17.8 C
Čakovec
28. rujna 2024
Međimurje Press
Najave

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 05. do 12. lipnja 2024. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 8.6.2024., SUBOTA U 18 SATI

  • Mačke u muzeju (Cat in the Museum)

Animirani, obiteljski; Uloge/Glasovi: Nikola Dabac, Daniel Dizdar, Goran Vrbanić, Ana Ćapalija, Boris Barberić, Marko Jelić, Davor Kovač, Karlo Mrkša, Ognjen Milovanović

Glavni junak priče animiranog filma Mačke u muzeju je Vincent koji se udružuje s mišem Mauriceom kako bi u starom glasoviru pokušali pobjeći poplavi koja prijeti otoku na kojem žive. Uskoro klavir kupi skupina mornara koja ga šalje u glasoviti muzej Ermitage. Tamo će Vincent upoznati grupu elitnih mačaka čiji je zadatak čuvanje vrijednih umjetnina od glodavaca i drugih štetočina. Vincent se želi uklopiti u novo društvo, ali istovremeno ne želi izgubiti svog najboljeg prijatelja Mauricea koji mu je spasio život pa ga je prisiljen skrivati. No, problem s Mauriceom je u tome što on voli glodati vrijedne umjetnine. Cijela stvar dodatno se zakomplicira kad jedna od najslavnijih slika na svijetu – Mona Lisa – stigne u muzej koju svaki glodavac želi okušati. No, niti Vincent, niti Maurice niti ostatak mačaka čuvara nisu svjesni činjenice da netko potajno želi ukrasti slavnu sliku pa je sada na Vincentu da skupi hrabosti i domišljatosti kako bi sačuvao Da Vincijevo remek-djelo, zaštitio reputaciju muzeja te osvojio srce Cleopatre, prekrasne mačke u koju se zaljubio…

  • 8.6.2024., SUBOTA U 20 SATI

  • Tarot: Karta smrti (Tarot)

Horor; Uloge: Jacob Batalon, Adain Bradley, Alana Boden, Avantika , Olwen Fouéré, Wolfgang Novogratz, Humberly González, Larsen Thompson, Harriet Slater

Kada grupa prijatelja prekrši pravila čitanja tarota – nikad ne koristi tuđi špil – nesvjesno oslobode veliko zlo zarobljeno unutar ukletih karata. Kada grupa prijatelja prekrši pravila čitanja tarota – nikad ne koristi tuđi špil – nesvjesno oslobode veliko zlo zarobljeno unutar ukletih karata. Jedno po jedno suočavaju se licem u lice sa sudbinom, utrkujući se protiv smrti i bježeći od budućnosti koja im je prorečena tarot čitanjem…

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • 05.06.2024., SRIJEDA U 19 SATI, OTVORENJE IZLOŽBE MATEJE RUSAK

Muzej Croata insulanus poziva na otvorenje izložbe “Moja Rijeka” Mateje Rusak, koja će se održati 5. lipnja 2024. godine u 19 sati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga. Izložba će ostati otvorena do 5. srpnja 2024. godine. S umjetničkim radom ove akademske umjetnice i samom izložbom posjetitelje će upoznati povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Sonja Švec Španjol, ujedno i autorica predgovora izložbe.

Rođena Varaždinka Mateja Rusak odabrala je Rijeku kao grad svog studija. Značajna tranzicija iz sjeverozapadne Hrvatske u plavetnilo lučkog grada na Kvarneru bitno se odrazila na umjetničinu percepciju svijeta i ljudi koji je okružuju, a morski kolorit zauvijek se utkao u njezin stvaralački svijet. Rijeka je za Mateju Rusak predstavljala mjesto življenja i studiranja u kojem je prirodno saživjela s novom okolinom i ljudima. Fascinirale su je riječke vizure – dizalice, luka, brodovi, beskonačna morska površina i obrisi otoka u daljini. U potpunosti joj je odgovarao karakter grada, temperament stanovnika te tempo i način života koji kao da su bili krojeni po njezinoj mjeri. Rijeka je za Mateju Rusak značila veliku životnu prekretnicu s obzirom da je planirala ostati živjeti i raditi u Rijeci po završetku studija. No, život je imao drugačije planove i kraj studija označio je i umjetničin povratak u Varaždin. Štoviše, povratak u rodni grad bio je obogaćen novim usvojenim znanjima, vještinama, iskustvima, ali i novim prijateljstvima.

Danas, s vremenskim odmakom od točno deset godina od završetka studija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Mateja Rusak iznjedrila je posve novi ciklus radova pod nazivom „Moja Rijeka“. Sva iskustva, poznanstva, inspirativne vizure, spoznaje, znanja i uspomene koje je stekla za vrijeme boravka i studija u Rijeci, Rusak je dematerijalizirala u vrijednosti, emocije i energiju. Sve ono čemu stremi kao osoba i umjetnica objedinila je u sintagmu „Moja Rijeka“. No, povratkom u rodni grad, pojam „Moja Rijeka“ je promijenio svoje dubinsko značenje. Naime, „Moja Rijeka“ sada je postao Varaždin.

Ciklus od 13 radova izvedenih u tehnici kolaža na papiru s dodatkom perforacija predstavlja, kako sama umjetnica kaže, sedimentaciju sjećanja, trenutaka i osjećaja. Sve ono osjetilno i emocionalno proživljeno te pohranjeno u vidu iskustava i uspomena, Rusak sažima, oblikuje i prenosi na površinu papira. Svi njezini dosadašnji ciklusi prirodno se nadovezuju jedan na drugi, bilo temom, tehnikom ili korištenim materijalima. Tako i prilikom oblikovanja aktualnog ciklusa „Moja Rijeka“, umjetnica koristi novinske papire na kojima se nalaze monotipije nastale brisanjem prvog sloja boje s matrica prilikom otiskivanja ranijeg ciklusa „Hommage Rijeci“. Recikliranjem i ponovnom upotrebom, radni materijal iz ranijeg ciklusa postaje glavni gradivni element novih djela.

DOGAĐANJA

  • OD 07.06. DO 09.08.2024., 17. LJETNA KROS LIGA PRELOG

I ove godine starta „Ljetna kros liga Prelog“, 17. po redu, najstarija trkačka liga u Međimurju! Trči i staro i mlado, vaše godine ili forma nisu problem, imamo za vas sve, i hodanje i trčanje, samo se pokrenite i pridružite nam se. Kroz devet klimatskih i natjecateljskih, ovoga puta „vrelih kola“, vodi vas Biciklistički klub Prelog.

DATUMI ODRŽAVANJA:

1. kolo 07.06.2024. – natjecateljsko kolo

2. kolo 14.06.2024. – natjecateljsko kolo

3. kolo 21.06.2024. – natjecateljsko kolo

4. kolo 28.06.2024. – natjecateljsko kolo

5. kolo 05.07.2024. – natjecateljsko kolo

6. kolo 12.07.2024. – natjecateljsko kolo

7. kolo 19.07.2024. – natjecateljsko kolo

8. kolo 26.07.2024. – natjecateljsko kolo

9. kolo 02.08.2024. – natjecateljsko kolo

09.08.2024. – proglašenje pobjednika i druženje

SATNICA:

  • prijave na dan utrke od 17:30 sati

  • start dječjih utrka u 18:30

  • start utrka za odrasle u 19:00 sati

  • revijalno 10. kolo i proglašenje počinje od 18:00 sati

  • 8.6.2024., SUBOTA, 23. MOTO SUSRET „FIĆ“ MOTO KLUBA REN – BAN

Niz događanja u Prelogu nastavlja se i uz tradicionalno druženje zaljubljenika u motociklizam i avanturu okupljenih u Moto klubu Ren – Ban iz Preloga. Moto klub Ren – Ban iz Preloga, biti će domaćin, u subotu 8. lipnja, dvadeset i trećeg po redu Moto susreta „Fić“. Moto susret nosi ime prerano preminulog člana Ren – Bana Filipa Antoleka, a održat će se na prostoru Sportsko rekreacijske zone Marina u Prelogu. Uz tradicionalni defile ulicama Preloga od 15 sati, u večernjim će se satima na pozornici predstaviti glazbeni sastavi Izgubljeni, Wanted 5 i Brave te je dobra zabava zagarantirana. Pokrovitelj ovogodišnjeg Moto susreta „Fić“ Moto kluba Ren – Ban je Turistička zajednica Grada Preloga.

  • 8.6.2024., SUBOTA OD 9 SATI, MEĐUNARODNI BOĆARSKI TURNIR U OTOKU

U subotu, 8. lipnja Boćarski klub Otok i Mjesni odbor Otok pozivaju na tradicionalni Međunarodni boćarski turnir. Uz popularno „Otočko proščenje“, koje je u Otoku vezano uz svetkovinu Presvetog Srca Isusova, Boćarski klub Otok i Mjesni odbor Otok, uz podršku Grada Preloga, organiziraju Međunarodni boćarski turnir. Ovo je drugo izdanje ovog turnira, za koje se u Otoku nadaju da će prerasti u tradiciju. Turnir će okupiti ekipe iz Hrvatske i Slovenije, a održat će se na prostoru Sportskog parka u Otoku. Prije nekoliko godina na tom je prostoru uređeno boćalište, a zaljubljenici u ovaj sport obećaju pravi sportski spektakl, uz brojne majstore ove sportske discipline. Sve počinje od 9 sati ujutro, a sve posjetitelje očekuje i bogata ugostiteljska ponuda.

  • 8.6.2024., SUBOTA OD 9 SATI, TREĆA DRAVSKA GULAŠIJADA ROTARY CLUBA PRELOG

Na novo, veselo i zanimljivo druženje, pozivaju članovi Rotary Cluba Prelog. Na prostoru Marine Prelog, u subotu 8. lipnja, s početkom u 9 sati, održat će se tradicionalna, sada već treća po redu Dravska gulašijada Rotary Cluba Prelog. Kotizacija za sudjelovanje iznosi 30 eura po osobi, a ekipa može imati maksimalno tri člana. Prijaviti se svi zainteresirani mogu, a i sve informacije dobiti na broj telefona 091/2112-442 (Blažen Sabol) ili na mail adresu rotary.prelog@gmail.com. Osigurane su osnovne namirnice, a lonac i tajne začine donosi sebi svaka prijavljena ekipa. Degustacija svih pripremljenih jela će biti moguća nakon 13 sati. I ovom prilikom Rotary Club Prelog sva skupljena sredstva iskoristit će za neku od svojih budućih humanitarnih akcija. Dođite i podržite dobrotvornu akciju, kušajte sjajno pripremljene gulaše ili jednostavno uživajte u dobrom društvu.

Manifestacija „fČofci pre Kovačnici“

Treće izdanje manifestacije „fČofci pre Kovačnici“ održat će se u subotu 8. lipnja u Čehovcu. To je tradicijsko glazbena manifestacija koja nastoji očuvati vrijednosti zanatstva, tradicijskog načina života njegovanje marljivosti, druženja, podupiranja vlastite zajednice kroz obdržavanje zajedništva.

Program manifestacije „fČofci pre Kovačnici“ počinje u jutarnjim satima dječjim utrkama i igrama, a mali vatrogasci pokazat će vatrogasne vještine sa „čovskim brentačama“. Od 14,30 kreće povorka kroz mjesto Čehovec uz pratnju limene glazbe, dok je službeno otvorenje manifestacije zakazano za 15 sati, uz nastup kuburaša iz Marije Bistrice i vožnju konjskim zapregama. Sve će posjetitelje zabaviti i nastup plesne skupine „Čovske puce“, Miroslav Evačić trio, Konjska surla, uz prikaz potkivanja konja. U večernjim satima kao šećer na kraju, stiže  veliki koncert Mirka Švenda Žige. Uz bogatu ugostiteljsku ponudu, grah i langoše, udruge iz Čehovca pobrinut će se da svi posjetitelji i ove godine otiđu zadovoljni iz Čehovca. Dođite, pogledajte i uživajte na trećem izdanju manifestacije „fČofci pre Kovačnici“.

  • 9.6.2024., NEDJELJA, PROŠTENJE SRCA ISUSOVA U OTOKU

Svoje će mjesno proštenje, u nedjelju 9. lipnja, proslaviti mještani Otoka. Pobožnost Presvetom Srcu Isusovu istaknuto je obilježje suvremenog katoličanstva. Srce je postalo simbolom uzvišene Kristove ljubavi uglavnom u europskoj civilizaciji. Čak i u Bibliji srce se smatra više sjedištem znanja negoli ljubavi. Poticaj za uvođenje blagdana Srca Isusova došao je iz francuskog grada Paray-le-Moniala prigodom Isusova ukazanja sv. Mariji Margareti Alacoque 1675. godine. Kapela Presvetog Srca Isusova u Otoku podignuta je 1926. godine. Proštenje će se proslaviti svečanim euharistijskim slavljem, u Kapeli Presvetog Srca Isusova u Otoku, u nedjelju u 10,30 sati.

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja