovce, manjince… Tko zna, možda se nađe i koji HDZ-ovac, ali sve to on nekako zakamuflira, na čemu bi mu mogli pozavidjeti i “maheri” poput Jože Manolića ili Vladimira Šeksa. Čačić je čak i prije prave kampanje počeo onako frajerski napadati svoje protivnike. Na HNS-ove velike narančaste plakate, postavljene duž prometnica i u gradu Čakovcu, na kojima je pisalo “Sjever se voli radom”, odmah u susjedstvu dao je postaviti i svoje ljubičaste s natpisima “Sjever se voli prevarom birača”. Time je podsjetio na prošle izbore, kada je HNS bio u koaliciji s SDP-om, a onda je podržao HDZ u formiranju Vlade.

Čačiću su takvo šareno društvo na listama mnogi zamjerili te prigovorili da bi i on nakon izbora mogao prevariti birače. No, Čačić ne vara! On je unaprijed rekao da će podržati SDP, odnosno Restart koaliciju ako formira novu vladu, a ako ne, onda će svoju podršku pružiti HDZ-u, ili nekom, je li, trećem, tko će dobiti mandat. Birači tako unaprijed znaju koga će podržati.

Vraga znaju, ne zna ni Čačić.

BORBA ZA UGLED I GLASOVE

Prošli tjedan čvrsto sam odlučio da u kolumni ovaj tjedan neću spominjati, hm, ministra gospodarstva i predsjednika međimurskog HDZ-a, Darka Horvata. Međutim, moram. On iz dana u dan piše pisma za javnost, koja lokalni listovi ne stižu objavljivati, pa to čine portali. A tu na svako njegovo priopćenje čitatelji odgovaraju žešće nego bilo koji politički oponent. Darko je tako napadao župana Matiju Posavca, zatim svoje HDZ-ovce ravnatelja Županijske bolnice Čakovec, Tomislava Novinšćaka i doktora Igora Šegovića, pa je i tu od publike jako dobio po prstima. Sad je na red došao Mladen Novak, predsjednik međimurskog SDP-a te čelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač. I opet je 99 posto komentara čitatelja izvrijeđala Darka Horvata. Možete zamisliti kakav ugled Horvat ima u Međimurju, kad su građani Novaku progledali kroz prste zbog plaćanja 1,3 milijuna kuna porezne kazne zbog razlike u primanjima i imovini, a Kovaču zbog dugotrajne obnove središnjeg čakovečkog nadvožnjaka, koji će biti svečano otvoren, nadam se, za parlamentarne izbore 2024. godine. Mnogi već preporučuju Horvatu da sva svoja pisma i priopćenja ukoriči u knjigu. Bila bi sigurno čitanija od Andersenovih bajki ili priča braće Grimm, a ako HDZ opet formira Vladu, možda postane i obavezna lektira za učenike nižih razreda osnovne škole.

Sad čekam reakciju na hvale vrijednu nagradu, koju je Horvatovo Ministarstva gospodarstva dodijelilo vrijednim učenicima Srednje škole Prelog. Riječ je o tzv. pametnoj klupi, višenamjenskom hrvatskom proizvodu, koji je postavljen u dvorištu škole. Darko Horvat među prvima je sjeo na pametnu klupu i čak se predizborno fotografirao.

Mnogi su, vidjevši fotografiju i čitajući njegova pisma, zaključili da bi možda trebao ostati sjediti malo duže.

BOŠKA BAN VLAHEK SE RESTARTALA

Jedina članica SDP-a koju je u svom pismu “štrajfao” Darko Horvat i koja je na listi Restart koalicije za Sabor, je zamjenica predsjednika Turističkog ureda Grada Čakovca, Boška Ban Vlahek. Predsjednik je po svojoj funkciji gradonačelnik Stjepan Kovač, ali on u ovoj priči nije bitan. Dakle, gospođa Boška, koja već godinama ubire pohvale za odličnu organizaciju “Porcijunkulova” u Čakovcu, jedne od najvećih turističkih manifestacija u Hrvatskoj, ozbiljne se pripreme za odlazak u Zagreb. Sve je počelo još početkom epidemije koronavirusa, kada je završila u bolnici. Nakon toga slijedila je oštra višemjesečna dijeta u kojoj je dobro isklesala svoju figuru, tako da joj na izgledu mogu pozavidjeti i mnogo mlađe kolegice.

I sad, pred početak predizborne kampanje, gospođa Boška se potpuno restartala. Sa svog facebook profila izbrisala je sve svoje stare fotke, koje bi je mogle podsjećati na “teške” godine. Predstavila se u sasvim novom svijetlu, primjerenom za narodnu poslanicu.

Što bi tek učinila sa sobom da se kandidira za predsjednicu? Vjerojatno bi i bolje pjevala od KGK.

SANDRA HERMAN PODIGLA – GLAS

Još jedna dama, koju dugo nismo ni vidjeli ni čuli, pojavila se ovih dana u javnosti. Prva zamjenica međimurskog župana, Sandra Herman, na listi Reformista (i ostalih) reagirala je na izjavu Miroslava Škore o pobačaju i silovanju žena.

-Nakon brojnih vrijeđanja i omalovažavanja žena na najgori i najprimitivniji mogući način, pozivam sve Međimurke i Međimurce da dobro razmisle kome će na predstojećim parlamentarnim izborima dati svoj glas. Hoćemo li dati glas nekome iz Slavonije ili Dalmacije tko nema pojma, a niti pak ga zanima što su problemi i potrebe nas u Međimurju? Politika nije estrada, a tema silovanih žena nije ni za smijeh, ni za pjesmu! – napisala je gospođa Sandra.

Kao prava dama, to nije potkrijepila podizanjem srednjeg prsta kao bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Sandra zna i drugačije. Podignuti. Glas!

KUJUNDŽIĆ OTIŠAO – DUGOVI OSTALI

Otkako je župan Matija Posavec 1. listopada prošle godine napustio HNS, naglo je pala potpora državne vlasti dogovorenim projektima u Međimurju. O 3 milijarde kuna koje je svojevremeno obećao predsjednik Vlade Andrej Plenković na sjednici u Čakovcu, ni traga ni glasa. Do tada je nešto i stiglo, a poslije slabo ili ništa.

Zanimljiv je i slučaj s komarcima. Početkom prošle godine Vlada je odobrila, a ondašnji ministar zdravstva Milan Kujundžić potpisao ugovor o dodjeli oko 1,8 milijuna kuna pomoći za borbu protiv komaraca. U većini općina i gradova uz rijeke, potoke i jezera, obavljena je dezinsekcija na razne načine i taj novac je utrošen.

Ministarstvo zdravstva prošle godine uplatilo je trećinu od oko 600 tisuća kuna, a preostalih 1,2 milijuna nije! Tvrtka koja je obavila posao sada je zatražila od Županije da joj plati razliku. Županija šalje požurnicu Ministarstvu, ali sad više nema Kujundžića, nego je tu ministar Vili Beroš, a on odgovara da Ministarstvo u svom proračunu nema taj novac. Neka jedinice lokalne uprave i samouprave same financiraju borbu protiv komaraca. I što sad? A ništa, Županija će nekako pronaći novac da se to plati. To je samo jedan sitan detalj kako HDZ i njegova Vlada kažnjavaju kraj med Murom i Dravom. A ima još puno primjera, za koje “naš” Darko Horvat nije ni prstom maknuo da se realiziraju.

Predlažem da HDZ na jumbo plakate stavi ratni poklič: I komarcima na Međimurce. Kad se bode, nek’ se bode svim oružjem.

P.S.

Pozivam načelnika Policijske uprave međimurske Ivana Sokača da dogovori sa svojim prometnim policajcima da ponekad zaustave one “prepametne” vozače koji nas strpljive čine budalama. Evo, na kraju radnog vremena, poslije 14, 15 i 16 sati na čakovečkoj “magistrali” stvara se velika kolona vozila, koja seže od rotora u Nedelišću, čak do benzinske crpke Ine kod Kauflanda. Normalni vozači strpljivo gmižu u koloni i relativno brzo se to rasčisti. E, ali sad na scenu stupaju prometne budaletine, koje lijevom trakom prestižu sva vozila i onda se prije nadvožnjaka, kod Čateksa, uguravaju u kolonu. I naprave dugotrajni zastoj. Dakle, bilo bi dobro da barem ponekad prometni policajci sve nadobudne na raskrižju kod Čateksa zaustave i vrate na kraj kolone. Tako bi policajci dobili aplauz, a ovi nadobudi poduku o kulturi u prometu!

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja