20.3 C
Čakovec
27. rujna 2024
Međimurje Press
Grad Čakovec

Veliki planovi i investicije za žitelje Čakovca, Strahoninca i Nedelišća

Danas je u službenom posjetu Gradu Čakovcu boravio ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije sa suradnicima. Razlog posjeta bili su projekti koji će se na području Urbanog područja Čakovec financirati iz ITU mehanizma Europske unije.

Radnom sastanku pored ministra Erlića i suradnika, sudjelovati župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak i načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec.

Ministar se potom s domaćinima prošetao do Trga Republike, čija je obnova jedan od projekata koji će se financirati iz ITU mehanizma.

Na prigodnoj press konferenciji nakon sastanka gradonačelnica Ljerka Cividini navela je kako je prošle godine dobivena omotnica teška 18 milijuna eura i to za sam Grad Čakovec, ali i područje Pribislavca, Šenkovca, Strahoninca i Nedelišća. Čakovec, Strahoninec i Nedelišće kroz ITU mehanizam žele urediti svojE trgove, sportsko rekreacijske centre, nadoknaditi sredstva koja su uložena u izgradnju Gradskih bazena, Inovativni centar na području bivše vojarne te prometnu infrastrukturu za koju se priprema dokumentacija za dionicu staze Savska Ves -Totovec. Svi ti radovi očekuju se u 2025.godini na dalje.

U projekte koji će se provoditi u samom Čakovcu ulazi uređenje šetnice na SRC „Mladost“, amfiteatra s pozornicom, 158 parkirnih mjesta natkrivenih solarnim panelima s dvije punionice za e-vozila, javnom rasvjetom na solarnu energiju i informacijske kioske. Tu je i sufinanciranje izgradnje vanjskih bazena, Inspiracijskog centra kreativnosti u prostoru bivše vojarne kao potpora poduzetništvu, te izgradnja pješačko-biciklističke staze na dionici Savska Ves – Totovec, te uređenje Trga Republike. U Nedelišću na SRC „Trate“ izgradit će se dodatna sportska igrališta, uredit će se i središnji trg. U Strahonincu će se rekonstruirati postojeći objekt i urediti kompleks s dodatnim sadržajima.

Župan Posavec naznačio je kako je Međimurska županija proaktivna u domeni korištenja europskih fondova uz realizaciju brojnih projekta. Brojni su već pripremljeni i još su na čekanju natječaja. Danas smo razgovarali o projektima koji su već u tijeku kao što su Centar za starije osobe u Nedelišću, 17 projekta osnovnih i srednjih škola, izgradnja 19 vrtića, sergmenti kuilture, prometa, komunalne i vodne infrastrukture. Razgovarali smo i o projektu “Zelene oaze” parka u Čakovcu i daljnje revitalizacije i ulaganje u Centar znanja na prostoru bivše vojarne.

Ministar Šime Erlić naglasio je kako je prethodnih godina puno učinjeno uz pomoć euroskih fodova i u Gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji. Tijekom 8 godina u mandatu Plenkovićeve Vlade, povučeno je 300 milijuna eura za područje Međimurske županije prema podacima u našem ministarstvu regionalnog razvoja i EU. Sa ITU mehanizmom i 18 milijuna eura, želimo podići razinu standarda javne infrastukture grada Čakovca i susjednih općina. To je inicijativa Vlade RH da s novom omotnicom za 2021.-2027.  osigurali 680 milijuna eura za 22 grada središta županija, koji su motor razvoja županija. Današnji sastanak ubrzat će proces realizacije kako bi došli do svojih gotovosti.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja