19.5 C
Čakovec
28. rujna 2024
Međimurje Press
Političke strankeVijesti

Gospodarski programa Restart koalicije predstavljen u Čakovcu

POVEĆANJE MINIMALNE PLAĆE NA 4.000 KUNA, DIZANJE NEOPOREZIVOG DOHOTKA NA 5.000 KUNA, VEĆI STANDARD GRAĐANA, ZAOBILAZNICE, ŽELJEZNIČKA INFRASTRUKTURA I ULAGANJA U  KONTINENTALNI TURIZAM

U zgradi političkih stanaka u Čakovcu danas je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen gospodarski program Restart koalicije.

Gospodarski program predstavili su saborski zastupnici Boris Lalovac i Siniša Hajdaš Dončić, a na konferenciji su govoriti i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač.

HVALE NAS, A NA SJEVERU IMAMO NAJMANJE PLAĆE

Domaćin Stjepan Kovač naznačio je da je Restart koalicija jedina koja može donijeti promjene i da jedino tako Hrvatska može krenuti u pravom smjeru. SDP j je prva stanka koji je u početku koronavirusa predložio paket mjera za pomoć gospodarstvu. I gradovi i općine sa čelnicima SDP-a su prvi koji su pomogli gospodarstvu. Imamo jako gospodarstvo i izvoz, ali najmanje plaće-istaknuo je Kovač. Osvrnuo se i na rad u Saboru i nizu podnijetih amandmana koji su nastojali poboljšati poslovanje gospodarstvenika i građana na Sjeveru, ali nisu prolazili kod vladajuće većine. Isto tako nije zaboravio spomenuti i projekte koji su u našem kraju krenuli u Milanovićevoj Vladi.

JEDNAKOST SVIH GRAĐANA HRVATSKE

-Ne znamo što će nam donijeti jesen. Ono što nas očekuje, jer vjerujemo u pobjedu Restar koalicije, da li sredstva koja će Hrvatskoj biti omogućena putem Europske unije, biti utrošena na pravi način i da li će sprječavati jednakost među građanima države. Dakle, vjerovati HDZ-u da će taj novac iz Europe (kojeg ima), iskoristiti na interes jednakosti svih građana Hrvatske ili će raditi što su i radili – baviti se korupcijom- naglasio je Siniša Hajdaš Dončić.

Stvaranjem socijalne jednakosti, pažljivim mjerama, SDP će startnim paketom odmah ćemo dići minimalnu plaću na 4.000 kuna i drugom promptnom mjerom dizanjem neoporezivog dohotka na 5.000 kuna. Time obuhvaćate najveći dio hrvatske populacije. To je zapravo sukus programa veće plaće za veći broj korisnika. Ne kao do sad, kada su se nagrađivali najbogatiji. Na plaćama se nikada ne smije štedjeti i samo tako možemo dizati BDP.

Treća izborna jedinica zaslužuje veću participaciju države i to će Restart koalicija učiniti. Dostojanstven život i infrastrukturu koja će imati austrijski standard – zaključio je Hajdaš Dončić.

STAVITI POD ZAKONSKU REGULATIVU  FINANCIJSKE AGENCIJE KOJE ŽIVE NA RAČUN GRAĐANA

-Istraživanjem čega se građani najviše boje Boris Lalovac rekao je da to više nije korona, već strah od gubitka radnih mjesta i smanjenja plaća. SDP je brzo reagirao jasno naznačujući da se moraju braniti plaće i da je to jedini izlaz iz krize. Ako građani nemaju povjerenje u Vladu kako će biti u jesen onda odgađaju svoju potrošnju. Poduzeća isto tako odgađaju investicije. Kada se to dogodi, onda država ulazi u recesiju. Predlažemo povećanje neoporezivi dio dohotka i dohodak potrošača radi gospodarskog rasta, a spriječiti da financijske institucije žive na račun građana. Imamo 40 milijardi kuna od strane banaka koje drže novac u HNB-u. Društvena je odgovornost banaka da taj novac daju građanima i proslijede gospodarstvu. Danas se događa suprotno u financijskom sektoru. U ovom lošem vremenu banke prijete i prema minusima građana. Od sustava kredita, pa do pooštravanja omjera kredita 1:0,8. Mi ćemo osigurati građanima moratorij do godinu dana kada se steknu uvjeti i da tek onda uđu u financijsku obavezu. Banke su svoja potraživanja od 37 milijardi kuna prodale raznim Agencijama i taj se novac ne nalazi pod nadzorom države. Te Agencije stavit ćemo pod strogu kontrolu i regulaciju. Mnogi građani tako nisu zaštićeni i čine dužničko ropstvo i mi ćemo ih zaštiti. I još nešto, država mora vršiti plaćanja u roku od 7 dana da se ne dogodi kriza nelikvidnosti – zaključio je Lalovac.

SJEVER ZEMLJE U NEMILOSTI PLENKOVIĆEVE VLADE

Koordinator za 3. izbornu jedinicu Željko Kolar naglasio je da ima jedan cilj. Vladu sposobnu da se suoči s krizom. Ovoj sadašnjoj gospodarskoj krizi i nakon potresa u Zagrebu, Plenkovićeva Vlada, usprkos svim raspoloživim alatima, pobjegla je u izbore. Ako postoji rješenje i imam alat, onda ne bježim na izbore.  Ako ne znam kako ću onda poslije izbora znati kad nisam znao ni prije. Najlakše je Vladi RH reći kako je dobro na Sjeveru imamo sve, izvoz daleko veći od državnog prosjeka, radišne ljude, pa ćemo preko regionalnih fondova pomagati ostale krajeve Hrvatske, a Sjeveru puštati mrvice. I kada na sve to vidite kako naše tri županije imaju najmanje plaće, onda znate da tu nešto ne štima i treba stubokom mijenjati i da Plenkovićeva Vlada nije naklonjena Sjeveru zemlje. Mi tražimo jednak tretman i šansu i za to je osigurana RESTART koalcija. Panične reakcije Vlade u posljednje vrijeme, donošene svakih dva dana, razlog su nesposobnosti ove Vlade.

Kolar je zaključio riječima i pozivom da građani Sjevera izađu na birališta i daju doprinos normalizaciji stanja na Sjeveru i Hrvatskoj.

Odgovarajući na pitanja novinara, naglasili su da rebalansom proračuna žele osigurati sredstva za socijalu, nasuprot sadašnjoj Vladi koja je dijelila sredstva mnogim celebrity. Naši zakonski prijedlozi već su u Saboru. Posebno su naglasili neravnopravnost u turističkom sektoru gdje se maksimalno forsira i favorizira područje Jadrana na uštrb kontinentalnog turizma. Promocija prema Jadranu je čak 99%. Od izgradnje infrastukture, poticaja i bespovratnih sredstva. Osim kulture mi na Sjeveru imamo resurse na kontinentu za mnoge koji ne koriste odmor ili rekreaciju samo uz more, od kulturnih sadržaja do zdravstvenog turizma. Naši projekti uz ovu Vladu i Ministarstvo turizma su u ladicama ili odbijeni.

Također, između ostalog, na današnjoj konferenciji u Čakovcu spomenuto je da Hrvatska jedina u Europi koja nema Znanstveno-edukacijski centar. I zato napominju da će promjenom vlasti Sjeveru pripasti značajno mjesto u njihovoj gospodarskoj i financijskoj politici pa i izgradnja takvog Centra.

(R.Dobošić)

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja