16.6 C
Čakovec
30. rujna 2024
Međimurje Press
Policija

[PU MEĐIMURKA] Niz nemilih događanja proteklog vikenda u Međimurju

U eksploziji plina u Dunjkovcu teško ozlijeđen 39-godišnjak

Slika /ILUSTRACIJE PU MEĐIMURSKA/Image00128.jpg

Očevidom na mjestu događaja, uz stručnu pomoć inspektorice za zaštitu od požara i eksploziva, utvrđeno je kako je uzrok eksplozije i požara, poduzeta ljudska radnja, konkretno skidanje brtvenog ventila na plinskoj cijevi u kuhinji

U nedjelju, 29. rujna nešto prije 16 sati u Dunjkovcu, u dvorištu obiteljske kuće u Ulici Ljudevita Gaja, došlo je do eksplozije plina, a potom i do požara u stambenom prostoru iznad garaže. U trenutku eksplozije u spomenutom stambenom prostoru nalazio se 39-godišnjak te je pritom zadobio teške ozljede. Vozilom hitne medicinske pomoći prevezen je u čakovečku bolnicu, gdje je zadržan na liječenju u Jedinici intenzivnog liječenja.

Požar su ugasili članovi lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava. U požaru je  u potpunosti izgorjelo krovište i unutrašnjost stambenog prostora, dok su na zgradi DVD-a Dunjkovec uslijed siline eksplozije popucala stakla na prozorima te su neki od prozora izbačeni iz ležišta.

Očevidom na mjestu događaja, uz stručnu pomoć inspektorice za zaštitu od požara i eksploziva, utvrđeno je kako je uzrok eksplozije i požara, poduzeta ljudska radnja, konkretno skidanje brtvenog ventila na plinskoj cijevi u kuhinji.

O događaju će se izvijestiti nadležno državno odvjetništvo, dok se kriminalistička istraživanja nastavljaju kako bi se utvrdile sve relevantne okolnosti ovog događaja.

Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Evidentirano je ukupno pet prometnih nesreća, od čega dvije nesreće s ozlijeđenim sudionicima te tri nesreće s nastalom materijalnom štetom

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama evidentirano je ukupno pet prometnih nesreća, od čega dvije nesreće s ozlijeđenim sudionicima (kvalifikacija ozljeda bit će poznata nakon zaprimanja medicinske dokumentacije) te tri nesreće s nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:
– nepropisna i neprilagođena brzina, četiri prometne nesreće,
– ostalo, jedna prometna nesreća,

Prisutnost alkohola kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog vikenda utvrđena je kod dva sudionika, a najveća koncentracija od 2,01 g/kg utvrđena je kod 45-godišnjeg vozača bicikla. Spomenuti biciklist sudjelovao je u prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu, 28. rujna oko 19 sati  na državnoj cesti broj 20, između Draškovca i Donjeg Mihaljevca.

Teške krađe i krađe tijekom proteklog vikenda

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/20200521_093542.jpg

Evidentirane su dvije krađe, dok teške krađe nisu evidentirane

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirane su dvije krađe, dok teške krađe nisu evidentirane. Izdvajamo krađu u Vukanovcu.

Između 1. i 29. rujna u Vukanovcu, nepoznati počinitelj ušao je u nezaključanu kuću te je potom iz raznih prostorija ukrao nakit. Materijalnu štetu 78-godišnji vlasnik procijenio je na nekoliko stotina eura.

Protiv počinitelja zbog počinjenja kaznenog djela krađe, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Mlađi maloljetnik skrivio prometnu nesreću upravljajući neregistriranim motociklom, bez položenog vozačkog ispita

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/policija grb.jpg

Roditelji, poštujete odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima je propisana dobna kategorija za upravljanje određenom kategorijom vozila jer time doprinosite sigurnosti cestovnog prometa, a ponajviše sigurnosti vaše djece

Nesreća se dogodila u petak, 27. rujna oko 13:40 sati u Selnici, Ulici Zrinskih. Mlađi maloljetnik upravljao neregistriranim motociklom, prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilom, kolnikom spomenute ulice. Dolaskom do raskrižja s kolnikom prilazne ceste, brzinu kretanja vozila nije prilagodio osobinama ceste (raskrižje) i gustoći prometa (vozilo ispred) zbog čega je u kočenju prilikom skretanja ulijevo, prema kolniku prilazne ceste, izgubio nadzor nad upravljanjem motociklom te je prednjim dijelom motocikla udario u bočni dio neregistriranog motocikla, kojim je ispred upravljalo dijete, također prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilom. U trenutku sudara dijete je također obavljalo skretanje ulijevo, prema kolniku prilazne ceste. Nakon sudara, došlo je do odbacivanja motocikla kojim je upravljalo dijete u dvorišnu ogradu.

Na sreću u prometnoj nesreći nitko od sudionika nije ozlijeđen.

Zbog počinjenja nekoliko prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama prema mlađem maloljetniku podnijet će se optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda Čakovec.

Ponovno skrećemo pažnju roditeljima kako motocikli, četverocikli i dr. slična vozila nisu igračke. Roditelji, poštujete odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima je propisana dobna kategorija za upravljanje određenom kategorijom vozila jer time doprinosite sigurnosti cestovnog prometa, a ponajviše sigurnosti vaše djece.   

U prometnoj nesreći nedaleko Donjeg Mihaljevca ozlijeđen 45-godišnji biciklist

Slika /2024/PN Donji Mihaljevec - Draškovec 28092024.JPG

Ozlijeđeni 45-godišnjak vozilom hitne medicinske pomoći prevezen je u čakovečku bolnicu, gdje mu je pružena medicinska pomoć, dok će se težina ozljeda naknadno okvalificirati

U subotu, 28. rujna nešto poslije 19 sati na državnoj cesti broj 20, između Draškovca i Donjeg Mihaljevca dogodila se prometna nesreća u kojoj je ozlijeđen 45-godišnji biciklist.

“Mladi vozač” rođen 2005. godine upravljao je osobnim automobilom, čakovečkih registarskih oznaka, a da pritom brzinu kretanja nije prilagodio vidljivosti (sumrak) i gustoći prometa. Uslijed opisane situacije, na ravnom dijelu ceste, prednjim bočnim dijelom automobila udario je u stražnji dio bicikla kojim je ispred njega, u istom smjeru, pod utjecajem alkohola (2,01 g/kg) upravljao 45-godišnjak. Ujedno, tijekom vožnje na biciklu nije imao upaljena svjetla te nije bio označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom, odnosno nekom drugom reflektirajućom oznakom. Nakon udara došlo je do podizanja vozača bicikla na prednje vjetrobransko staklo te krov automobila, a  potom i pada bicikliste na kolnik.

Ozlijeđeni 45-godišnjak vozilom hitne medicinske pomoći prevezen je u čakovečku bolnicu, gdje mu je pružena medicinska pomoć, dok će se težina ozljeda naknadno okvalificirati.

Zbog obavljanja očevida od 19:25 do 21:10 sati dionica državne ceste između Draškovca i Donjeg Mihaljevca bila je zatvorena za sav promet koji se odvijao obilaznim lokalnim prometnicama.

Nakon kvalifikacije ozljeda slijedi i pravna kvalifikacija događaja (prekršajna ili kaznena odgovornost 19-godišnjeg vozača osobnog automobila).

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja