Međimurje Press
Grad Prelog

Događanja u Gradu prelogu do 16. listopada

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 12. I 13.10.2024., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI

  • My Hero Academia: You’re Next (My Hero Academia: You’re Next)

Animirani; Uloge/Glasovi:

Film se prikazuje na japanskom jeziku s engleskim titlovima! Izuku Midoriya, U.A. srednjoškolac koji želi biti najbolji heroj, suočava se sa negativcem koji oponaša heroja kojem se nekoć divio. U društvu gdje se heroji i negativci nastavljaju boriti u ime mira i kaosa, Deku, U. A. srednjoškolac koji želi biti najbolji heroj, suočava se s negativcem koji oponaša heroja kojem se nekoć divio. Mogu li Deku i ostatak U. A. razreda 1-A zaštititi svijet tako što će stati na kraj Dark Mightu, čovjeku koji tvrdi da je novi Simbol mira?

  • 12. I 13.10.2024., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI

  • Joker: Ludilo u dvoje (Folie a Deux)

Komedija, drama; Uloge: Pavle Čemerikić, Branka Katić, Denis Murić, Alisa Radaković

Film se prikazuje na japanskom jeziku s engleskim titlovima! Izuku Midoriya, U.A. srednjoškolac koji želi biti najbolji heroj, suočava se sa negativcem koji oponaša heroja kojem se nekoć divio. U društvu gdje se heroji i negativci nastavljaju boriti u ime mira i kaosa, Deku, U. A. srednjoškolac koji želi biti najbolji heroj, suočava se s negativcem koji oponaša heroja kojem se nekoć divio. Mogu li Deku i ostatak U. A. razreda 1-A zaštititi svijet tako što će stati na kraj Dark Mightu, čovjeku koji tvrdi da je novi Simbol mira?

DOM KULTURE GRADA PRELOGA

  • 11.10.2024., PETAK, „RENDEZ VOUS AU CINÉMA“ U DOMU KULTURE

Od 19. rujna do 19. listopada 2024. u kinima širom Hrvatske se provodi projekt Rendez-vous au cinéma. Zajednički projekt Francuskog instituta u Hrvatskoj, Hrvatskog audiovizualnog centra i Kino mreže, “Rendez-vous au cinéma” prvi je put organiziran u 2015. godini tijekom festivala Francuske u Hrvatskoj. Ovaj značajan projekt posvećen francuskom filmu na veseo i eklektičan način okuplja različite filmske forme (igrane, dokumentarne i crtane filmove) različitih estetika s ciljem da okupi vrlo široku i raznoliku publiku na cijelom teritoriju Hrvatske. Filmovi na francuskom s hrvatskim titlovima. U Domu kulture Grada Preloga program Rendez-vous au cinéma održat će se u petak 11. listopada. Ulaz je besplatan.

PETAK, 11.10.2024. U 17 SATI

Široko i kraljevstvo vjetrova, 2023., 80’, animirani film za djecu

Režija: Benoît Chieux

Juliette i Carmen, dvije neustrašive sestre od 4 i 8 godina, otkrivaju tajni prolaz do Kraljevstva vjetrova, njihove omiljene knjige. Pretvoreni u mačke i odvojene jedna od druge, morat će pokazati drskost i odvažnost da se ponovno nađu. Uz pomoć pjevačice Selme pokušat će doprijeti do stvarnog svijeta suočivši se sa Širokom, gospodarom vjetrova i oluja… No, je li on tako zastrašujući kako oni zamišljaju?

PETAK, 11.10.2024. U 19 SATI

Drugi čin, 2024., 80’, komedija

Režija: Quentin Dupieux

Uloge: Léa Seydoux, Louis Garrel, Vincent Lindon

Florence želi Davida, čovjeka u kojeg je ludo zaljubljena, upoznati sa svojim ocem Guillaumeom. Ali Davida ne privlači Florence i želi je se riješiti tako da je baci u zagrljaj svog prijatelja Willyja. Četiri lika nađu se u restoranu usred ničega. Film je otvorio 77. izdanje Filmskog festivala u Cannesu.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • 11.10.2024., PETAK U 19 SATI, IZLOŽBA HRVATSKOG DRUŠTVA KARIKATURISTA

Muzej Croata insulanus Grada Preloga ugostiti će članove Hrvatskog društva karikaturista (HDK). Svečano otvorenje izložbe članova HDK održat će se u petak, 11. listopada 2024. u 19 sati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga.

Hrvatsko društvo karikaturista osnovano je 27. lipnja 1985. godine. Od samog početka djelovanja, HDK je sudjelovalo u radu međunarodnog udruženja karikaturista FECO (Federation of Cartoonists Organisations), a uz belgijske, nizozemske i britanske kolege, suosnivači tog međunarodnog udruženja bili su i hrvatski karikaturisti. Osim što se redovito organizira zajedničko slanje radova na festivale karikatura diljem svijeta, na kojima su naši članovi do sada osvojili više od 600 nagrada, Hrvatsko društvo karikaturista od 1995. godine organizira Međunarodnu izložbu karikatura. Ta izložba je u posljednjih 30-ak godina ušla u rang najcjenjenijih i najdugovječnijih svjetskih festivala, uz sudjelovanje više tisuća autora iz svih dijelova svijeta.

Društvo svake godine organizira i Godišnju izložbu karikatura, na kojoj članovi imaju priliku predstaviti najvažnije radove koje su nacrtali tijekom tekuće godine. U sklopu ceremonije otvorenja dodjeljuje se priznanje “Oskarika” najuspješnijem članu na međunarodnim festivalima karikatura.

Osim te dvije izložbe, tijekom godine se organiziraju izložbena gostovanja u gradovima i mjestima izvan Zagreba, a Društvo je aktivno i na međunarodnom planu, organizirajući gostovanja i predstavljajući naše Društvo, hrvatsku karikaturu, kulturu i domovinu u mnogobrojnim stranim državama.

Na izložbi u Muzeju Grada Prelogu sudjeluju: Slobodan Butir, Fran Cabalo, Miroslav Gerenčer, Ana Gezi, Hule Hanušić, Tin Horvat, Roko Idžojtić, Dragutin Kovačević, Krešimir Kveštek, Milan Lekić, Ratko Maričić, Joško Marušić, Mojimir Mihatov, Živko Nimac, Damir Novak, Marijan Pavečić, Petar Pismestrović, Zdenko Puhin, Srećko Puntarić, Predrag Raičević, Mario Rosanda, Ivan Sabolić, Nik Titanik i Davorin Trgovčević.

Članovi HDK će prilikom otvorenja izložbe posjetiteljima, po želji, izraditi portretne karikature. Izložba u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga ostaje otvorena do 31. listopada 2024. godine.

DOGAĐANJA

  • 12.10.2024., SUBOTA OD 9 SATI, DANI MEDA NA TRŽNICI PRELOG

Udruga pčelara Nektar poziva, u subotu, 12. listopada na Dane meda u Prelogu. Ova će se manifestacija održati na prostoru Tržnice Prelog, od 9 do 13 sati. Sve posjetitelje očekuju degustacije meda, pripravaka od meda, kao i raznih delicija poput medenjaka i pita. One najmlađe oduševit će i posjet velike marljive pčelice, zaštitne maskote Udruge. Kada govorimo o važnosti pčela u našem ekosustavu, možda bi bilo dovoljno samo ponoviti tezu Alberta Einsteina: “Ako pčele nestanu s lica Zemlje, čovjek će živjeti još samo četiri godine”. Pčele oprašuju oko 250.000 biljnih vrsta, što čini njihovu najvažniju ulogu u ekosustavu. Druga najvažnija uloga pčela je proizvodnja meda i drugih pčelinjih proizvoda kao što su propolis, pelud, matična mliječ i vosak. Med je najkvalitetniji proizvod jer na mnoge načine utječe na zdravlje: sprečava alergije, podiže imunitet, poboljšava oporavak od bolesti, dobar je za trudnice, smanjuje upale, prevencija je protiv raka, dobar je za mamurluk i blagotvoran za kožu.

Udruga pčelara Nektar iz Preloga osnovana je 4. rujna 2013. godine, na inicijativu osnivača Ivice Balenta, Nenada Režeka i Vladimira Sabolića, koji su sazvali osnivačku Skupštinu. Cilj je suradnja s Hrvatskim pčelarskim savezom i drugim srodnim organizacijama. Udruga na dragovoljnoj osnovi razvija i unapređuje pčelarstvo na području Grada Preloga, kao i Međimurske županije, okuplja i aktivira članstvo, te razvija oblike stručnog obrazovanja članova.

  • 12.10.2024., SUBOTA OD 8,30, 8. FESTIVAL NORDIJSKOG HODANJA I PJEŠAČENJA

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Grada Preloga, Turističke zajednice Grada Preloga, Udruge umirovljenika Prelog, Društva naša djeca Prelog, Župe Sv. Jakoba Prelog, Gradskog društva Crveni križ Čakovec te uz podršku Policijske postaje Prelog, u gradu Prelogu će se 12.10.2024. godine održati 8. Festival nordijskog hodanja i pješačenja. Ovaj događaj financijski podržavaju: Grad Prelog i Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske u sklopu projekta „Hote v brege naše“, projekt usmjeren unapređenju mentalnog zdravlja i prevenciji te liječenju ovisnosti.

Preliminarni program aktivnosti:

  1. 8,30-9,00h – dolazak gostiju i prijava sudionika, Sportsko-rekreacijska zona “Marina” Prelog

  2. 9,00-9,20h – dobrodošlica uz prigodni program, pozdrave organizatora i sudionika, svečano otvaranje Festivala (Gradski pjevački zbor Prelog pod vodstvom prof. Martine Jakšić Rodiger i zamjenice predsjednice Anice Antolek Hrgar)

  3. 9,20-9,30h – zajedničko vježbanje svih sudionika u svrhu zagrijavanja (Marija Prekupec, mag.med.techn., instruktorica nordijskog hodanja, ZZJZ MŽ)

  4. 9,30-12,00h – nordijsko hodanje i pješačenje dogovorenim rutama po Gradu Prelogu i uz rijeku Dravu (biti će organizirane 4 rute različitih duljina – 2 km, 4 km, 8 km i 11 km, a na svakoj ruti nalazit će se po jedan volonter Gradskog društva Crveni križ Čakovec uz voditeljicu Alenku Novak). RUTE U PRILOGU!

  5. 9,30-11h – sportske i zabavne igre za djecu vrtićke dobi – Dječji klub SIMS – Društvo naša djeca Prelog, Sportsko-rekreacijska zona “Marina” Prelog

  6. 9,30-12,00h – info pult – preventivne aktivnosti Policijske postaje Prelog usmjerene na sigurnost u prometu

  7. 10,30 – 11,30h – aktivnost za odrasle „Osvijestimo važnost zdravog životnog stila za mentalno i tjelesno zdravlje“, aktivnost Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti ZZJZ MŽ u sklopu projekta Ministarstva zdravlja „Hote v brege naše“

  8. 9,30-12h – Kreativne radionice Udruge umirovljenika Prelog

  9. 11,30-13,30h – ručak za sve sudionike na otvorenom

Za sve koji žele, u vremenu od 10-13h bit će omogućeno razgledavanje Crkve Sv. Jakoba te razgledavanje Muzeja „Croata Insulanus“ (HRVATSKA NAIVA – stalni postav) te posjet Danima meda (organizator je Udruga Nektar) koji se održavaju na tržnici u Prelogu.

Dodatne informacije možete dobiti od Marije Prekupec, dipl. med. techn. – 0992299566, gl.sestra.javno.zdravstvo@zzjz-ck.hr , Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Ivana Gorana Kovačića 1E.

Prijava je obavezna na slijedećoj poveznici – https://forms.gle/gH4GnL2MTSe5U1JZ8

Za sve sudionike organizatori osiguravaju besplatni ručak. Za sudjelovanje nije potrebna kotizacija. Eventualne troškove smještaja također sudionici snose sami, a organizatori mogu pomoći oko rezervacije smještaja. Organizator osigurava voditelje po stazama i volontere Crvenog križa Čakovec, ali ne odgovara za eventualne nezgode sudionika festivala. Molimo Vas da na festival donesete potpisanu izjavu o oslobađanju organizatora od odgovornosti koja je dostupna na slijedećoj poveznici https://tinyurl.com/izjavaodgovornosti

  • 12.10.2024., SUBOTA, 29. PRILOČKI FOLKLORNI SUSRETI

Kulturna udruga Seljačka sloga Prelog jedna je od najstarijih udruga koje djeluju na području Grada Preloga. Udruga je osnovana daleke 1927. godine sa ciljem očuvanja kulturne baštine našeg kraja. Sedamdesetak članova ove udruge djeluje u folklornoj, dramskoj, dječjoj i tamburaškoj sekciji. Dugogodišnji su domaćini i suorganizatori Festivala kazališnih amatera, dok već po tradiciji također organiziraju i susrete folkloraša koji će se ove godine održati u subotu 12. listopada 2024. godine pod nazivom 29. priločki folklorni susreti.

Dolazak prijateljskih društava u Prelog očekuje se do 15:00 sati, nakon čega slijedi presvlačenje u Osnovnoj školi Prelog odakle će krenuti mimohod u 16,30 sati od Osnovne škole Prelog, Sajmišnom ulicom do prekrasne crkve sv. Jakoba ap.st. gdje će udruge primiti blagoslov. Sam program će se održati u Sportskoj dvorani Osnovne škole Prelog s početkom u 18,00 sati, a nakon programa slijedi večera i druženje za sudionike i uzvanike.

Ove godine u goste Kulturnoj udruzi Seljačka sloga Prelog dolaze Glazbeno društvo „Sokol“ iz Buzeta, Etno udruga „Zipka“ iz Kumrovca, KUD „Anka Ošpuh“ iz Ludbrega, KUD „Elizabeta“ iz Jalžabeta, Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Garešnice, KUD Strahoninec iz Strahoninca, dok će se domaćin predstaviti sa dječjom i starijom sekcijom.

Pozivaju se sve ljubitelji tradicije i naših običaja da dođu i ove godine pogledati Priločke folklorne susrete, u subotu 12. listopada 2024. godine, s početkom u 18 sati u prostor Sportske dvorane Osnovne škole Prelog.

  • 7. DO 13.10.2024., OBILJEŽAVANJE DJEČJEG TJEDNA U PRELOGU

Pozivamo vas da se uključite u obilježavanje Dječjeg tjedna u Prelogu, koji započinje 7. listopada i traje do 13. listopada. I ove godine manifestaciju posvećujemo obilježavanju Europske godine vještina, s naglaskom na razvoj kreativnih i obrazovnih aktivnosti za djecu. Dječji tjedan, tradicionalna akcija Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske, svake godine okuplja sve više djece i odraslih. Cilj manifestacije je usmjeriti pozornost javnosti na dječja prava i potrebe te poticati volonterski rad s djecom kroz besplatne zabavne i edukativne aktivnosti.

Program Dječjeg tjedna u Prelogu uključuje:

    • 07.10.2024. Preuzmite besplatne Cedevitine kreativne knjižice za djecu u Knjižnici

    • 08.10.2024. u 10:00 Međunarodna online likovna radionica i pričaonica s prvašićima u OŠ Draškovec

    • 09.10.2024. u 18:00 BAJKAONICA za najmlađe u Knjižnici

    • 10.10.2024. u 10:00 Priča i bojanka uz novi mural (kraj gradske uprave)

    • 11.10.2024. u 10:30 Pričaonica petkom za vrtićance: “Vera i knjige” uz radionicu “Mali knjižničari”

    • 12.10.2024. u 9:30 Europski dan oralnog zdravlja na Trgu Slobode (ispred Doma kulture)

Veselimo se vašem sudjelovanju i podršci, te vas pozivamo da svojim prisustvom obogatite aktivnosti namijenjene djeci i njihovim obiteljima. Za dodatne informacije i upite slobodno se obratite na: knjiznica.prelog@gmail.com Dječji tjedan zajednički organiziraju DND Prelog, Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i Grad Prelog u suradnji s DV Fijolica Prelog, OŠ Draškovec i stomatolozima Međimurja.

  • 13.10.2024., NEDJELJA, OBILJEŽAVANJE DANA KRUHA I ZAHVALNOSTI U DRAŠKOVCU

Osnovna škola Draškovec i Dječji Vrtić Fijolica Područno odjeljenje Draškovec pozivaju na zajedničku proslavu Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, u nedjelju 13. listopada. Program započinje svetom misom u 10,30 sati, a nakon mise pozivaju na druženje za koje će mame i bake pripremiti kolače. Polaznici Dječjeg vrtića Fijolica Područnog odjeljenja Draškovec i učenici Osnovne škole Draškovec pripremaju i mali umjetnički program, a odgojiteljice iz vrtića vodit će kreativne radionice za djecu. Cilj je okupljanja proslaviti plodove zemlje, povezati zajednica i stvoriti lijepe uspomene, uz poruku: “Zajednički kruh, mnoštvo ruku, jedno srce!”. Pripremljeni program i obilježavanje Dana kruha i zahvalnosti održat će se na prostoru ispred crkve sv. Roka u Draškovcu, a u slučaju lošeg vremena u prostoru Sportske dvorane Osnovne škole Draškovec.

NAJAVE

  • 19.10.2024., SUBOTA, 3. OTVORENI „DRAGON BOAT“ KUP GRADA PRELOGA

I ove godine Turistička zajednica Grada Preloga priprema veslački spektakl – natjecanje u veslanju „zmajskih čamaca“. 3. Otvoreni „Dragon boat“ kup Grada Preloga, održava se u sklopu projekta Turističke zajednice Grada Preloga „Razvoj i unapređenje turističkih proizvoda: Sportovi na vodi Grada Preloga“. Turistička zajednica projekt provodi u suradnji sa Udrugom sportske rekreacije „Croatian Outdoors“ te Gradom Prelogom. Tehnički organizator aktivnosti na vodi je upravo Udruga sportske rekreacije „Croatian Outdoors“ iz Oporovca. Kroz sedam vrućih ljetnih nedjelja održani su Dani otvorenih vrata sportova na vodi, a ovaj projekt Turističke zajednice Grada Preloga dijelom se financira iz Fonda za turistički nerazvijena područja i kontinent, odnosno Hrvatske turističke zajednice. Cilj projekta je nastaviti uspješno razvijati i unaprijediti turistički proizvod „Sportovi na vodi Grada Preloga“, uključiti turistički proizvod u ponudu smještajnih objekata destinacije i turističkih agencija u obliku izleta ili turističkih aranžmana, povezati pružatelje aktivnosti i destinacijski menadžment organizacije te doprinijeti gospodarskom boljitku destinacije. Projekt se fokusira i na održivost destinacije, budući da je zahvat navedenih aktivnosti u okoliš minimalan. U sklopu projekta ove su godine nabavljeni i „Dragon boat“ čamci te će natjecanje u Prelogu biti njihova premijera na vodi.

Natjecanje će se održati u subotu, 19. listopada, s početkom u 11 sati, a u dugim zmajskim čamcima, sa posadama od po 14 članova, svoje snage odmjeriti će ekipe iz cijele Hrvatske, dok će Prelog ponovno posjetiti i Dragon boat klub Zadar. Oni će u sklopu natjecanja predstaviti i hvalevrijedan projekt PINK DRAGON koji je vezan uz tim žena koje su preboljele karcinom dojke te koje se bave veslanjem zmajskih čamaca kao dijelom svoje rehabilitacije, zbog čega će im se ove godine u veslanju pridružiti i tim žena iz Međimurja i okolnih županija, sa istom anamnezom, kako bi promovirali i poboljšali suradnju kroz ovu atraktivnu aktivnost u revijalnoj utrci ženskih timova.

Dragon Boat veslanje je ultimativni timski sport koji se sastoji od bubnjara, kormilara i do 20 veslača koji rade sinergijski, kako bi čamac brzo i glatko klizio po vodi. Biti dio tima puno je više od zajedničkog treniranja i natjecanja. Radi se o izgradnji sloge, sportskog duha i osjećaja druženja. Veslanje u dragon boatu nije nikakva novost – ta je aktivnost u svojim varijacijama poznata čovječanstvu više od 2000 godina.

Zanimljivo natjecanje u veslanju tim duguljastim čamcima provodit će se na jezeru HE Dubrava kod Preloga i to na stazi dugačkoj 250 metara, dok je kategorija otvorena – svi mogu sudjelovati. Traže se timovi od 14 članova (maksimalno 12 veslača, 1 bubnjar ili bubnjarka i 1 kormilar koji je osiguran od strane organizatora). Timovi trebaju biti mješoviti, odnosno imati i muške i ženske članove, uz uvjet da su minimalno dvije osobe suprotnog spola. Natjecanje je koncipirano kao usporedno veslanje dvaju čamaca (parovi će se izvlačiti prije natjecanja, dakle u 10 sati), uz bilježenje vremena prelaska staze svakog tima koji onda sastavljaju vremensku rang listu te nastavljaju put u finalnom krugu natjecanja. Čamce, vesla, prsluke i kormilare te pomoć HGSS-a osigurat će organizator, a treninzi za zainteresirane timove će biti organizirani nekoliko dana prije utrke, u poslijepodnevnim satima. Za prva tri mjesta osigurane su medalje i pehari, a za sve natjecatelje i promatrače dobra zabava. Organizatori natjecanja su Turistička zajednica Grada Preloga i Udruga sportske rekreacije Croatian Outdoors iz Oporovca, a tehničku podršku pružit će Kajakaški savez Zagreba. Natjecanje sufinancira Hrvatska turistička zajednica te Zajednica sportskih udruga Grada Preloga i Turistička zajednica Međimurske županije.

Upute za prijavu timova:

  • prijave se šalju tehničkom organizatoru natjecanja, Udruzi sportske rekreacije Croatian Outdoors, Oporovec 162, i to na adresu elektroničke pošte: croatian.outdoors01@gmail.com zaključno do 17. listopada u 13 sati;

  • prijava mora sadržavati: naziv tima, ime i prezime voditelja tima, kontakt broj voditelja (mobilni telefon), e-mail voditelja i potvrdu o uplati kotizacije za tim;

  • kotizacija za tim iznosi 80 € – prijava je pravovaljana nakon što voditelj tima dostavi potvrdu tehničkom organizatoru o provedenoj uplati kotizacije (PDF, JPEG ili slični format);

  • uplate kotizacije na IBAN: HR0724840081135220226 u sklopu koje članovi prijavljenih timova dobivaju majicu te kupon za okrjepu (obrok i piće);

  • pravila: svi članovi tima, za vrijeme natjecanja i treninga, obavezni su nositi prsluke za spašavanje, a sudjelovanje je na vlastitu odgovornost;

  • satnica natjecanja: subota, 19. listopada 2023. godine, s početkom u 10 sati sastanak voditelja timova u Marini Prelog, početak natjecanja u 11 sati, a podjela nagrada sat vremena nakon posljednjeg natjecanja na terasi Marine Prelog. Satnica i način natjecanja su podložni promjeni, o čemu će svi prijavljeni timovi biti obaviješteni.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja