Međimurje Press
Željka Drljić

[DETEKTOR] Punih devet dana nije otišao do birtije…

PIŠE: ŽELJKA DRLJIĆ

Iz Paunova gnijezda na Pantovčaku uskoro će biti objavljen datum kada će se nad ovom napaćenom zemljicom izviti bijeli dim jer je iz Orlova gnijezda na Markovu trgu obznanjeno da saborski zastupnici u četvrtak postaju – raspuštenice i raspuštenici.

Nada raste prema euforiji, šireći se od Žabnika do Manile, jer – nezaposlenih je u Međimurju oko 2150, prema podacima iz veljače. Više od 70 posto njih ne želi se zaposliti jer su ‘pod financijskom zaštitom države’ – i uglavnom su Romi. Preostali dio je bolestan ili su prestari za Irsku. Velika većina iz ‘zaštićene kategorije’ glasat će za HDZ, a bolesni i prestari za Irsku neće izaći na birališta, s visokom preciznošću prognozira agencija Isuspuls.

Zaposlenih je u našem kraju trenutno oko 43.400, od čega je 3.284 zadovoljnih i namirenih. Ostali, poput oca Vase Ladačkog, trebaju nahraniti „sedam gladnih usti“, a ralje života progutaju plaću za 9 dana, a da nisu ni primirisali birtiju. Među njima je oko 28.600 rezigniranih, oko 4.000 Nepalaca, Indijaca i Filipinaca, a ostali su gladni, polugladni, frustrirani, obespravljeni te potonuli u beznađe ili strah. Nedostaje oko 5.000 radnika. Nalaze se na 20 sati leta i više, ako polijeću s Indire Gandhi, a slijeću na Franju Tuđmana. I kad sve ‘zbrojite’ – fali nam narod!? Ne brinite. Nije daleko. Tek na sat, dva leta… u Njemačkoj i Irskoj. Sto posto njih neće glasati za HDZ. Niti za bilo koga drugoga na ovim izborima.

GAZDARICE

Dan žena je mirno prošao u Međimurju jer su Međimurke – gazdarice. U našem mikrosvijetu, ruku na srce, žene su ravnopravne onoliko koliko su se same kadre za to izboriti. Za one kojima je potrebna pomoć, tu je niz instrumenata, institucija i nešto cendravog civilnog društva.
U reklamama su pobijedile: u 95 posto EPP-a muškarci čiste podove i peru suđe, jedino što ih ne svlače do kože, kao žene. Ni kalendari nisu što su nekad bili: razgolićene krasotice s apšisanih stranica više ne rese isključivo šoferske kabine rezervirane za muškarce, već i vozačice krstarica u ‘naprednoj’ Americi u kabini imaju mistera srpnja – vatrogasca, kojemu je apoksiomen sluga. Ni one neće glasati za HDZ. Već za Donalda Trumpa.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja