Međimurje Press
Željka Drljić

[DETEKTOR] Veliki zbjeg doktora preko Učke?

Piše: ŽELJKA DRLJIĆ

 

U Hrvatskoj postoje dvije obećane zemlje: oaza med dvemi vodami i oaza terra rossa. Međimurje i Istra. Oni imaju more, a mi imamo vina. Imaju i oni, al naša su bolja. Ostatak Hrvatske smatra da imamo i para. I statistika isto. No, statika nam je labava, kao i ostatku Hrvatske.

Istru i Međimurje povezuje zajednički politički neprijatelj, a razdvaja niz županija i grad Zagreb koji nas fizički priječe da se ujedinimo u regiju dobroga vina, isto takvih ljudi, te (obranih) maslina i još boljeg ulja – bučinog. Krenemo li prema ‘ujedinjenju’ prečicom – ispriječi se dežela. Te nam ostaje tek da se međusobno simpatiziramo.

Između dviju obećanih zemalja Hrvatske nedavno se malo zaoštrilo. Jer su i po Međimurju osvanuli veliki plakati s kojih nasmiješena lica u odorama zdravstvenih djelatnika pozivaju liječnike, te medicinske sestre i braću na rad u Istru, vabeći ih ‘novčanim dodatkom za doseljenike’. Ti plakati danas su već lanjski snijeg jer su ih u međuvremenu prekrile parole natjecatelja za Grand Prix of Croatia – 17. travnja 2024.

Istrijani su ‘upucali’ gadnu količinu eura u kampanju vabljenja, te uzbunili one koji plakata nemaju. Zabrinuli se i neki vijećnici županijske Skupštine, pa sam pročačkala jesu li Istrani kod nas ostvarili dobru berbu.

Samo jedan mladi liječnik nedavno je otišao iz Doma zdravlja, eto, baš u Istru, no svoj odlazak je najavio prije nego što je kampanja ‘probila’ Učku, te s njom nema veze. Iz Zavoda za hitnu medicinu nitko nije otišao, niti iz najveće zdravstvene ustanove – Županijske bolnice Čakovec.

Rezultat istarske kampanje u Međimurju je 0 (+1).

SVE SE SVODI NA DARWINA

Iskusniji liječnici svjedoče da dodatak na plaću od 200, 300 eura nije okidač za prelazak u drugu ustanovu i drugi kraj. Deficit liječničkog kadra često znači da će mladi doktor ili doktorica biti sam u dežurstvu i strepiti što će mu donijeti noć ili dan. Strepiti – hoće li znati, hoće li smjeti? Nema te tko ‘pokrivati’, a pritisak raste. I što preostaje? Prijeći u drugu ustanovu, ukaže li se tamo bolja prilika, ili ojačati. Taj most prema iskustvu u liječničkom zvanju je viseći, nesiguran i neizvjestan, izvijen nad provalijom, klizav i pomičan pod nogama. Tek jedan krivi korak u tom ranjivom dobu karijere može ih odvesti u bezdan. I sve se svodi na Darwina – najjači o(p)staju. S obje strane stetoskopa.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja