medjimurjepress@gmail.com

ČAČKALICA

Piše: IVICA JURGEC

Počisti ispred svojih vratiju ili…

…nije lako biti prorok u svom dvorištu!

Ni jedan međimurski političar u protekloj godini, pa i mnogo godina unazad, nije ostvario toliko televizijskih minuta na nacionalnim i drugim televizijama kao Darko Horvat iz Donje Dubrave, ministar gospodarstva i u Vladi Andreja Plenkovića. Nije bilo dana, a da nije gostovao u udarnim emisijama i govorio o raznim problemima u gospodarstvu, ali i o stanju u HDZ-u, gdje je potpredsjednik. Treba odmah priznati da se profilirao kao izuzetno dobar govornik. Čak bih rekao i vrlo uvjerljiv. No, koliko su riječi potkrijepljene djelom, drugom prilikom.

Kao i svi HDZ-ovi prvaci, i ministar Horvat, nakon nedjeljnog debakla kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar Kitarović na izborima za predsjednicu države, kada ju je do nogu potukao SDP-ovac Zoran Milanović, dao se u obrazlaganje zašto je do toga došlo. Pa je tako usput na N1 televiziji okrznuo i Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika i osumnjičenika Državnog odvjetništva, jer za KGK nije osigurao broj glasova koliko je obećavao. Horvat je još dodao da je možda došlo vrijeme da Bandića na gradonačelničkom mjestu zamijeni netko mlađi, s drugačijim pogledom na razvoj glavnog grada.

Naravno, Bandić mu nije ostao dužan, pa mu je poručio da prvo počisti ispred svojih vratiju u Varaždinu i Čakovcu. Mislio je pritom na izuzetno loše rezultate koje je KGK ostvarila na sjeveru Hrvatske, posebno u Međimurju, gdje je Horvat predsjednik Županijske organizacije HDZ-a. Nije Bandić to rekao bez razloga: Milanović je u Međimurskoj županiji u drugom krugu osvojio 74,2 posto glasova, a KGK tek oko 25 posto. I ne samo to. Milanović je bio bolji u svim općinama i svim gradovima u Međimurju, čak i u Donjoj Dubravi, gdje živi Darko Horvat, ali i u Murskom Središću i Prelogu, gdje su na vlasti HDZ-ovi uglednici, gradonačelnici Dražen Srpak i Ljubomir Kolarek.

Zbog poslova u Zagrebu, Horvat se baš nije pretrgnuo u predizbornoj kampanji HDZ-ove kandidatkinje pa sad mora pripremiti dobro obrazloženje zašto je došlo do debakla i što učiniti da se konačno pobijede “komunjare”. To od njega i drugih čelnika županijskih organizacija HDZ-a, zahtijeva predsjednik Plenković. Istina, uoči prvog kruga izbora Horvat je doveo Kolindu Grabar Kitarović, a gdje drugdje nego u Mursko Središće i Prelog, da otvori nove dječje vrtiće, a na sam dan predizborne šutnje u drugom krugu, s njim je u Mursko Središće stigao i ministar vanjski poslova Gordan Grlić Radman. Tema je bila novi most na Muri, obilaznica i brza cesta do Čakovca.

No, nema straha za budućnost Darka Horvata. To što traži Plenković samo je odugovlačenje s rješavanjem tih problema, dok se pomalo ne zaboravi izborni poraz KGK i dok se ne završi hrvatsko predsjedanje Vijećem Europe. Tko će se do lipnja još sjećati Kolinde? Tada će i unutarstranački izbori, a potom i parlamentarni, za Sabor RH.

Da je tome tako pokazalo je i druženje gostiju na svečanom koncertu povodom početka hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Među mnogim uzvanicima iz javnog života u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu bili su i Darko Horvat i Milan Bandić. I baš su se lijepo družili.

Muke po Mladenu Novaku

Osim međimurskih HDZ-ovaca, probleme ima i ovdašnji SDP. Zapravo sam njegov vrh. Iako je Mladen Novak, predsjednik Županijske organizacije SDP-a bio određen za koordinatora Zokijeve kampanje u Međimurju, kad je gostovao u Čakovcu, u Centru za kulturu, Novak nije sjedio uz Milanovića, kako bi se to očekivalo. S tog mjesta “izgurao” ga je gradonačelnik Čakovca, Stjepan Kovač. S druge strane pak je mjesto zauzeo Orsat Miljenić, šef Milanovićeve kampanje. Novak je dobio drugorazredno mjesto – dalje od Zokija.

Mladenu Novaku, bez obzira na dobre rezultate koje je Milanović postigao u Međimurju, izmaklo je mjesto koordinatora SDP-a za parlamentarne izbore u Trećoj izbornoj jedinici, koju čine Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija. Šef SDP-a, Davor Bernardić, u čije se prijateljstvo Novak često kleo, odlučio je da to bude Željko Kolar, SDP-ov župan Krapinsko-zagorske županije. Procijenio je da Novak nema ni autoritet ni karizmu za taj odgovorni zadatak, jer Bernardić vjeruje da će u jesen ove godine zasjesti u fotelju predsjednika Vlade RH.

Da Novaku baš ne ide, svjedoče i rezultati izbora za mjesne odbore u Općini Nedelišće. Iako, je SDP osvojio najviše glasova (i mandata) u ostalim mjestima, u Slakovcu, gdje živi i financijski pomaže brojne udruge, Mladen Novak je izgubio od Grupe birača Dubravka Heđe. Tako će ubuduće u MO Slakovca sjediti 3 člana Heđine liste i dva iz Novakova tabora (SDP i HSU).

E, baš nije lako biti prorok u svom dvorištu, eto!

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Ivica Jurgec

Related Posts

Leave a Reply

*