Međimurje Press
Kolumne

Kad politika na prvo mjesto stavi odgovorno poslovanje i interes građana… Da, samo u Međimurju!

Piše: MATEJA GOŠĆIEJ

RAZVRSTAVANJE U DOMENI POLITIKE I GOSPODARENJA OTPADA

Svakog dana svjedočimo odlukama koje nam diktiraju kada ćemo i koliko više plaćati – plin, struju, hranu, gorivo i tako u nedogled. Ne zaobilazi to ni sferu zbrinjavanja otpada, pa tako novi Zakon o gospodarenju otpadom, uz sve tražene izmjene, dopune i preinake, neminovno donosi i povećanje troškova za građane. Neki hrvatski gradovi već provode prve korake, neki su već promijenili svoje cjenike i povećali cijene odvoza kao npr. Velika Gorica i Zagreb, dok neki već muku muče s posljedicama koje to ima na građane, a sve s ciljem koji je postavila Europska unija – da se smanji količina miješanog komunalnog otpada.

Novi Zakon naime prepoznaje dvije kategorije korisnika – kućanstva i ostali, a traži da se definiraju fiksni i varijabilni dio cijene u cjeniku usluga. I upravo varijabilni dio u većem dijelu utječe na konačnu cijenu, jer on ovisi o količini proizvedenog miješanog komunalnog otpada. Dakle što manje smeća jednog kućanstva, manja cijena, no ona će uz svakodnevno povećanje svih troškova, ionako biti veća zbog fiksnog dijela.

Manje smeća, manja cijena, rekli bi ima smisla, no da situacija nije samo crna ili samo bijela, pa ni kad su Zakoni u pitanju dokazano je na ovog tjedna održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Čakovca. Digla se velika prašina, posebno u trenutku kada je gradonačelnica Ljerka Cividini s dnevnog reda povukla prve dvije – u tom trenutku ocijenjene – najbitnije točke sjednice; Odluku o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Čakovca i Odluku o dodjeli obavljanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada. Obrazlažući svoj postupak i prije same sjednice kada je daljnje korake najavila u izjavama za medije, naglasila je kako odluke i modeli koji su joj prezentirani te posljedice koje imaju na građane nisu održivi. Pritom je nakon razgovora s mnogobrojnim građanima shvatila kako bi Odluke koje su tog dana bile na stolu imale preveliki udarac na građane i da je stoga potrebno dodatno raspraviti i naći drugi model kojim se neće svi građani, a posebno najosjetljivije skupine društva dodatno ugroziti. S obzirom da se Gradsko vijeće složilo s postupkom, ovo je najbolji pokazatelj da u Međimurju zaista ne funkcioniramo kao u ostatku zemlje i ne čudi da nas često ističu kao predvodnike, ovog puta jer je političar ljudski sagledao situaciju i stavio svoje sugrađanke i sugrađane na prvo mjesto. Čakovečka gradonačelnica češće se u javnim istupima deklarira kao menadžer, a ne političar, što možemo potkrijepiti i javnim pozivom Čakom-u da racionalizira svoje poslovanje.

Pridodajmo tome da će već krcato odlagalište Totovec radit još najmanje 5 godina jer Piškornica do tog vremena zasigurno neće proraditi.

Dakle u ovom je trenutku zaustavljen rast cijena u Čakovcu i općinama koje koriste usluge Čakovečkog komunalnog poduzeća (u općinama koje su suvlasnici Čakom-a), a građanima je omogućena javna rasprava kako bi zajednički pronašli najbolje i najadekvatnije rješenje za gospodarenje otpadom u svijetlu novog Zakona. Stoga je otvoreno e-savjetovanje na internetskim stranicama Grada Čakovca kako bi svi zainteresirani mogli biti dio kreiranja daljnje politike odvoza otpada.

Znači građani odlučuju što je za njih najbolje, prilagodit će se njihovim mogućnostima, no nadajmo se i težiti poboljšanju učinkovitosti odvoza otpada na našem području.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja