12.2 C
Čakovec
2. listopada 2024
Međimurje Press
HrvatskaZanimljivosti

Hrvatska pokazala veliko srce! Evo o čemu se sve govorilo na događaju koji je okupio brojne dobročinitelje

Hrvatska je još jednom obilježila Europski dan filantropije i zakladništva. Naime, svakog 1. listopada obilježava se Europski dan filantropije i zakladništva diljem Europe, pa tako i u Hrvatskoj, i to u sklopu Tjedna filantropije.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u suradnji s Europskom zakladom za filantropiju i društveni razvoj kao koordinatoricom Hrvatskog foruma zaklada ZaDobro.BIT!, po deveti put  se uključila u obilježavanje Europskog dana filantropije i zakladništva, i to tijekom Tjedna filantropije, koji je održan u razdoblju od 23. rujna do 1. listopada 2024. godine.

Članice Hrvatskog foruma zaklada ZaDobroBIT!, organizirale su ovim povodom brojne aktivnosti kojima je cilj bio motivirati što veći broj građana da svojim vlastitim angažmanom doprinesu daljnjem razvoju filantropije u Hrvatskoj.

FILANTROPIJA U ZAJEDNICI bila je središnja tema obilježavanja Tjedna filantropije kojom se potiče angažman kreatora promjena u lokalnoj zajednici s naglaskom na podršku potrebitima, ali i stvaranju ozračja dobrote i povezanosti stanovnika lokalnih zajednica. Središnje obilježavanje održano je 30.9. i 1.10. na dvije zadarske lokacije: u IMPACT centru – Europskom centru međusektorske suradnje za održivi razvoj te u Klaustaru Samostana sv. Frane.

Osim predstavnika osam gradova iz tri županije i deset srednjih škola, u radni dio obilježavanja uključili su se i mladi te osobe treće životne dobi koji kao kreatori pozitivnih promjena u svojim zajednicama osmišljavaju modele uključivanja građana u potrebne promjene te pokreću inicijative i aktivnosti kojima se doprinosi ostvarenju lokalnih potencijala samoodrživosti te kulture davanja u općekorisne svrhe u uključenim gradovima.

Horizontalnom temom Building Trust, Connecting Communities, međunarodni filantropski sektor naglašava svoj važan utjecaj, zajednice koje osnažuje i inovacije kojima teži. #October1Europe dan je za prepoznavanje važnosti utjecaja zaklada u Europi i svijetu te njihove nezaobilazne uloge u poticanju i podržavanju inicijativa, inovacija, ali i dugoročnih programa kojima se gradi povjerenje i ulaže u društveni razvoj kroz kulturu, djelovanje mladih, zaštitu prirode i okoliša, socijalnu skrb, obrazovanje, prevenciju zdravlja, promociju i zaštitu ljudskih prava te razvoj modernih, zelenih i uključivih lokalnih zajednica.

Obilježavanjem ovogodišnjeg Europskog dana filantropije i zakladništva dokazali smo da kao zajednica kojoj pripadamo i u kojoj živimo može postati još bolja povezivanjem svih koji žele doprinijeti pozitivnim promjenama. Svatko od nas može biti kreator pozitivnih promjena, a zajedničkim radom možemo postići velike stvari i stvoriti bolje, održivije, prosperitetnije i sretnije zajednice.

FOTO: Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva

REDAKCIJA

Dorijan Elezović

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja