Međimurje Press
Čačkalica - Ivica Jurgec Kolumne

Vinar Štampar zabranio dolazak Restart koalicije na Mađerku!

Piše: Ivica JURGEC

Čačkalica: PREDIZBORNE IGRE PRIJESTOLJA U MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI

Ako Darko Horvat ne prijavi Matiju Posavca organima gonjenja i sam čini kazneno djelo!

Sada je i to gotovo: na jednom od najljepših vinorodnih brežuljaka u Međimurju, na Mađerkinom bregu, službeno je obznanjeno da će međimurski župan Matija Posavec, kao što sam najavljivao još prije koronakrize, na listu Restart koalicije kao nezavisni kandidat. Njemu je pripalo drugo mjesto, dok je na čelu zagorsko-krapinski župan Željko Kolar. Na toj listi u Trećoj izbornoj jedinici još su dr. Andrea Marić, Stjepan Kovač, Mladen Novak i Boška Ban Vlahek iz kvote SDP-a i Đurđica Slamek iz redova HSS-a.

Tu se vodila prava rovovska borba oko toga tko će biti u povlaštenoj ekipi od 14 sretnika koji će na listu u Trećoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća Međimursku, Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju. Ivica Perhoč, je bio jedan od njih, ali je odustao, jer mu se retorika pojedinih saborskih zastupnika u prošlom sazivu nije sviđala. Nije to njegov nivo. Ljubomir Grgec također je došao samo do vratiju Sabora…

ZA TEBE TEK POČINJE

Prije nešto manje od pet godina, na vjenčanju župana Matije Posavca i supruge Petre Vugrin u Crkvi svete Eufemije u Rovinju, fotografirao sam mladence, kada je župnik Branko Sajković iz Strahoninca privodio kraju ceremonijal. Nakon čestitki mladenac je potiho upitao svečenika:

-Velečasni, gotovo je?

-Ne, za tebe tek počinje! – odgovorio je župnik Sajković uz osmijeh.

Te proročanske rečenice sjetio sam se ovih dana kada sam vidio i pročitao s koliko se drvlja i kamenja na Posavca nabacuje međimurski HDZ, a posebno njegov predsjednik i, hm, ministar gospodarstva Darko Horvat iz Donje Dubrave. Te problemi s Bolnicom, te nestanak novca, te kriminal do kriminala.

Dakle, ako je to točno, Darko Horvat, kao visoki državni činovnik, uostalom kao i svaki građanin, ako je uočio kriminal, kojeg je počinio župan Posavec ili ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak, neka to što hitnije prijavi držanim institucijama pa da one rade svoj posao. Nek’, i hapse, ako je kriv.

No, ako nije kriv onda zašutite, pobogu!

ŠTAMPAR NEDA NA MAĐERKU

Ovih dana osjeća se ružna pretkampanja na svakom koraku. Recimo, na otvaranju Spotskih igara mladih u Prelogu, Doris Pinčić, koja je vodila program, pozdravila je poimence dvadesetak faca, ali ne i župana, kojega su domaćini iz Grada Preloga posjeli u drugi red. Nepravdu nije ispravio ni domaći gradonačelnik Ljubomir Kolarek (HDZ). U Čakovcu je u petak bila i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u posjeti Međimurskom veleučilištu. Obišla je i radove na Centru za održivi razvoj. Pohvalila je izvođače radova, a ni ona, ni njezin domaćin, dekan Igor Klopotan, ni riječju nisu spomenuli dopinos Međimurske županije i župana Posavca. Jasno je i zašto: jer je ministrica Divjak na listi HNS-a u Trećoj izbornoj jedinici, dakle izravna protivnica Matije Posavca.

I treći slučaj koji se zbio u petak popodne na Međerkinom bregu, gdje je održana konferencija za novinare Restart koalicije i župana Posavca. Iako je dan ranije dogovoreno s vlasnikom dijela Međerkina brega, vinarom Bojanom Štamparom(HDZ) on je otkazao domaćinstvo. No, predviđeni događaj ipak je održan, ali na drugoj polovici Mađerkinog brega, koji je u vlasništvo najvećeg i najpoznatijeg vinara na našim prostorima, Rajka Cmrečnjaka.

SVI PO NARODNJAČKE GLASOVE

Hrvatska narodna stranka najjača je upravo u našoj izbornoj jedinici, odnosno bila je najjača dok se nije rascijepila. Iz nje godinama odlaze ili su istjerani brojni poznati političari. Dragutin Lesar, Josip Posavec, Radimir Čačić, Matija Posavec, Alen Kajmović… Čačić je formirao Reformiste i k sebi povukao gotovo polovicu članova, a Matija Posavec, kao nezavisni na listi SDP-a, sigurno će privući i veliki broj sadašnjih HNS-ovaca, koji su mu vjerni i glasati će za njega.

Na listi HNS-a, koju vodi predsjednik Predrag Štromar, u Trećoj izbornoj jedinci iz Međimurja su: Nenad Hranilović, Karolina Juzbašić, Bernarda Topolko i Marija Prekupec.

Svi oni: i HNS, i Reformisti i Matija Posavec računaju na iste glasače, koji su nekad bili objedinjeni u Hrvatskoj narodnoj stranci–liberalnih demokrata. Kako će se sve to završiti vidjet ćemo u nedjelju, 5. srpnja, u večernjim satima, nakon zatvaranja birališta.

GDJE JE NESTAO VIČEVIĆ

Zanimljiva je situacija i u Mostu. Tamo će listu u Trećoj izbornoj jedinici predvoditi još jedan liječnik. Riječ je od vrsnom kirurgu-traumatologu Denisu Grguroviću iz Varaždina, zaposlenom u čakovečkoj Bolnici.

Na listu Domovinskog pokreta Miroslava Škore, koju u Trećoj izbornoj jedinici predvodi humorist Davor Dretar Drele idu i Hrvoje Šlezak iz Strahoninca i Tin Hrgović iz Pribislavca. Negdje u komunikaciji izgubio se Ervin Vičević iz Selnice, koji zasad nema mjesto na toj listi, iako je vrlo dobro odradio kampanju za Škoru, kad je krajem prošle godine kandidirao za predsjednika Republike Hrvatske.

Tako, eto, Škoro vraća dug!

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja